ep

Martin Sköld berättar om Closure

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Closure är ett nytt musikprojekt som består av Martin Sköld från Kent , Johan Wohlert från Mew och Ninsun Poli .
De släppte för några veckor sedan sin debut-EP med fyra låtar där pop möter nordisk melankoli i all sin välproducerade glans. Allt inspelat i Skölds studio i Mariefred.
Jag ringde upp Martin för att få lite bakgrund till projektet.

-Hur länge har du och Johan känt varandra?

Jag och Johan träffades 1998. Vi hade spelat in Isola med Kent, och skulle göra en spelning i Bryssel. Johan var och hälsade på studiovärden för Galaxy Studio, där vi hade spelat in plattan, så då träffades vi för första gången. Efter det har vi regelbundet hållit kontakten. Bland annat har Mew varit förband till Kent och jag är i Köpenhamn då och då och hälsar på honom, plus att han kommer hit till Sverige.
Han är väldigt easy going och trevlig. Sedan har vi pratat på att göra musik ihop. När Johan hade en paus från Mew hade han ett band som hette The Storm , som vi skrev My Crown till. Så vi har jobbat tidigare, men egentligen alldeles för lite.

-Vad fick er att slå slag i saken och bilda ett band?

Att Closure överhuvud taget existerar började egentligen med att jag lärde känna Ninsun för sex, sju år sedan via Familjen . Hon var då med och sjöng på Johans grejer, och jag spelade bas några gånger när de lirade live, så vi umgicks lite då.
Ninsun bodde i Tumba och det är bara 20 minuter från Mariefred där jag bor. Medan vi satt och pratade kom vi in på att vi borde göra något tillsammans.
Efter det tog The Storm ett break på obestämd framtid medan Johan fortsatte skriva massa musik. När jag och Johan sågs spelade jag upp en låt jag och Ninsun gjort för honom som han tyckte var skitbra. Sedan spelade han upp något han gjort och det funkade riktigt bra ihop. Man kunde liksom höra hur Ninsun skulle sjunga på den.
Efter det träffades vi alla tre för att sätta ihop det hela. Vi hade väl inte tänkt att det skulle bli ett band, utan mer ett projekt där vi gjorde låtar, men ändå kändes det så sammanhållet. Tillslut kände vi att vi behövde ett tak på projektet, och det fick bli Closure.

-Har Closure öppnat nya kreativa dörrar för dig?

Jag har ju haft en hel del samarbeten med andra före Closure också. Det ger alltid mycket att jobba tillsammans med någon som är mer erfaren än man själv är, samtidigt som det är extremt nyttigt att jobba med människor som har upptäckarlusten. Då kommer man på att man själv vill vara där. Att träffa och jobba med nya människor är bara nyttigt. Oavsett om personen håller på med film eller musik så är det intressant och extremt givande.

closure.original.1500pix
-Vad är planen för Closure nu efter EPn?

Det var ju en väldigt lång process att bara få till den här EPn. Alla har fortfarande sina projekt och just nu vet jag tillexempel inte vilken världsdel Johan befinner sig i. Men vi är fast beslutna om att vi har material som ska bli färdigt, men det får bli när vi har tid över.
Själv tror jag att det skulle vara skitfett att spela låtarna live. Jag tror de skulle blomma ut och få en helt ny dimension då. Men det får som sagt bli när tid finnes. Sedan kan jag tänka mig färdigställa en ny EP till hösten, när det lugnat ner sig för Johan och Ninsun. Vi har nog en sex, sju låtar som är hyfsat klara och några som behövs tas omhand lite mer. Haha.

-Vad skulle du säga att ni är ett avslut på?

Egentligen är det ganska töntigt, men man behöver ju ett namn.
Det kom ifrån att vi snackade omslag och vi ville ha något som var väldigt enkelt, typ omslaget till albumet Closer med Joy Division . Sedan blev det bara Closure, som just en pastisch på Closer. Namnet växte på oss och vi kunde inte gör oss av med det. Omslaget har lånat samma färgstruktur som Closer och det är ju snyggt.
Sedan är det vår vän Jesper Waldersten som gjort omslaget.
Tecknet betyder inget så vitt jag vet. Men man kan nog få det till vilken betydelse man vill. Man kan se det som ett Japanskt tecken, eller kanske ett sår med tre stygn.

-Vad lyssnar du själv på för musik just nu?

Från börjar är jag extremt dålig på namn, så jag kommer inte ihåg något. Men jag har däremot lyssnat väldigt mycket på en spellista på Spotify som heter The Longest Mixtape av Caribou . Där finns både gammalt och nytt i en jävligt bra blandning. 
Sedan har jag har haft en period då jag använt Hypem väldigt mycket. Så jag plockar mycket från olika playlist och drar låtar till mina egna listor.

Lyssna på Closures EP här:

Closure1
Closure @
FacebookSom läsare och artist får du ut mer av Popmuzik som Patreon-medlem!

Bli Patreon-medlem

Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.