En intervju med Imminence

Imminence - Intervju3 Foto: Jakob Koc

Imminence är ett växande metalband från Malmö som förra året släppte sin första fullängdare I . Året innan släppte de EP:n Return To Helios och med på denna finns låten Wine & Water som de för några veckor sedan släppte en akustisk version av. Bandet valde dessutom att samarbeta med producenten och låtskrivaren Simon Peyron inför arbetet med de akustiska versionerna.

Inom kort släpps låten A Mark On My Soul och den kommer precis som förra låten med en video. A Mark On My Soul är en akustisk version av låten Last Legs som finns med på förra årets album. När denna släpps är det också tillsammans med låten Wine & Water som en singel.

Medlemmar i bandet är
Sång: Eddie Berg
Gitarrist: Alex Arnoldsson
Gitarrist: Harald Barrett
Trummor: Peter Hanström

Ibland när man hör något så vet man direkt att det är något man gillar. Så var det för mig med den akustiska versionen av Wine & Water. Det var lite av en blixtförälskelse och nu några veckor senare så lyssnar jag fortfarande på låten och väntar med spänning på nästa släpp. Bandet har riktigt bra texter och sångaren i bandet är väldigt bra på att förmedla innehållet i dem. Låten är makalöst bra och griper tag i mig från första sekunden. Steget därifrån och till att sedan också uppskatta originalversionen var inte speciellt långt.
Jag ringde upp Harald Barrett i bandet för en pratstund och du kan läsa intervjun här:

När bildades Imminence?

Nuvarande konstellation har funnits sedan 2012. Bandets formades 2010 som ett litet projekt, som det typiska replokalsbandet, i en liten håla som heter Anderslöv. Eddie, vår trummis och jag gick i skolan tillsammans. Det var från början en känsla av att vi ville skapa musik utan att veta precis från början vilken riktning den skulle ta.

Vem gör vad i bandet?

Musikaliskt är vi alla involverade, alla sitter med när vi gör olika delar. Texterna vill man ju att de ska vara sammanhängande och de handlar ofta om en känsla, ett koncept som man vill lyfta fram och det är ofta vår sångare Eddie som kommer med de idéerna. Sedan kan vi ändra och förstärka vissa saker efter hand.

Hur fick ni idén att göra de här akustiska versionerna?

Vi släppte vår första fullängdare i september förra året och efter det åkte vi ut på en Europaturné. Sen när vi kom tillbaka började vi prata om vad som skulle kunna vara nästa steg för oss eftersom vi precis släppt ett album som vi kände oss väldigt nöjda med. Då kom det här på tal och det är något som vi faktiskt aldrig har gjort. Vi kom fram till att vi kunde göra detta som en fortsättning på vår skiva. Första tanken var att vi bara skulle göra covers från albumet men Wine & Water finns med på vår EP Return of the Helios. Den låten kan man väl kalla för våran hit. Så vi ville arrangera om den och göra något helt nytt av den. Vi ville utmana oss själva, väcka nytt liv i låten och hitta en annan karaktär och verkligen skriva ett nytt stycke från något som vi hade inom oss redan.

Hur har arbetet med låtarna sett ut?

Dels så ville vi inte göra låtarna rakt av. All text är inte med på de nya låtarna. Vi har valt att lyfta fram det som är betydelsefullt för just den här versionen.
Den kommande Mark On My Soul heter ju egentligen Last Legs. Det vi fann textmässigt när vi satt och jobbade med den och när vi plockade ut delar som vi ville jobba med så var det bara självklart att den låten ska heta A Mark On My Soul istället. Och det tycker jag är himla kul, att man kan verkligen göra något helt nytt av en text som man redan har släppt. Den behöver inte stanna vid att det är en akustisk cover av en gammal låt.

Kan du berätta lite om den nya låten A Mark On My Soul?

Vi hittade ett bra koncept i A Mark On My Soul. Det här är ju något som nästan alla människor kan relatera till. Det kanske är en tidsperiod i ens liv eller saker som har inträffat eller som sker i nuet eller när det än är. Att det är så känslomässigt rotat att det inte bara påverkar en som person utan det är något som verkligen lämnar ett spår i ens själ. Något som i livet kommer påverka den du är. Hur man väljer att tolka texten är såklart upp till den som lyssnar men det är bland annat det som låten handlar om för mig och det är något som vi har pratat om.

När släpps den?

Den kommer inom kort, ni får hålla koll på vår facebooksida. Det kommer en video till den samtidigt som vi lagt ner mycket tid på. Det blir på samma sätt som när vi släppte Wine & Water. De här två låtarna är förenade och hör ihop, de skrevs i samma sinnesstämning. Det är ett såpass viktigt kapitel i vår historia vilket gör att vi vill uppmärksamma denna del då vi gjorde några akustiska covers av oss själva. Så då väljer vi att släppa dessa båda låtar som en akustisk singel med tillhörande artwork, det känns som det är värt att lägga ner en riktig release på det här faktiskt.

Kommer vi fortsätta att göra covers?

Det är inget vi stänger dörren för. Jag skulle bli förvånad om vi inte plockar upp det konceptet igen. Vi skriver för fullt på vårt vanliga material. Som låtskrivare har vi utvecklats mycket genom att skriva på detta sättet. Vi börjar redan hitta influenser från saker man hittat inom sig själv och sitt eget musicerande. Så det har påverkat en och betytt mycket att jobba på det här sättet.

Vad har ni fått för reaktioner från era fans?

Vi hade kanske trott att folk skulle dela upp sig i två läger eftersom originalet är väldigt uppskattat. Men vi har fått ett väldigt positivt gensvar och folk skrev och visade sin uppskattning och tyckte att vi gjorde originalet rättvist. Och det är fantastiskt kul att höra att folk blir berörda av låtarna. Vi vill behålla låtarnas styrka och det tyckte faktiskt våra fans att vi lyckades med och det är himla kul. Även folk som inte vanligtvis lyssnar på det vi gör har uppskattat låten.

Vad har ni annars för planer under året?

Vi skriver på vår andra fullängdare nu och mycket fokus ligger på det. Vi har releasen av singeln framför oss just nu och det kommer lite intressanta nyheter på vår facebooksida framöver. I maj åker vi ut på turné och till sommaren är vi hemma och tanken är att det sista ska skrivas färdigt så mycket det går. Nya singlar, ny skiva. Vi har ett aktivt år framför oss.

Kan de akustiska versionerna vara en öppning för att få fler att lyssna på er musik?

Självklart. Och det är kul att folk kan ta det till sig, det är ju bara toner och slag.
Folk som inte fallit för den här genren tidigare och som kanske till och med bestämt sig för att de inte ska lyssna på den här genren. Så det är såklart en möjlighet för folk att upptäcka oss. De som ger oss en chans och har ett öppet sinne delar vi gärna av oss med det vi har.

Här kan du se videon till första låten Wine & Water från deras akustiska projekt.

Kolla in originalversionen av Wine & Water

Lyssna på albumet I

Imminence - IntervjuNyBild

Imminence @
Facebook

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Comments are closed.