Under våren har Alcazar spelat sin hyllade krogshow Disco Defenders för ett utsålt Rondo här i Göteborg. Discotrion som består av Andreas Lundstedt , Tess Merkel och Lina Hedlund hade tagit sin glittriga discopop från schlagergolvet och format om den till en 100 minuter lång hitkavalkad kryddad med klassiska discohits från 70-talet. En show som tog allt det roliga folk gör på sina förfester (lyssnar på låtar de känner igen och sjunger Singstar) och gjorde det till den riktiga festen. Nu fick folk sjunga och dansa till sina favoritlåtar även ute, och det verkar vara precis den saknade ingrediens många törstat efter. Disco Defenders gick som tåget och produktionen fick till och med förlängas ett par veckor.
Till hösten kommer Disco Defenders att sättas upp på Hamburger Börs, så även Stockholmarna får dansa och sjunga till Alcazars disco.
Men nu är de aktuella med en samlingsplatta med samma namn som showen, samt att de under Allsång På Skansen den 29:e Juli får en hel extra timma att sjunga sina hits för publiken på Skansen och hemma i TV-sofforna. Ett inslag som görs en gång per år, och som bekräftar vilket folkligt band Alcazar blivit. Från att spelat på G.A.Y i London och ständigt berätta om sina listettor i Italien, till att via Melodifestivalen faktiskt bli ännu större i sitt hemland.
En otrolig resa om ni frågar mig.
För att sammanfatta allt lite bättre, fick jag ett snack med Lina inför veckans Allsång.

Svensk Pop Apple Music

-Ni ska ju spela under den där extratimmen på Allsång på Skansen. Något som väldigt folkkära artister som Laleh, Håkan Hellström och Tomas Ledin gjort tidigare. 
Alcazar har ju ändå varit med väldigt länge, men det känns som ni aldrig varit så stora som ni är nu. Vad tror du gjort att ni blivit så populära just nu?

Det känns som vi gjorde lite av en comeback med Blame it on the Disco i Melodifestivalen. Att alla förstod vad Alcazar står för. Vi är inte bara löshår och glitter, utan att det finns ett djupare budskap där alla är välkomna till vårt disco oavsett vem du är, hur du ser ut eller vem du älskar.
Sedan har vi funnits såpass länge att vi numera spänner över flera generationer. När var var i Göteborg hade vi en kväll en dam som var 97 år och som stod och dansade med oss.
Jag tror folk behöver discon där folk får leva ut och glittra.
Samtidigt känns det som Alcazar blivit lite av en egen genre. Folk säger att ”det känns lite Alcazar” eller ”det låter Alcazar”. Vi är otroligt tacksamma över att ingen annan tagit på sig discoskorna, så vi får vara ensamma på den scenen. Haha.

-Ja, det finns verkligen inget annat band som ni här i Sverige, är vi svenskar så dåliga på just disco?

Nej, det tycker jag inte.
För vår del handlar det om att vi jobbat så länge med detta och aldrig tummat på det vi står för. Vi har alltid trott stenhårt på det vi gör och följt våra hjärtan.
När vi fick möjligheten att göra vår egna krogshow, och nu hela den här allsångstimmen är ju lite som att vi får skörda frukten av allt hårt arbete. Det är nypa sig i armen-läge att få göra det här.
Sedan är det kul att folk gillar det vi gör. Även folk som inte är några direkta Alcazar-fans kommer fram och berättar hur bra de tyckte att korgshowen var. Det är något med discomusiken som gör att folk dras med. Då har vi ju lyckats med vårt mål att sudda ut gränsen mellan scenen och publiken.

-Har en krogshow varit något som ni tänkt på länge?

Idé och drömmar har ju funnits länge. Men allt har sin tid. Vi kunde nog aldrig ha gjort det förrän nu, för nu var det så rätt i tiden. Det fanns en scen ledig med Rondo och två fantastiska produktionsbolag som ville satsa på detta. Allt gick väldigt fort, men det gjorde också att allt blev väldigt fokuserat. Sedan var det nog bra att få göra just en krogshow efter att vi jobbat så mycket 2014. Vi är så otroligt samspelta och har många timmar i ryggen, vilket gjorde att hela repperioden gick smidigt.

-Kommer ni göra om showen något inför Stockholm?

Ja lite. Det finns tillexempel inget hål i taket på Börsen. Så entrén och sotin får vi göra på något annat sätt.

-Hur gick processen att välja ut låtarna till?

