>Mina tankar om mors dag

>

Något som jag verkligen inte har koll på är mor och fars dag.
Mitt stora problem i denna totala o-koll är att hela världen envisas med att ha dessa dagar på olika dagar.
Jag blir alltid lurad när jag går in på amerikanska nätbutiker och stora skyltar på sidan skvallrar om att det ”snart är dags att fira mors dag!”. Jag blir först glad när jag ser dem, för då kanske jag kan komma ihåg att ge mamma lite extra uppskattning den dagen. Men jag blir alltid lika besviken när det går upp för mig att denna dag som promotas på skyltarna inte gäller mig överhuvudtaget.

I dag är det tillexempel mors dag i Storbritannien.
Den har inget att göra med den svenska mors dag, då britterna låter fastan styra över denna dag som enligt Wikipedia infaller den ”fjärde söndagen i fastan”.
Större delen av världen har mors dag den andra söndagen i Maj. Då firar Österrike, Bahamas, USA, Island, Cypern, Danmark och många länder till sina mödrar med tårta och ros samt kanske en och annan diskfri dag.
Våra grannar i Norge firar istället sina mammor den andra söndagen i Februari.
Vi själva – och det är det här man nu måste komma ihåg – firar våra mödrar den sista söndagen i Maj.

Mors dag introducerades 1908 i Philadelphia den 10:e Maj.
Till Sverige kom dagen 1919 i liten skala och har med åren vuxit till sig. Nu är det ett kommersiellt jippo mer än något annat, då chokladtillverkare och blomsterbud ska få nåot extra att göra.
Men om man nu tagit efter en dag, som ändå hade sin födelse i USA och som verkar hållas kring andra söndagen i Maj redan från början. Varför inte ha samma dag över hela världen?
Hur man än firar jul, så antar jag att alla civiliserade länder har koll på att julafton är den 24:e December. Men jag antar att ingen annan mer än Vitryssland vet att de firar mors dag den 14:e Oktober.

Kan vi inte jobba för en internationell mors dag – som gärna håller sig till den andra söndagen i Maj, så den verkligen följer grundidén.
Samma gäller självklart även för fars dag, som har sitt ursprung i Juni, men firas i Sverige den sista söndagen i November.

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on ">Mina tankar om mors dag" A few seconds ago

2 kommentarer

  1. Motvallskärring on

    >Men shit, tror du ja fick panik när ja läste rubriken här eller!?? Tänkte panikringa morsa hahahah… phew

  2. Being Blogged on

    >Haha.
    Ungefär så jag tänker varje gång jag ser alla dessa olika dagar och sedan förstår att det är "fel" land. 🙂