I början av januari i år satt jag och tittade på Viktor Olsson på YouTube där han sjöng en akustisk version av sin låt 27 kvm . Några dagar senare dök det även upp en video där han sjöng sin låt Stenungsund , låten som skulle bli titelspåret på hans hyllade debutalbum. Jag skrev i mitt första inlägg att ”det verkar som att det står en ödmjuk och glad kille någonstans i Stenungsund, redo för att ge sig ut på en spännande resa.”

Popmuzik Podcast

27 kvm är en av mina favoriter från albumet. Den är väldigt hoppfull och rogivande. Låten i sig är en axel att luta sig emot. Här kan du se klippet som Viktor lade upp:

Jag bestämde mig för att försöka kontakta Viktor för att få reda på mer om honom och vad han hade på gång. Jag var inte alls förberedd på vad han skulle säga så jag blev minst sagt överraskad. När jag ringde upp Viktor berättar han att han tidigare skickat klipp till Tomas Andersson-Wij och bett om att få vara förband till honom. Tomas som inte behövde något förband just då men som ändå gillade vad han hörde skickade Viktor vidare till Mauro Scocco . Resten är historia. Och vilken historia det är.

Jag är så glad för att jag fick vara den som först intervjuade Viktor och det har med denna blivit tre stycken intervjuer under årets gång. Det har varit fantastiskt roligt att ha följt honom under året. Från de första klippen, debutsingeln Regn , det makalöst fina albumet Stenungsund till att ha sett honom göra sin tv-debut på Nyhetsmorgon . Sedan har det ångat på. Allsång på Skansen , Liseberg och festivalspelningar. Viktor är också nominerad till Gaffapriset i kategorierna Årets nykomling och Årets Pop. Han har haft en fantastiskt år och det är välförtjänt.

Det kändes självklart att träffa Viktor för en intervju för att summera hans debutår. Jag funderar innan vi träffas på hur man påverkas som människa när man slår igenom med dunder och brak. Har han ens hunnit uppfatta vad som hänt?

Du har haft ett fantastisk år. Har du landat?

”Jag har svävat bra och lagom och tycker att det har varit ett fint första år. När vi sågs första gången så hade jag ingen aning om vad som väntade och hur det skulle bli. Det är skönt att få göra en intervju och runda av så att jag kommer ihåg vad jag gjorde egentligen, haha. Det är viktigt att stanna upp, det blir lätt så att man snabbt är vidare på nästa grej.”

I mars släppte Viktor sin debutsingel Regn men redan i februari fick vi en textvideo. Det är nu det börjar ta fart ordentligt för honom.

Du har haft fullt upp och det känns som om många drömmar har slagit in. Du har för att nämna något spelat på festivaler, Liseberg, Allsång på Skansen och varit med i Nyhetsmorgon.

”Jag har bockat av mycket av det som jag hade som delmål så klart. Det har varit jätteroligt och jag har fått träffa en massa fina människor som gillar min musik. Jag har verkligen fått göra det som jag drömt om att göra och nu gäller det liksom att hänga kvar. Nu är det bara till att göra det igen och att fortsätta bygga, att ta sig fram och skriva nya låtar. ”

Det är lätt att tänka sig att när man haft ett sånt fint debutår som Viktor, att det skulle kunna leda till att man som artist känner av en viss press. Är han så lugn och sansad som han verkar? Han säger att det är en annan sits idag men att han försöker stänga av allt sådant där när han sitter och skriver.

”Skrivandet är så personligt, då fokuserar jag bara på det. Jag har skrivit låtar sedan jag var 15 år och jag kommer alltid att skriva låtar även om jag inte gör skivor. Det är mitt sätt att uttrycka mig. Så på det sättet är det ganska skönt i själva låtskrivarprocessen. I de låtar som finns med på Stenungsund har jag skrivit om att jag växt upp i en liten stad, att jaga och förverkliga en dröm. Jag känner mig inte så intresserad av att göra den typen av låtar igen.

