Ida Redig är på väg upp mot Stockholm med bil denna soliga tisdag i Maj.
Innan hon lämnar hemstaden Göteborg träffas vi på Da Matteo på Magasinsgatan för en kopp kaffe och lite avslappnat häng innan hon fortsätter mot huvudstaden.
När vi valt våra kaffesorter sätter vi oss vid ett av borden och börjar prata. 

Följ på Apple Music

2015 är tänkt att bjuda på mycket musik av Ida.
Målet är att under en 12-månadersperiod släppa fyra EPs. Hon gick ut starkt med att singeln Ghost i Februari. Låten hade hon skrivit tillsammans med Kents frontman Joakim Berg .
Ida var både förband och körsångare till Kent under deras Kent-festival förra året, och hon och Jocke började prata om ett samarbete redan då.
”Det blev ett kul och enkelt samarbete. Vi tillför olika bitar och ger och tar av varandra. Sedan är det viktigt att det fortfarande känns som det är min låt.”

-Men att släppa fyra EPs under en 12-månadersperiod kräver ju väldigt mycket musik. Hur kom du in i det här flowet?

”Jag har nog alltid haft ett flow. Jag älskar ju att både göra och spela musik, så det jag försöker med nu är ett sätt att få ut så mycket musik som möjligt.
Jag älskar album, men samtidigt vill jag att folk ska lyssna på mina låtar. För att få dem att göra det krävs det att släppa låtarna på detta sättet.”

Målet med att släppa fyra EP är att låta dem ha lite olika sound. Att gemensamma nämnaren ska vara fyra eller fem riktigt bra låtar på varje EP oberoende av genre eller stil.
Ida har alltid haft fokus inställt på att slå stort internationellt och en dag få den där Billboard-ettan.
Att nå ut brett med musiken och kunna leva på sin dröm. 

-Du känns väldigt mycket business i olika intervjuer. Men är musik verkligen en bra plattform om man vill tjäna pengar?

”Jag tycker man ska jobba med det man tror på och tycker är kul. Vad det än är.
Mitt kall är musiken, och det betyder inte man inte kan kombinera de två. Jag skulle inte tycka det var kul att sitta på ett kontor och jobba åt andra, jag vill göra det jag själv vill. När jag sedan ligger på dödsbädden vill jag känna att alla val jag gjorde var mina.
Men samtidigt, vem säger att man inte kan kombinera musik med business? Det går ju för en arkitekt och musik är ju minst lika kreativt.”
Ida Redig 232
En del i att förverkliga sin dröm är att hon tidigt byggde sin egna studio här i Göteborg. Där kan hon spela in sin musik, samt låta andra artister hyra in sig och använda utrustningen. Framförallt ger det henne total frihet. Hon kan spela in en ny låt precis när hon känner för det utan att behöva planera in studiotid.
Studion har blivit lite som ett nav i hennes liv och varumärket Ida Redig. 

-Hur vill du att publiken ska uppfatta dig och ditt varumärke?  

”Jag vill att folk ska känna musiken och vara med.
Om man gör något till 100% tror jag att det märks och verkligen når ut. Jag vill att folk ska känna det och gilla min musik.”

-Vad känner du att du åstadkommit med din EP?  

”Framförallt är det fem starka låtar och jag hoppas att det får ta lika stor plats allihop.
Om man går in och lyssnar på varje låt på EPn låter de olika, men det finns ändå en röd tråd.
Jag är artist och jag föddes inte till att göra en viss genre.”

-Din förra skiva hette Thou shall not be a pussy och denna heter I will fight that man. I will fight anyone. Var det tänkt att båda titlarna skulle kännas peppande?  

”Det är ingen ”stå-framför-spegeln-pepp”, men jag tror på mig själv, annars vore det jättekonstigt att jobba så hårt som jag gör.
Thou shall not be a pussy är mer som det elfte budordet, medan I fight anyone är liksom min livsfilosofi. Jag behöver tro på mig själv och det visar jag med detta.”

Nyligen släppte Ida It aint easy som är andra singeln från EPn.
Låten beskrev som ett glatt kärleksrus när den släpptes. 

-Vad var det för kärleksrus?

”De känslorna kom när jag skrivit låten. Jag kände att det var en väldigt glad låt, även om jag sjunger om att det inte är lätt.”

-Ah, så det var inget riktigt kärleksrus att du var kär när du skrev den?  

”Du får inte vara för nyfiken nu. Haha. Det är nog mer en typisk låt som jag pusslat ihop och kände att den blev bra. Men självklart skriver jag om känslor jag känt och känner och egna upplevelser till stor del. Det är oundvikligt.”

-Men hur är det att vara musiker i Göteborg. Allt är ju så centrerat till Stockholm.  

”För mig är det skönt.
Jag är ingen enstöring eller så, men jag får vara i fred och kan göra det jag vill. Sedan är jag ofta i Stockholm ändå.”

Om nu inte fyra EPs under ett år är tillräckligt så har Ida ett annat projekt igång som hon brinner för. Att lyfta fram jämställdhet bland unga genom en musikteknikkurs för barn i 10-15 års åldern.
Ida känner att total jämställdhet är inte att behandla tjejer på ett visst sätt och killar på ett annat när de växer upp, även om de respekterar varandra. Då är det även viktigt att i alla lägen ge dem likvärdig uppskattning och tröst. Om en tjej ramlar och slår sig ska man ge henne en klapp på huvudet och lida tillsammans med henne, medan en kille ska lära sig att man ska bita ihop och fortsätta. Om man inte kan ge barnen en lika bild redan som små, hur ska de då förstå äkta jämställdhet när de är vuxna?
”Det är fel att sätta barn i fack och sedan lära dem jämställdhet igenom att tillexempel sätta tjejerna i ett eget rum. Om man ska lyckas med det måste de istället jobba tillsammans med killarna från början för att skapa en normalitet. De är barn och det är inte rättvist att stöpa dem i den form vi vuxna till stor del lever efter idag. Barnen ska lära sig att de är lika mycket värda och duktiga oavsett vem de är eller hur de ser ut, oavsett kön.”

-Lite så som fotbollstränaren för Älvsjö AIK som nyligen lät tjejlaget spela mot killar för att sudda ut skillnaden mellan könen. Sedan var det jobbigt för killarna att bli slagna av tjejerna för det var på något vis mer förnedrande.  

”Ja, det är ett jättebra initiativ!
Varför ska det egentligen vara förnedrande för killar att bli slagna av tjejer? Det är ju de normer vi ger våra barn från början som vi måste arbeta med. Att vi som vuxna tar ansvar och hjälper de som är nästa generation.”

Projektet är just nu i sin linda, och Ida är väldigt engagerad när hon berättar om hennes plan att starta musikteknikkursen.
Målet nu är att konkretisera det hela mer tydligt samt hitta sponsorer för att nå ut till skolor och föräldrar. Ett väldigt ambitiöst och viktigt projekt måste jag säga. 

Idag släpper Ida sin EP I will fight that man. I will fight anyone som ni kan lyssna på här:


Ida Redig 782
Ida Redig @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011