Garrett Borns , eller BØRNS som han kallar sig när han gör musik, är en 23-årig singer/songwriter från Michigan som förra året släppte sin debutsingel 10,000 Emerald Pools . Han följde upp med låten Electric Love och debut EP:n Candy som har lovordats av kritikerna. Rolling Stones listade honom som en av de 10 artisterna att ha koll på för 2015.

Svensk Pop Apple Music

Vad många inte känner till är att han arbetade som professionell magiker redan när han var 10 år gammal och att han för inte så länge sedan bodde i ett trähus. Alltså uppe bland trädtopparna. Det är en minst sagt spännande artist och när han besökte Sverige i förra veckan fick Susanna en intervju med honom. Läs den här!

Vad har du för dig just nu, är det ditt första besök i Sverige?

”Det är mitt första besök. Jag sitter vid vattnet, det är vackert väder och maten är god. Första intrycket är väldigt bra.”

Kan du berätta lite om dig själv?

”Jag växte upp i Michigan och åkte sedan till New York där jag soffsurfade. Jag hade inte någon direkt plan utan ville hitta mitt sound och mig själv som låtskrivare. Sedan åkte jag till LA på semester och blev kvar där, en klassiker.”

När började du skriva låtar?

”Jag började skriva egna låtar i tidig ålder men det var mest fjantiga skojsånger för att underhålla min familj och mina vänner. Så även ifall jag började tidigt så var det först i High School som jag började ta det mer seriöst.”

Stämmer det att du har bott i ett trädhus i LA?

”Det stämmer. Tanken var att jag skulle bo där en helg, men jag blev kvar i ett helt år. Trädtopparna var inbjudande, jag hade ett utomhuskök och det var fridfullt. I alla fall tills tvättbjörnarna kom och kraschade festen, haha.
Jag bor där inte längre, man kan säga att jag växte ur huset. Jag samlade på mig för mycket instrument, böcker och andra grejer så på slutet var jag rädd för att huset skulle kollapsa haha!”

Vad inspirerar dig när du skriver?

”Oftast skriver jag kärlekssånger, det är där jag hamnar. Jag inspireras av tjejer och definitivt av mina resor. Jag turnerar runt i Europa just nu och det är väldigt inspirerande.”

Hur ser skrivprocessen ut? Kommer text eller musik först?

”Det är olika och beror lite på. Sångerna kommer ut på det sätt som de behöver kan man säga. Om man tänker för mycket och försöker för mycket så funkar det inte. En låt ska nästan kunna skriva sig själv. Gör den inte det så lägger jag undan den och plockar upp låten senare.”

Videon till din debutlåt 10,000 Emerald Pools, kan du berätta lite om den? Jag läste någonstans att du hängde upp och ned i en pool i 30 minuter!?

”Sanningen ligger någonstans mitt emellan, jag kom upp till ytan ett par gånger. Videon var en mardröm att göra och spelades in i LA i oktober och det är inte varmt där den tiden på året. Det var kallt. En utomhuspool som de sa skulle vara uppvärmd men det var den inte. Jag var i poolen i flera timmar. Så jag hängde upp och ner där medan de kastade ner bowlingklot i poolen. Det var lite som en ångestattack.”

Kan du berätta lite om din debut EP Candy?

”Candy är sockrig och söt, lite som en dessert före middagen. Och man kan säga att den är en förrätt till min kommande LP. Den släpps hemma i oktober och jag vet inte riktigt när den kommer hit, men under hösten.”

Vad kan du berätta om albumet?

”Det kommer att vara både likt och inte likt Candy. Några låtar från EP:n kommer att vara med, men jag kan inte säga så mycket mer för det är topphemligt.”

Är det något speciellt tema som genomsyrar dina texter?

”Definitivt ett kärlekstema men jag försöker att inte skriva samma kärlekssång flera gånger. Det är popsånger om kärlek men jag försöker utmana det klassiska popformatet.”

Kan du berätta lite om din låt Electric Love?

”En sång om att vara beroende av någon, nästan som en drog. Som elektricitet.”

Vad har du för planer den kommande tiden?

”Om en vecka åker jag till LA för att göra färdigt albumet. Jag ska turnera och åker för första gången i väg på en egen turné. Sedan blir det till att åka hem till Michigan och hälsa på familj och vänner.”

Du verkar vara en jordnära person. Vad gör du för att hålla båda fötterna på jorden?

”Att göra musik håller mig på jorden även ifall det också kan driva mig till vansinne. Att resa är något som definitivt också gör det. Det är viktigt för mig att ha närhet till naturen. Jag är uppvuxen vid vatten och behöver närhet till det.”

Du har haft fullt upp det senaste året. Vad gör du helst en dag då du inte har något inbokat?

”Jag har inte haft en ledig dag på väldigt väldigt länge. Jag har det bra just nu, sittandes i Stockholm med en Ginger Beer och har ett trevligt samtal med dig.”

När du var 10 år var du en professionell magiker. Det låter helt otroligt, kan du berätta lite om det? Är det något som du använder dig av i dina liveshower?

”Haha! Det är en bra idé faktiskt, jag kanske ska börja använda mig av lite eld eller nåt. Men jag var en så riktig magiker man kan bli. Jag använder det fortfarande på skoj men mest när det är alkohol inblandat, då återuppstår magikern i mig ur eldens skuggor. Så bjud mig på en drink, så ska jag köra ett korttrick för dig!”

Lyssna på Candy här:

Børns - Intervju
BØRNS @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011