En av mina favoriter från första och enda säsongen av X Factor i Sverige var Isak Danielson .
Den då 15-åriga killen älskade jazz, att sjunga ledsamma låtar samt sina höns. Inte direkt de vanligaste sysselsättningarna för en kille som befann sig mitt i tonåren.
Men sjunga kunde han absolut. För mig påminde han mycket om Aiden Grimshaw från brittiska X Factor när det kom till hur han framförde sina låtar. Aiden var dock mer svårtillgänglig för den breda massan och åkte ut ur programmet som nia. 
Isak däremot lyckades hålla sig kvar i programmet ända till finalen, där han åkta ut till förmån för Benny Hult som sedan blev slagen av Awa Santesson-Sey .
Efter X Factor har vi bland annat sett trion J.E.M. och Oscar Zia backas upp av skivbolag och uppträda i Melodifestivalen.
Men just Isak har bara sporadiskt släppt två låtar under 2014. Först var det den fina balladen Long live this love , som sedan följdes upp av en cover på A Great Big Worlds fantastiska singel Say Something som slog igenom stort när den släpptes som en duett med Christina Aguilera .
”Det var TEN Music Group som jag var signad till då som tyckte att jag skulle sjunga den. Jag tyckte det var en vacker låt, och spelade in en video som vi sedan släppte ganska tidigt, innan originalet hunnit bli en stor hit så den gick inte superbra. Men det är en fin låt som passade mig bra.”

Favoriter Apple Music

Isak bor i Hovås i utkanten av Göteborg där han går andra året på gymnasiets ekonomilinje.
Han berättar att han fortfarande har kvar sina höns som han har i en hönsgård på tomten.
”Jag har fått kycklingar mitt i vintern!” berättar han glatt när vi snackas vid över telefon.
”Nu på vintern är de annars bara inne och är ledsna typ, men till våren blir de spralliga. Haha.”
Familjen är med andra ord mer eller mindre självförsörjande på ägg så länge Isak har kvar sina husdjur.
Han känns också väldigt jordnära.
Isak verkar ha förstått att det är svårt att bli något stort inom musikvärlden i Sverige. Så han skriver nya låtar när han känner för det, men fokuserar i första hand på skolan.

-Fick du en del bra erfarenheter från X Factor?

”De kunskaper jag fick plus att jag utvecklades så mycket var jätteroligt. Jag hade absolut inte varit där jag är nu om det inte vore för X Factor, men jag hade aldrig gjort om det.”

Efter att Isak bröt med TEN fick han kontakt med producenterna och låtskrivarna Brad Mair och Kipper i London.
Isak åkte över till England och skrev sex låtar tillsammans med herrarna, och första smakprovet blev Falling Into You som släpptes i början av året och i slutet av Mars släpps EPn Volume One .

”EPn har en historia.
Saken var den att jag föll för en tjej där allt började bra och slutade kasst.
Nu är det kanske inte så dramatiskt som det låter, men när jag väl skriver så överanalyserar jag gärna och går mer på djupet.
Sista låten vi spelade in heter Love’s dying , men däremellan blir det några lugna låtar, lite uptempo och en låt som till och med är glad. Det är inte likt mig, för jag brukar aldrig vara glad när jag skriver. Annars är jag det, men inte just då. Haha.”

-Berätta lite om videon till Falling into you . Den tyckte jag blev fin.

”Jag tog kontakt med Kalle Möller som regisserade videon.
Han kom på idén om en kvinna som spelas av Yvonne Lombard som kommer in i en lägenhet och mins tillbaka till 50-talet där jag då är i samma rum på den tiden och var kär i henne.
Allt slutar med att hon kommer ut på gatan idag igen och möter mig.
Videon handlar inte direkt om mina känslor i låten, utan är mer från Yvonnes perspektiv.”

-Men du gör allt själv numera?

”Ja, det gör jag.
Det är väldigt svårt men också skönt. Självklart tar jag råd och diskuterar med andra, men det är skönt att ha saker i egna händer.”

Vi kommer in på att hitta sin musikaliska identitet.
Att det kan vara svårt att komma från X Factor där man ska kunna sjunga mer eller mindre allt, till att hitta den man egentligen är som artist.
Isak tycker det är svårt att överhuvudtaget veta vem man är som artist.
Han berättar att han själv lyssnar mycket på singer-songwriters och jazz.
”Jag lyssnar mycket på bland annat Monica Zetterlund och Sarah Vaughan . Jag skulle egentligen vilja vara med i ett band och spela jazz. Det tror jag att jag hade älskat att göra.”

Isak släpper sin EP Volume One den 26:e Mars.

Isak Danielson 909


Isak Danielson @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011