I natt spelar det amerikanska bandet Mini Mansions på Stay Out West då de intar scenen på Folkteatern. De släppte tidigare i år sitt andra album The Great Pretenders och jag fick en pratstund med Michael Shuman och Tyler Parkford strax efter att de soundcheckat. Ingår i trion gör också Zach Dawes . Intervjun läser du här:

POPMUZIK LOVER 2

Du var här förra året och spelade på Way Out West (Michael är basist i bandet Queens of the Stone Age). Nu är du här med Mini Mansions, vad är den stora skillnaden?

M: ”Förra året var det på den stora festivalen vilket var väldigt roligt. Efteråt gick vi till Pustervik allihopa, vi hade hört om Stay Out West, och vi såg Jonathan Wilson . Det är kul att spela på den stora festivalen också men detta är senare på kvällen och folk är avslappnade. I år har vi inte haft möjlighet att se några band spela för vi kom i morse och vi har sovit under dagen.”

Ni har producerat båda era skivor. Är det viktigt för er att kontrollera alla delar i processen?

T: ”Det är en del i skrivprocessen. Vi har en idé redan när vi skriver låtarna. Det är så vi jobbar helt enkelt.”

Så ni kommer att fortsätta att producera själva även i framtiden?

M: ”Det är en lite ”känslig” fråga, haha. Eller egentligen inte kanske, vi har faktiskt pratat om att ta in någon i framtiden. Det är inget som vi har något emot men det har aldrig känts rätt. Vi har själva vetat precis hur vi vill ha det”

T: ”Vi hade 17 låtar att jobba med, och att få en producent att ge sig på 17 låtar… Det var nog bara vi som mentalt kunde ge oss på det. Men som sagt, vi funderar på att ta in någon som kan stötta oss i processen men vi kommer nog alltid att producera själva.”

Gör ni allt tillsammans, även vad gäller skrivprocessen?

M: ”De flesta låtar skrivs av Tyler och mig. Vi skriver var för sig men sedan sätter vi oss ner tillsammans för att se vad som passar och så vidare. Så hans sånger skriver han text till och jag skriver text till mina. Vi producerar låtarna tillsammans för att vi ska få ut det bästa av varje låt.”

Ni har känt varandra i många år. Är det något som ni upplever som positivt när ni gör musik tillsammans?

T: ”Jag kan inte svara på det faktiskt för jag har aldrig skrivit med någon annan tidigare. Det är väl lättare skulle jag säga ändå när man känner varandra väl eftersom man ofta vet hur den andre fungerar.”

M: ”Det är blandade känslor när man känner varandra väl, man vill ju heller inte trampa någon på tårna. Man får vara medveten om att man inte vill såra någon och tänka bortom det, för det viktigaste är att musiken blir bra.”

Ert nya album The Great Pretenders skiljer sig en hel del från debutalbumet som ni släppte för 5 år sedan. Vad kan era fans förvänta sig i framtiden?

T: ”Det var bara vi som skrev det vi skrev just då. Vi har skrivit mycket nytt det senaste året och vi har inte bestämt något i förväg.”

M: ”Jag tror att nästa skiva kommer att bli större och tightare i sin produktion. Vem vet, vi har många olika sånger. En del låter mer som de som är med på första skivan. Vi försöker inte att göra något specifikt, utan är bara de vi är och det som kommer ut kommer ut.”

Det kommer inte ta 5 år tills nästa skiva?

T: ”Nej, det blir nog inom något år.”

M: ”Det kommer att komma nytt material väldigt snart.”

Vad inspirerar er när ni skriver musik?

M: ”Musiken kommer alltid först för mig och texten senare. Innan vi skrev nya skivan så aktade jag mig för att vara för personlig. Jag har aldrig skrivit om kärlek tidigare, men sedan blev jag kär. Det känns lite klyschigt men det har fått mig att vilja skriva om just det. Det känns helt galet för mig för jag trodde aldrig att jag skulle skriva på det sättet.”

T: ” Father John Misty s album I Love You, Honeybear är ett exempel på en modern skiva som handlar om kärlek utan att vara cheezy. Det är känslosamt och realistiskt.”

Ni arbetade med Arctic Monkeys Alex Turner på låten Vertigo. Kan ni berätta lite om det samarbetet?

M: ”Han är en fantastisk textförfattare och vi känner stor respekt för hans förmåga att skriva. Vi kom fram till att han var rätt person att lägga versen för sången men det var ändå öppet. Låten var i princip färdigmixad. Han kom tillbaka med en massa idéer, vi pratade om några saker men sedan gick det fort.”

Ni har även samarbetet med Brian Wilson, hur var det?

T: ”Det var lite mer som att vi var brevvänner och träffades inte direkt. Zach hade arbetat med honom på hans senaste skiva och vi skickade några låtar till honom och sa att vi var stora fans. Vi frågade om han kunde tänka sig att var med på någon av låtarna och han valde Any Emotions . Han skickade stämmor till oss och när vi satt och lyssnade på dem så kändes det overkligt. Han skickade en hel del olika versioner till oss och vi var tvungna att välja ut. Vi har funderat på att ge ut låten och göra om den lite grann så att alla hans stämmor finns med.”

Jag läste någonstans att ni funderar på att flytta till Europa, stämmer det?

M: ”Ja, vi har pratat om det.”

Taylor skruvar på sig och det ser ut som att han inte vill.

T: ”Haha, ah det är skillnad att säga att man vill flytta någonstans till att faktiskt göra det. Det har varit fantastiskt att få turnera i Europa men jag vet inte vart jag skulle passa in någonstans. Jag skulle kunna tänka mig att flytta hit faktiskt, jag gillar arkitekturen, människorna och det är väldigt rent.”

Ni har turnerat flitigt, är det något som ni inte klarar er utan när ni är iväg?

M: ”Våra kostymer! Och våra jackor (med sytt MM på som ni kan se på bilden ovan).”

Du (Michael) spelar bas på spelet Grand Theft Auto V. Berätta lite om det.

M: ”Det var en kontakt från vår studio. Jag satt och spelade vad jag ville i två dagar och sedan klippte han ihop det. Jag spelar aldrig videospel och har inte testat det. Det är två år sedan nu.”

T: ”Du borde få ett gratis PS3.”

Är det något som ni vill tillägga?

T: ”Jo det är en grej. Jag åker aldrig på turné utan mina Nord -grejer (svenskt företag som gör keyboards). Jag älskar Nord. De är ikoniska. Jag marknadsför gärna deras produkter.”

De måste ge dig en då tycker jag.

T: ”Ja, jag kommer inte lämna landet förrän de gett mig en keyboard, haha!”

Mini Mansions Stay Out West
Mini Mansions @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011