Vi satt tillsammans med vår fantastiska regissör Edward af Sillen . Det blev många Post-it lappar på väggen som flyttades om, togs bort och lades till. Vi har ju en lång lista på låtar vilket är kul, men samtidigt blev det lite kill your darlings. Sedan var det roligt att få blanda in lite klassiska hits och göra en hyllning till den gamla discon.

-Vilken var det största utmaningen på scenen?

Vet inte om det är en utmaning dock, men jag tyckte det var kul att få göra våra solonummer. Att få sitta ner på scenen och prata och bli lite mer personliga.
Men utmaning… Det är nog att vi kör 1 timma och 40 minuters fyspass. Vi vilar ju inte en sekund. Det är tufft när man bli lite förkyld av småbarnsbaciller som jag blev i Mars. Men det sköna är att vi är tre på scenen så man kan ge och ta av varandra.

-Varför gjorde ju ni just en cover på Whams Young Guns (Go for it) ?

Tja, varför inte? Haha.
Vi kom på att den ju är superskön och att den har en skön happy vibe vilket känns väldigt Alcazar.

-Vi fick ju discofiering av Håkan Hellström och AC/DC under krogshowen. Sedan har ni ju tidigare gjort Start a fire och Don’t you want me . Finns det någon låt som du personligen känner att den borde Alcazar:fieras?

Någonstans hade det varit kul att göra en ABBA -låt.
Vi älskar ju ABBA alla tre och de har ju vissa mindre kända pärlor. Det är något med deras harmonier och sound som är fantastiskt.
Sedan är jag ju uppväxt på 90-talet och det finns ju så jävla många bra 90-tals dängor.

-Ja! Barbie Girl som Alcazar-låt.

Åh ja. Undra om det bara är vi som upplevt 90-talet som tycker den var bra, den kanske är skitdåligt idag? Haha. Undra om Barbie Girl hade funkat om den kom ut idag?

-Ja kanske, beror nog på hur och vem som gör den i och för sig.
Vilken av Alcazar-låtarna tycker du själv är den ultimata Alcazar-låten?

Jag har en förkärlek till Stay the Night fortfarande.
Jag tycker det är en så jävla bra poplåt från början till slut och jag tröttnar aldrig på den låten. Det var ju våran första singel som nya Alcazar 2009.

-Nu har ni ju släppt tre album och tre samlingar – är ni mer ett singelband än ett albumband?

Idag släpps ju inte album på samma sätt som förr utan det är ju mer singlar, och det tror jag Alcazar alltid varit på något vis.

-Den nya samlingen. Det är ju väldigt många hål i den. Tillexempel Someday och Love Life är borta.

Man kan tyvärr inte få med allt. Vi fick kill your darlings, igen.
Vi försökte hitta en blandning av låtar som vi gillar som kanske inte blivit de största hitarna, blandat med de största.
Tillexempel är Harlem Nights med. Det är en av mina favoriter från Disco Defenders-plattan. Den andas lite mer jazziga toner än man är van att höra av Alcazar.

-Det var kul att ni hade med Dream Beats-låten.

Eller hur!
 Det var en låt som vi själva kände inte fick den chansen den var värd. Vi alla gillar den skitmycket, och den var kanske lite före sin tid på något vis.

-Sist då. Vad var er spontana reaktion när Christer Björkman frågade om ni ville vara programledare för Eurovision nästa år?

Vad sa du nu? HAHA!

-Om Christer skulle ringa och fråga om ni ville göra det, hade ni gjort det?

Joooo, det hade vi gjort. ”Gud vad skönt att du tänker så rätt” hade vi sagt. Haha. Vi blir ju världens bästa presentatörer. Du förstår ju vilket öppningsnummer, mellanakt och slutnummer det blir. Visst hade det varit så jävla rätt?

-Absolut!

Vi går in på vårt nionde år tillsammans. Vi har alla tre varit programledare var och en för sig, och stått på scenen enormt mycket. Vi älskar ju allt som har med musik och scen att göra. Slår man ihop alla gånger vi som personer varit med i Melodifestivalen är det väl sammanlagt 30 gånger – på scenen, bakom scenen, som solo och som grupp.
Jag tycker det vore ett väldigt bra val att ta Alcazar.

Samlingen Disco Defenders är ute nu, och under tisdagen den 28:e Juli spelar Alcazar en timmas konsert efter ordinarie sändning av Allsång på Skansen.
Till hösten kommer nytt material med disco-gruppen samt att de kör sin krogshow på Börsen i Stockholm.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011