Hayden James är en houseproducent från Sydney, som likt många andra i sin genre började som DJ. Det var hans äldre bror som introducerade honom för elektronisk dansmusik när Hayden var 15, och det var kärlek vid första BPM:et. 
Hayden skaffade sig ett par vinylspelare och började öva på att mixa hemma innan han några år senare började spela på olika klubbar runtom Sydney.
Ganska snart tog han steget ut och även började skriva eget material. Hans första singeln hette Premission to Love och släpptes 2013. Singeln följdes upp av en självbetitlad EP under hösten och med det en herrans massa spelningar.
Tillsammans med duon Odesza åkte Hayden på turné i USA och spelade på bland annat Coachella i Kalifornien.
I slutet av förra året släpptes singeln Something About You som blivit en enorm succé för Hayden, och det är med den i bagaget som han nu precis varit i Sverige och spelat under Way Out West där jag träffade honom under fredagen.

Favoriter Apple Music

-Var det någon artist eller band som inspirerade dig extra mycket av de artister din bror introducerade för dig?

Ja, Daft Punk . Det var den första elektromusiken som jag lyssnade på, så Around the World startade verkligen allt.
Sedan älskar jag Empire of the Sun och musik med somrig känsla. Men även typ Jamie XX , Odesza , Flume med mera.

-Det finns ju så sjukt många DJs och houseproducenter nuförtiden. Hur gör man för att ens synas?

Det är helt klart tufft.
För mig handlar det inte så mycket om att skriva just dansmusik och försöka hänga med trenderna, utan bara skriva låtar jag själv gillar. Så jag försöker skriva utifrån att göra en låt istället för just en klubblåt. Sedan kan folk remixa den till vilken genre dom vill. Personligen tycker jag att melodierna och texterna alltid är det starkaste. Sedan ska man självklart skapa något där folk kan känna att man behöver ett beat eller en drop vid ett visst ställe, men samtidigt tror jag att nyckeln till framgång är att bara testa sig fram. Att man råkar göra något som verkligen funkar. Man ska nog försöka göra saker så enkelt som möjligt. Känner man sig nöjd med en låt ska man låta den vara. Det är nog inte bra att jobba ihjäl sig på en låt.

-Just tropical house är ju väldigt mycket i ropen nu. Hur kom du in på det?

Jag tänkte nog aldrig genren direkt genren tropical house när jag skrev min senaste låt, utan det är nog mest andra människor som taggat låten med den genren. Men visst är det åt det hållet med syntharna, och den är varm och lite bubbliga känslan.
Det nya materialet som jag gjort är längre ifrån det. Det är mycket mörkare men har kanske en del av känslan, men inte lika tydlig tropical house, som tillexempel Kygo .

-Vilken remix som du gjort har du varit mest nöjd med?

Det är nog den remixen jag gjorde på singeln Say my name med Odesza. Dels för att jag tycker den blev väldigt bra samt att publiken går igång på den.
Den blev ett bra danspår tyckte jag, med upplyftande känsla och stor bas.
Jag brukar inte behandla de remixar jag gör på samma sätt som mina egna låtar, utan jag försöker leka mer med olika generar och stilar. Jag gjorde en remix på Dillon Francos Without you , som är ganska enkel och chill. Medan då Odesza-remixen är mer dansant. Sedan remixade jag en låt med en grupp från Australien som heter Rufus , som är mer elektronisk och lite tyngre.
När jag jobbar med en remix brukar jag i första hand fokusera på sången, och tar bort allt annat. Sedan bygger jag upp låten kring det.

-Hur lång tid brukar det ta för dig att göra en remix?

Det varierar från låt till låt. Vissa kan ta två dagar, medan vissa tar två månader. Det är ju ofta en deadline på remixer, så man måste vara väldigt kreativ på kort tid.
Sedan blir det en del remixar som jag inte är nöjd med överhuvudtaget som aldrig släpps.

-Älskade förresten videon till Something about you. Hur kom ni fram den?

Jag jobbade med en amerikansk regissör och skrev lite punkter på saker som jag skulle vilja ha med i videon. Det är ju en väldigt glad och popig låt, så för mig ville jag ha dans som förmedlade låten.

-Finns det någon låt som du nyligen hört som du kände wow – detta var grymt!

Jag hörde ganska nyligen Eventually med Tame Impala och den var grym.

-Hur går jobbet med nytt material för dig?

Just nu skriver jag så mycket jag hinner. Nu har jag väl kommit till punkten då min manager borde säga att det är dags att släppa något. Så jag tror det kommer en singel ganska snart. Nu har jag såpass många låtar som är klara, att jag tror det kan släppas ett album inom ett år.

Lyssna på Something About You här:


Hayden James
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011