Men finns det samma glöd nu när du skriver nya låtar? Jag tänker att när du skrev låtarna till Stenungsund så handlade det om din uppväxt och dina drömmar, saker som du kanske behövde få ur dig.

”Jo men det tycker jag. Samtidigt så blir jag mer kritisk för varje låt jag skriver. Livet fortsätter ju så det kommer hela tiden nya saker att skriva om eftersom jag försöker att skriva om det som händer runt oss. Jag försöker ha ena foten i drömmen och den andra i verkligheten. Jag försöker beskriva vardagen för mig själv, mina vänner och min familj. Så på det sättet gör det det. Det är konstigt med låtskrivandet. Ena dagen kommer det lätt andra dagar sitter jag vid ett tomt blad hela dagen. Det är svårt men fortfarande väldigt roligt att skriva.”

De som hjälp dig på vägen, förebilder som Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij, är också är människor som du respekterar musikaliskt. Nu spelar du på deras planhalva. Känner du dig som en arvtagare?

Det är ju så otroligt fint någonstans, att någon som man lyssnat på och inspirerats av när man växte upp, att få en chans att förvalta det och jobba vidare på det.

Viktor säger att han nyligen tänkt på just det att vara en arvtagare. Att det har kommit fler nu som skriver på svenska och att han tycker att det är fantastiskt.

”Att se sig själv som arvtagare, det gör jag kanske inte, men jag tycker att det är fint att få jobba inom samma fält och jag gillar ju deras musik. Kan jag föra vidare den känslan som de ger så skulle det vara väldigt roligt. Jag är en singer/songwriter och det är fint och stort att jämföras med dem.”

Höjdpunkterna under året har kanske avlöst varandra men är det något särskilt som du vill lyfta fram?

”Oj! Det har varit på så många olika sätt. Nyhetsmorgon hos Jesper Börjesson var första tv-framträdandet jag gjorde, så det var en höjdpunkt eftersom det var det första jag gjorde. Skansen var väldigt speciellt, det var stort. Jag var hemskt nervös, kanske inte samma dag för då är man så inne i det men veckor innan när jag gick och tänkte på det. Det är speciellt när det är tv, det är kameror och man är utanför sin comfort zone även ifall man ska göra musik. Liseberg var fantastiskt. Slussens Pensionat på Orust spelade vi på, min familj kommer där utifrån från början så det var verkligen att komma hem. Jag hade mina bästa vänner med mig när vi var ute och spelade vilket var väldigt roligt.”

Du släppte en skiva också…

”Att få hålla i min egna vinyl, det var total eufori. Och det var min bror som tagit bilderna till omslaget. Alla album som finns i skivsamlingar, tanken att någon kanske tar fram min skiva. Den känslan var oslagbar.”

Kändes det inte märkligt att komma från ingenstans för att sedan stå på alla scener du gjort under det gångna året? Är det inte läskigt att helt plötsligt stå för en massa människor även ifall man som musiker så klart drömmer om det.

”Det handlar om att bygga i mindre skala. Jag har ju stått på olika typer av scener tidigare. Nervositeten kan vara jobbig och det är värst några dagar innan, kommer jag bli förkyld, kommer rösten hålla. Men när jag väl gör något så går jag in i det. Som när jag spelade fotboll när jag var yngre. Jag var nervös innan domaren blåste men när man väl är igång så är man oerhört fokuserad. Det är också en konst att lära sig hantera en publik. När det kommer till Skansen så är man tacksam över att det jobbar så mycket folk där som är väldigt rutinerade och säger vad man ska tänka på. Sen kanske också att tillåta sig att göra fel, det är lätt att vara kritisk mot sig själv. Det tog lång tid innan jag tittade på Skansen-avsnittet kan jag säga, jag behövde några månader innan jag kunde landa i det.”

Vad har du för nya drömmar?

”Det dyker upp nya hela tiden, en dröm förskjuts ju hela tiden. I skolan hade jag och en kompis en dröm om att vi skulle starta ett band och spela på Sticky Fingers här i Göteborg.
Det var en första dröm, sedan förflyttas det.”

