Vi på Being Blogged är tokstolta över att ge er den första intervjun med Kulturskymning som förra veckan kom från ingenstans och släppte ett av årets bästa svenska album, Mänsklighetens Scoutledare . Från ingenstans stämmer kanske inte fullt ut då vi förra året fick den makalöst fina låten Gå Du Men Stanna Kvar, men många känner nog ännu inte till Mikael Ström och hans alias Kulturskymning.

Nordiska Favoriter

Det är detta som jag tycker är så roligt med musik. Vem som helst kan lägga ut sin musik idag på olika plattformar och när man minst anar det, helt utan förvarning kan det dyka upp ett sådant här album, även då det inte händer särskilt ofta.

Låtarna på skivan är olika varandra men bildar en helhet, det är ett vackert och stort rum att kliva in i. Han bygger upp en stämning som det nästan går att ta på, det här är svensk pop när den är som allra bäst. Låtarna är lite härligt stökiga och samtidigt ärliga i sitt uttryck.

På albumet finns inbjudande titlar som Strävan Efter Stökig Balans, Andas Med Gälar, En Sär Skrivning Till Kaffet och Ett Förslag I Magen. Låtarna innehåller stundtals magiska textslingor och detta borde vara starten på en spännande karriär.

Susanna fick en pratstund med Mikael Ström och du kan läsa intervjun här:

Kan du berätta lite om dig själv och vad du gjort tidigare?

Mikael berättar att han är uppvuxen i Västerås och började med musik ganska sent, när han var 19-20 år. En kompis till honom hade ett band som behövde en sångare och han hoppade då in där. Han flyttade sedan till Östersund och var med i ett band där för att sedan flytta hem till Västerås igen och började spela i ett band som hette The Colombos, ett garagepunkband. Efter ett år med bandet flyttade han sedan till Stockholm och började pendla till Västerås för att repa med bandet.

”Jag hade inte råd att åka tåg på den tiden. Swebus hade billiga resor mellan Stockholm och Västerås men det tog 1 h och 45 minuter enkel resa. Jag tror att jag tillbringade i snitt 6-7 timmar i veckan på de där sketna bussarna under tiden med The Colombos”.

The Colombos släppte en fullängdare som spelades in på Svenska Grammofonstudion år 2007 men splittrades senare samma år. Tre av medlemmarna i bandet startade då det stockholmsbaserade bandet Panter tillsammans med två bröder som han kände sedan tiden i Östersund. Mikael hittade hem till popen igen och samtidigt började han skriva egna låtar.

”Jag kunde inte spela något instrument och började i samma veva jobba på en förskola. Då spelade jag mycket gitarr och sjöng med barnen och det var väl egentligen så jag lärde mig spela gitarr. Det var nytt för mig att skriva låtar från scratch men jag gillade det. Innan hade jag skrivit sångmelodier till någon annans låtidéer vilket är lite begränsande i längden. Det var som en helt ny dörr som öppnades när jag lärde mig mina tre första ackord och upptäckte att man kunde sätta en melodi till dem”.

Bandet Panter släppte skivan Deers In Headlights för två år sedan, spelade på klubbar i Stockholm och åkte på en miniturné med Hello Saferide. Han berättar att de spelade mycket på kort tid. Musiken som bandet spelade påminde lite om Kulturskymning fast på engelska. Bandet lades på is strax efter att ha släppt skivan och Mikael stod nu på egna ben.

”Jag ledsnade lite på att spela i band. Man måste hela tiden vänta in varandra. Det ligger nog mycket hos mig men det handlar mycket om att kompromissa. Det sliter och blir jobbigt. Då kände jag att jag ville göra något själv och så stod jag där och visste inte hur man gör. Jag kunde ju inte direkt spela något instrument heller utan började klinka på ett midikeyboard, köpte programvara och sånt och började leka mig fram. Jag gjorde först någon halv låt på engelska men bestämde mig ganska direkt för att skriva på svenska. Jag hade aldrig tidigare skrivit en enda låt med svensk text. Det var en helt ny grej.”

Förra året släpptes låten Gå Du Men Stanna Kvar. En av mina favoritlåtar från förra året. Var det den första låten som du spelade in?

Ja, den första färdiga låten. Jag hade lekt med lite idéer och sånt men inte gjort färdigt något. Jag testade att skriva en låt och då blev det Gå Du Men Stanna Kvar. Det var lite av ett projekt för att se om jag fixade att spela in överhuvudtaget. Jag släppte den på Soundcloud bara för att få ut den någonstans.

Kan du berätta om skivan?

Mikael berättar att ungefär hälften av låtarna är skrivna på akustisk gitarr medan den andra hälften haft helt klara arr och sedan lagt på sången och textslingorna sist.

”I januari i år började jag spela in på riktigt. Det flöt på och blev 11 låtar till slut. Mixning och mastring tog tid eftersom det var första gången. Jag gjorde allt själv och att allt var nytt för mig”.

Vad som har inspirerat honom textmässigt tycker han är svårt att beskriva då det känns så självklart för honom själv. Han berättar om låten Gå Du Men Stanna Kvar:

”De som frågat mig om texten har trott att den handlar om en separation. När jag skrev den var det utifrån en nykär persons perspektiv men att känslan är att den där människan man träffat är på tok för bra för en och förr eller senare i alla fall kommer sticka. En smula cyniskt, inser jag när jag tänker på den…”

I övrigt vad gäller låtarna på skivan säger han att det är ”nån samhällskänga här och där och mycket relationstexter. 

”Jag gick igenom en separation under hösten och de har kanske färgat några av låtarna men annars skriver jag det som kommer ut ur hjärnan för stunden. Om jag inte skrivit klart texten på fem, tio minuter tröttnar jag och lägger ner. Jag är lite rastlös och det blir lätt tråkigt att hålla på och nöta. När det kommer till musik och arr så har jag mest lekt mig fram.”

”Rent inspelningstekniskt har jag stött på en del patrull under arbetets gång. Jag gör saker och låter det inte bra har jag inte vetat hur jag ska fixa det. Det har varit väldigt lärorikt. Jag kan ju ta lite ackord på gitarr men är verkligen ingen virtuos, det är tråkigt att träna. Är också rädd att bli begränsad och börja hålla på och försvåra saker. Jag gillar inte när man hör att folk har tänkt för mycket. Jag tycker att det blir tråkigt när det blir för mycket hjärna och mindre hjärta.”

Har du några spelningar på gång?

”Nu har jag precis fått ihop ett band. Det är nya människor som jag aldrig spelat med förut, förutom en god vän som var med och startade Panter som ska vara med. Vi har inget inbokat just nu men det dyker säkert upp något.”

Är du signad?

”Nej, jag är inte signad. Jag hade liksom ingen tanke på att det här skulle bli något. När jag hade 11 klara låtar tänkte jag att jag lika gärna kunde släppa en skiva. Och så gjorde jag en skiva. Och en hemsida… ”

Vad har du för planer nu?

”Man etablerar en tanke om att man vill göra något mer. Det ligger och gnager, jag gillar ju att spela live. Det är jobbigt att göra allt själv och det tar tid samtidigt som det är sjukt roligt. Kanske får skicka runt lite grejer och se om någon är intresserad. Är rätt dålig på att sälja mig själv, men får väl bättra mig på den fronten, antar jag…”

Så här har du det, Kulturskymnings nya album Mänsklighetens Scoutledare!

Kulturskymning @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011