Förra veckan släppte Andreas Moe sin tredje EP Ocean .
I samband med EPn-releasen befinner sig Andreas i Tyskland där han gör sin första egna turné efter att han nyligen turnerat som förband åt irländska gruppen Kodaline .
”Det är så skönt att göra spelningar där folk kommer hit för att se mig! Annars är jag ju så van att behöva vinna över publiken. Man får kämpa och göra allt för att bli gillad.”
Andreas befinner sig i en bil mellan Hamburg och München när vi ringer upp varandra.
Dagen innan hade han haft sin första utsålda spelningen någonsin i Hamburg och han är verkligen själaglad och tacksam över sina fans. Nere i München väntar ytterligare en slutsåld spelning och det slår mig att Andreas är klart mycket större ute i Europa än hemma i Sverige. 
Här är han ju främst känd som killen som sjöng på Fade Into Darkness av Avicii medan han fått mer uppmärksamhet ute i Europa, både för sina egna singlar och just det faktum att fick möjlighet att spela tillsammans med Kodaline.
”Ja, turnén med Kodaline hjälpte väldigt mycket. Det kändes som det var en bra kombination mellan mig och bandet, och jag tror jag lyckades sno över ganska många Kodaline-fans. Haha.”
Just nu har Andreas lite nya kontakter här hemma i Sverige och förhoppningsvis blir det en nytändning för hans egna musik på hemmaplan. Under våren kommer han bland annat göra en miniturné här hemma samt spela på Bråvalla. Om han även får lite kärlek från radio ska han nog vinna över många hjärtan även här, precis som han gjort i Tyskland.

Svensk Pop Apple Music

-Läser du på mycket om landet och städerna du åker till?

Nej, det gör jag inte. Haha.
Jag hade en idé om att läsa förstasidan av Wickipedia om staden jag skulle komma till, så jag visste lite om deras historia, arkitekturen och maten, men jag har varit dålig på det. Jag är mest nervös inför spelningarna.

-Så du har i alla fall inte sagt fel stad eller så?

Det hade varit en mardröm! Jag är nog mer så att jag inte säger stadens namn alls för att jag är rädd att säga fel. Haha.

-Hur många featurings har du sagt nej till senaste tiden?

Oj, kanske en två- trehundra.
Jag är i och för sig jättetacksam över att de frågar, för det är ju ett tecken på att jag gör ett bra jobb. Men nu är det full fokus på mitt egna projekt, så det är nog slut på det ett tag.

-Du har aldrig känt att dina featurings blir till en börda för din egna musik?

Nej faktiskt inte.
Idag är det så otroligt bra att få den pushen om det så är detta, Melodifestivalen eller Idol, så folk fattar att man finns. Det är ju så stor konkurrens där ute. Men visst, jag har varit lite rädd att bli identifierad enbart som en housesångare. Folk har ju hört mig i Fade into darkness och tror att jag kommer därifrån. Men saken är ju den att jag jobbat på mitt singer-songwriterprojekt och skrivit låtar sedan jag var 15 år.

-Men då har du ändå en unik röst som gör att folk tycker du är intressant, annars hade de ju inte hört av sig till dig.

Jo, det är sant. Den verkar passa till syntharna. Haha!

-Du släppte ju din EP Ocean förra veckan.
Detta är ju ett steg mer mot folkmusik än pop, är det ett medvetet steg?

Allt jag gör är väl medvetet, men ingen jättebaktanke. Jag kör på med det jag tycker är bra, och jag har full artistsikt frihet utan att vara styrd i någon riktning.
Kanske lite att jag skulle vilja ha något på radion, men samtidigt behålla inspirationen från artister jag älskar som Paul Simon och John Mayer .

-När började du jobba med låtarna på Ocean?

Just titelspåret har ju funnits ett tag, men det har fått lite justeringar i mix och så för jag kände att jag skulle vilja ha lite mer riv i den.
Saken är den att jag har ju trott ganska länge att mitt album varit klart, men samtidigt spelar jag ju in nya låtar hela tiden. Before the Rumble Comes och Step Down From It är ganska nya och jag ville testa att ha med dem på EPn först och sedan kommer de med på mitt album som kommer till hösten tillsammans med väldigt många nya låtar som ingen hört.

-Är EPn en bra fingervisning på hur albumet kommer låta?

Ja, men det tycker jag.
Tycker jag har hittat ett sound som jag känner mig trygg och bekväm i. Nu känns det skönt att stå på egna ben. Det har jag väl alltid gjort, men kanske inte på ett så självsäkert sätt, så nu känner jag mig mer hemma.

-En låt som du är extra stolt över?

Step down from it skulle jag säga.
Den betyder så mycket för mig rent text- och konceptmässigt, så den har en speciell plats hos mig. Jag tror alla artister har i alla fall en sådan låt som betyder mycket för dem.

-Vad är det med den som gör den speciell?

Jag träffade en tjej för två år sedan, och blev sådär galet kär som man kan bli. När jag träffade henne hade hon kanske inte den bästa bakgrunden när det gällde förhållande och kärlek. Resultatet av det hade gjort att hon byggt upp ett starkt försvar, och många har svårt att riva ner den muren man byggt upp för att skydda sig själv.
Jag skrev låten till henne i ett försök att försöka övertala henne att hon kan vara trygg med mig. Att jag inte tänkte såra henne, utan ge det hela en ärlig chans.

-Hur gick det?

Det går jättebra. Vi är fortfarande tillsammans. Väldigt kärleksfullt, så den låten ligger nära hjärtat för mig.

-Har du The Axe-effect?

Absolut!
HAHA!
Jag fick nog mer blickar när jag var lite yngre faktiskt. Jag har nog blivit mindre attraktiv med åldern. Haha!

-Hur kom du med i Axe Black-projektet?
(Axe Black Music är ett projekt mellan Sony Music och Axe, där deltagarna ska spela in sin egna version av en låt – bland annat Ocean med Andreas. Vinnaren får möjlighet till ett skivkontrakt samt uppträda tillsammans med artisten vars låt de tolkat.)

Jag tycker det är en kreativ idé att få folk engagerade och dela scen med någon som gillar ens musik. Skulle jag få dela scen med en av mina största idoler hade det varit helt otroligt.
Men The Axe-effect vet jag inte om jag har. Vad tycker du?

-Jo, absolut. Om det är doften vet jag inte, men du har fortfarande utseendet.

Ja, men tack så mycket.
Gott luktar jag nog alltid. Haha.
Det skulle vara efter en bilresa som den här mellan Hamburg och München i en svettig van. Kanske direkt när jag kliver ut ur vanen och någon luktar mig i armhålan då kanske det kan vara en uns av svett. Haha!

Lyssna på Andreas Moes EP Ocean här:

Andreas Moe @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011