Du hoppade över att spela på Sticky Fingers och gick direkt på att spela på de stora scenerna…

”Jag har faktiskt spelat på Sticky Fingers en gång så det har jag gjort. Det finns en obotlig hunger att göra låtar. Att skriva sin bästa låt handlar inte om att förminska de jag redan gjort utan om att man tänker att the best it yet to come. För min del handlar det inte om att ju större desto bättre utan det handlar om att bygga upp ett förtroende och en publik. Se till att man bygger upp en bra scenshow så att folk vill se mig spela och lyssna på min musik. Det är något som kan ta en livstid.”

Till våren släpper följer Viktor upp sitt debutalbum med en EP. Han kommer att jobba med producenten Måns Lundberg som tidigare producerat åt bland annat Hurula, Deportees och Love Antell. Det kan bli hur bra som helst tänker jag, vilket spännande samarbete!

”Låtarna kommer ju att handla om lite nya saker. De kommer att ta vid där Stenungsund slutade. Det blir en fristående fortsättning. Det känns viktigt att inte stå still i sitt sound. I grund och botten är jag en musikälskare som vill hitta nya ljud och nya vägar. Nya sätt att utveckla mitt låtskrivande på och hitta en identitet i det. Det tycker jag att jag har börjat att göra men det finns fortfarande mycket att jobba på. Jag ser ser jättemycket fram emot det men vi har inte börjat spela in ännu så jag kan inte riktigt säga hur det kommer låta.”

”Jag gillar musik som skaver, inte för fint och polerat utan det ska vara något som river lite i skinnet. Det har varit ett helt fantastiskt musikår och jag har lyssnat på mycket bra musik som har påverkat mig när jag skriver. Nya influenser kommer då in i mitt låtskrivande och vi får se vilken riktning det tar. Det kommer att vara jag, jag har mitt sätt att skriva på men försöker alltid hitta något nytt.”

Du fick ta emot Musikförläggarnas pris, Rising Star, av Mauro Scocco. Berätta lite om det.

”Ja, han fick hederspriset och när man tar emot det så utser man i sin tur en så kallad Rising Star som man vill sätta fokus på. Och då fick jag den stora äran att vara hans, vilket är ett fint bevis på att jag har gjort någonting som, som vi pratade om förut, att man vill föra vidare det som många före mig har förvaltat. Och det är klart att det är väldigt fint när någon man beundrar så med låtskrivandet, och just det att det är fokus på låtskrivandet. Att den gillar tillbaka, det är det finaste betyget man kan få. Jag är tacksam mot Mauro, han har hjälpt mig på många sätt.”

Viktor berättar att för varje dag som går så inser han att musiken betyder lite mer. Han säger att den betyder mer för honom nu än när vi träffades första gången och att behovet av att få uttrycka sig genom att skriva bara blir större.

”Det blir viktigare att få berätta en historia. Det ligger i människan. Man blir också bättre på vad man ska berätta och hur. Det är inte alla som får sitta och göra en intervju om vad man gjort under året. Att vara stolt över vad man gjort, det är lätt att vara hård mot sig själv. När jag skrev Stenungsund var det på liv och död och det är det fortfarande. För det är så viktigt och det finns inget som går upp mot att ha en låt klar. Hur kom den till? Den bara dyker upp. Men också att stanna upp och tänka. Jag kommer inte från nån särskild stans. Jag hade bara en stor vilja att göra musik.”

Här kan du lyssna på debutalbumet Stenungsund som släpptes i våras. Ett album som handlar om drömmar, längtan och hopp. Viktor sätter ord på det han upplever och ser runt omkring sig. Det kan verka enkelt men är en konst som få är eller blir riktigt bra på. Det känns som en självklarhet att Viktor kommer att föra poptraditionen vidare och hur bra han än må vara nu, så tror jag att han kommer överaska oss ännu många gånger i framtiden. Och han kommer alltid ha båda fötterna på jorden.

Viktor Olsson @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011