Det var många som följde Elin Bergmans väg mot att bli Idol 2013. 
I tävlingen tog hon sig ända till final, och snubblade på mållinjen mot den charmiga Kevin Walker som tog hem vinsten det året.
Efter det blev det tyst om Elin.
”Efter Idol hade jag ingen direkt plan. 
På något sätt trodde jag att saker bara skulle rulla på efter tävlingen, men när programmet är slut släcks verkligen alla lampor. Du har inte längre samma människor runt dig som innan och allt blir en omställning till vardagen.
Jag kände att jag just då behövde komma hem och umgås med vänner och planera lite. Sedan visste jag att jag skulle tillbaka till musiken någon gång, men behövde hitta de personer jag ville jobba med och mitt sound.”

DOLBY ATMOS

Elin kommer från en familj där hennes far och farfar var musiker. Så med det har musiken alltid varit en stor del i hennes liv och hon satt vid pianot innan hon ens kunde gå.
”Musiken har aldrig varit en grej som jag prövat och sedan tröttnat på, utan den har alltid funnits där på något sätt.”
Hennes hemstad Umeå är en bra musikstad. Det verkar som alla jag pratat med från den staden har ett gott hjärta både till själva området och till musiken som flödar därifrån.
Men som Elin själv säger, det är kanske inte staden man stannar i om man vill jobba helhjärtat med musiken. Då är det Stockholm som gäller. Att just växa upp i Umeå passade dock perfekt. Här kunde hon hitta mycket hardcore och hip-hop som hon älskade under sin uppväxt. Men även soul. Första skivan Elin köpte var Justin Timberlakes FutureSex/LoveSounds .
”Idag skulle jag säga att Sia är väldigt inspirerande. Jag är dock ganska duktig på att hitta ny musik hela tiden. Men inte så att jag har koll på topp 100-listan, utan jag går mer på relaterade artister på sådant jag redan tycker om.”

-Vad fick dig att söka till Idol?

Jag fick höra ganska länge att jag hade en bra röst och borde söka dit. Samtidigt kände jag att TV-grejen inte var min grej. Man tror att man förstår hur det funkar, men när man väl är med är det en helt annan sak.
Saken var den att allt blev väldigt spontant. En kompis hade precis fått körkort, så vi tog en road trip till Sundsvall där ställde jag upp i audition.

-Skulle du göra om samma resa igen?

Nej, det skulle jag inte. En gång räcker. Haha.

-Var det svårt att gå från Idol till att göra egen musik?

Absolut inte.
Det var mer en lättnad att få göra mitt egna material för jag kände att jag inte klarade av fler covers. Haha.
Jag hade ju skrivit lite innan, så det var svårare att inte få göra mitt egna under Idol.

-Vad brukar du skriva?

Det är lite beroende på hur jag mår.
Men det kan vara allt från något som hänt för längesedan, eller om en kompis berättat något, så det är allt möjligt faktiskt.

Efter att Elin haft sin audition för Idol fick hon kontakt med Erik Sahlén som ville börja jobba med henne. Just då kunde hon inte gå vidare på det spåret, men efter att hon landat från Idol-äventyret tog hon kontakt med honom igen.
De träffades i Eriks studio tillsammans med producenten Victor Rådström som även jobbar med bland annat Miriam Bryant .
Resultatet av deras arbete blev först singeln Shoot you down som släpptes för ett tag sedan.
”Låten i sig är väldigt intensiv och hård, men texten är egentligen väldigt positiv.
Den handlar om när man inser att man blivit behandlad på fel sätt och nedsparkad gång efter gång, så är detta ett sätt att säga fuck you och göra sitt eget.
Jag var lite i en sådan sits när jag skrev den, och behövde väl en stå upp för dig själv-låt. Haha.”
Trion Bergman, Sahlén och Rådström jobbar just nu på mer material, och under närmaste tiden kommer vi absolut höra mer från Elin.
Vi håller ögonen och öronen öppna helt enkelt.

Elin Bergman @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011