Det var 2004 som den norska sångerskan Samsaya släppte sitt första album Shedding Skin .
Efter det har hon gjort minst två olika album, men aldrig släppt några av dem. Låtarna har istället spelats på de konserter hon haft. Med det fick hennes fans regelbundet nya låtar, men aldrig så att de kunde ta med sig låtarna hem. De spelades där och då för de som dykt upp på konserten. 

Popmuzik Lover Patreon

En annan anledning till att Samsaya inte släppt material var att hon inte trivdes i den bolagiserade skivbranschen.
”Efter debuten blev fler folk inblandade och jag kände att det blev fler och fler regler. Inga bra regler, utan dumma. Typ hur man ska se ut och hur folk ska uppfatta en, än vad man hade att berätta.
Jag började ju med musiken för att jag mådde bra av det, men när många skulle lägga sig i spärrade det istället mig och jag kände att jag var på väg i fel riktning.”

Samsaya ville utveckla sig själv musikaliskt, och åkte bland annat till USA för att producera musik. Efter det grundade hon sitt eget skivbolag 3 Millimeter för att kunna vara egen och slippa bli styrd av andra människor. 
Namnet 3 Millimeter syftar på den tre millimeter glugg hon har mellan framtänderna. Det var också den glugg hon blev rekommenderad att korrigera under ett möte med ett skivbolag.
”Gluggen har blivit en symbol för den lilla gräns mellan konsten och karriären som man ska respektera,“ berättar Samsaya.

När Samsaya till slut fick ordning på sitt skivbolag och egna studio, kunde hon fokusera på att hitta sig själv och sin egna musik.
”Jag har hittat en inre styrka i mig själv som stärkt mitt egna självförtroende. 
Nu kan jag fokusera på ljudbilden och tillåta mig att leka mer med musiken och inte tänka så mycket på vad som är rätt eller fel. “

Samsaya fick frågan om hon ville vara med i den Norska Melodifestivalen 2011, men hon tackade nej då hon inte ville tävla i musik.

Fred Ball hade blivit tillfrågad som producent, men hade då sagt att han enbart kunde tänka sig göra det om Samsaya sjöng låten. När hon sedan tackade nej, frågade hon om han ville jobba tillsammans med henne utanför tävlingen istället. Det ville han gärna. 
Deras första samarbete blev låten Breaking Bad .
”Egentligen hade jag en helt annan skiva som var färdig och skulle ut på ett annat skivbolag. Men de var i slutändan inte så intresserade i vad jag hade att säga, utan ville bara att jag släppte något. Då kände jag att musiken var det viktiga för mig, allt annat var sekundärt. 
Det var då jag målade ett hjärta över mitt ena öga för att aldrig glömma det som hänt, och att alltid påminnas om vad som är viktigast för mig, nämligen musiken. 
Många av de känslorna kan man höra i Breaking Bad för den handlar om att gå sin egna väg och att lita på sina intuitioner.”
Hjärtat är med andra ord en stärkande symbol för Samsaya, och är alltså ingen styling för henne. Hon målar på hjärtat själv vid en spegel när hon ska uppträda, vilket gör att det kan se olika ut varje gång.

Foto: Hilde Holta Lysell
Foto: Hilde Holta Lysell

Fred jobbade även med Bertine Zetlitz i samma veva som Samsaya började jobba med honom. 
Han spelade upp demon av Breaking Bad för Zetlitz som kände att det fanns en stark glöd i Samsayas röst, så hon kontakta henne och frågade om hon ville sjunga med på singeln Electric Feet .
Ett annat spännande möte för Samsaya var när de spelade in låten First Time .
Vägg i vägg med studion satt Samuel Dixon . Han är en australiensisk producent och basist som bland annat jobbat många år med Sia . Han kom förbi studion medan de spelade in för ett spontant inhopp som just basist, som faktiskt är just det vi hör på plattan. 


När Samsaya var 11 månader gammal flyttade hon till Norge från Indien. I videon till Stereotype återvände hon till sina rötter när då videon spelades in i Goa. 
Där följde filmteamet Samsaya på gatorna när hon umgås och dansar med lokalbefolkningen. Det blev en mix mellan kulturernas nyfikenhet på varandra och musiken, vilket verkligen syns i videon.
För inte så länge sedan flyttade Samsaya igen. 
Denna gång till Stockholm, där hon numera är gift och lever med en svensk musiker där de numera har den svenska huvudstaden som hembas. Dock finns hennes egna studio kvar i Oslo, så det blir en del pendlande mellan de två huvudstäderna – både för jobb och för att träffa familjen. 

-Så, blir det jul i Stockholm eller Oslo? 

”Haha, vi kör vartannat år. Men för mig är båda ställena hemma.”

Lyssna på Bombay Calling:

Foto: Mille Frømyhr
Foto: Mille Frømyhr

Samsaya @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011