Magnus Ekelund förvånade nog många inbitna fans när han sa adjö till indierockiga Magnus Ekelund & Stålet och genomgick en musikalisk reinkarnation. Plötsligt rappade Jokkmokk-sonen under sitt samiska släktnamn Kitok och rivstartade förra året med singlarna Sista utposten och Sthlm City . Efter att han släppt singeln Paradise Jokkmokk var det väl ingen som tvivlade längre. Det här är något stort, och det är bara början.

Apple Music

I januari släpptes Kitoks debutalbum Paradise Jokkmokk . En helt otrolig skiva, kanske kom årets bästa svenska skiva redan i januari i år. Albumtiteln Paradise Jokkmokk är en hyllning till inlandet och uppväxtorten. I samband med albumsläppet drog Kitok ut på turné och reser just nu land och rike runt.

Susanna fick ställa några frågor till Kitok (Magnus Ekelund). Hur stort som helst!
Här kommer svaren.

Du är just nu ute på turné. Kan du berätta lite om turnén och hur du har upplevt spelningarna hittills?

Bättre än jag föreställt mig. Vi har spelat i väldigt olika sammanhang, allt från rockklubbar och indiehak, till afterskifester och lantkrogar. Vi har gjort sjutton gig hittills och det har varit bra drag överallt… Förutom i Tranås. Där var det glest och någon stod och ropade efter Sean Banan , haha. Och i Växjö var jag sjuk. Men där var publiken grym och hjälpte mig igenom det.

Vad hoppas du att man får med sig när man varit på en av dina spelningar?

Jag vill vara närvarande när jag står på en scen. Här och nu. Jag hoppas att publiken känner det.

Jag såg att du lagt upp på Facebook att du ska spela i Göteborg den 13 mars. Kan du berätta lite om den spelningen?

Det är som en del av Digster Tour by NRJ. Det är på Trädgårn och jag vet inte så mycket mer än att det kommer bli en stor fest. Det är i alla fall vad dom har sagt till mig.

Kör du alla låtarna från skivan på spelningarna?

Det beror lite på. Man får känna av stämningen från gång till gång.

Känner du att du har hittat hem musikaliskt? Kommer text och musik att hitta nya vägar i framtiden?

Ja, absolut. Jag är hemma nu. Det jag gör nu är inte bara ett i ledet av musikaliska skepnader som min musik ska ta, utan den vägen som jag tagit har lett mig hit och det är här allt börjar. På sätt och vis är det här allt börjar. Jag vill visa dom som lyssnar att man kan lita på mig som artist. Kitok är inte bara ”en kul grej”. Det är på allvar. Jag kommer fortsätta leverera.

Du är en fantastisk textförfattare. Hur mycket tid och tålamod ger du dina texter?

Tack. Jag ägnar nästan all min vakna tid åt texter, musik och artisteri. Jag är noggrann i alla led, och vore jag ekonomiskt oberoende skulle jag mest troligt aldrig sluta fila klart på idéer. Men det finns en praktiskt verklighet som man är en del av och måste förhålla sig till. Det är kanske bra.

Vad vill du förmedla med dina texter och din musik? 

Jag vill bidra med mitt perspektiv, vilket är det nordligaste norra. Jag vill ge en röst åt den verkligheten jag vuxit upp i. Anledningen att det tog tills jag fyllt 27 att hitta mitt uttryck, är just för att det inte finns några musikaliska förebilder från Lappland. Dessutom har resten av landet, alltså jag snackar från Luleå och neråt, alltid gjort sig lustiga över Lappland och det där vågade jag inte gå emot när jag var yngre. Jag skämdes istället. Det gör jag inte längre. Men den sociala statusen har jag fått uppfinna helt på egen hand. Den har aldrig funnits där av sig självt.

Vad var det som fick dig att gå ut i solen? 

Jag kom på att det inte är ytligt att vara utåtriktad. Jag vill vara positiv.

Tror du att det kommer komma någon ny musik från dig redan i år?

Det kommer att komma en ny låt från mig väldigt snart.

Har Hurula och du funderat på att göra något musikaliskt projekt tillsammans? Det skulle ju kunna bli helt magiskt. Eller möjligtvis åka på turné ihop? (min drömkombo)

Ja, visst hade det varit roligt.

Få artister kan förmedla text och känsla som du. Det finns inte så många bosoner där ute. Hur känns det att vara en kraftbärande elementarpartikel?

Det känns mycket bra.

Vad gör du helst när du har lite tid över?

Då passar jag på att åka skateboard. Jag försöker att alltid ha med mig brädan när vi är ute och spelar. Speciellt nu när asfalten börjar smälta fram. Jag promenerar också väldigt mycket. I morse gick jag och Markus Fagervall runt hela Djurgården. Jag mår som bäst när jag promenerar ungefär tio mil i veckan.

Har du något bra musiktips från norr som vi inte hört ännu?

Blänk är grymma. Dom släpper skiva i dag. Dessutom: Maxida Märak kommer snart ta över hela skiten. Sanna mina ord.


Foto: Petter Löfstedt
Foto: Petter Löfstedt

Kitok @
Facebook

Författare

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre.
Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Apple Music
Share.
Popmuzik Popcast

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.