Winhill/Losehill inleder sin turné i Göteborg på lördag då bandet spelar på Pustervik. Susanna fick en pratstund med Sofia Högstadius, bandets violinist

Popmuzik Podcast

Winhill/Losehill hyllades unisont för sitt debutalbum Swing of Sorrow 2012, en dubbelskiva med hela 19 spår och en ventil för att hantera känslorna efter förlusten av en mor.

Nu är uppföljaren här. Den 4 februari släppte bandet albumet Trouble Will Snowball . Med det nya albumet fortsätter bandet att förmedla berättelser, med en rikare bredd på teman men med samma personliga tilltal.

Här kan du läsa intervjun

Kan du berätta om spelningen på Pustervik och om turnén?

Vi har inte spelat på Pustervik förut och det ska bli extra kul för mig att börja vårturnén i Göteborg eftersom jag bor här och vi ser fram emot att komma ut och spela otroligt mycket! Det är så skönt att äntligen få visa upp det som man har jobbat med så länge och att få spela med den här ensemblen som känns väldigt färdig är fantastisk roligt. Vi har bland annat tagit in min barndomskompis Elsa Wikström som är grym violinist. Så hon ska vara med på turnén och det ska bli jättekul.

Vad hoppas ni att den som kommer på era spelningar får uppleva?

Jag vill förmedla musikens och texternas kraft, att det blir något som berör. Att man känner att man varit med om något speciellt under kvällen, kanske upplever man ledsenhet och sorgsenhet men även optimism och storslagenhet. Man vill att den som är där ska känna att den sett någonting som har gjort ett intryck. En recensent skrev att hans hjärta blev sönderkramat och att han andades varenda ton när vi spelade och det tycker jag var så fint. Vi vill att publiken ska känna att vi spelar för dem för det gör vi verkligen.

Har du någon egen upplevelse från någon konsert som du kan berätta om?

På en spelning vi gjorde i Stadsteaterns foaljé i Göteborg i maj 2012 då hade jag en sån otrolig upplevelse. Jag hade en god vän som låg på dödsbädden och jag fick en halvtimme innan konserten ett meddelande från hennes pappa att nu kanske hon försvinner. Jag undrade hur ska jag skulle klara det här, ska jag spela eller ge upp. Men jag spelade och det var en sån fantastisk upplevelse. Musiken och texterna betydde så otroligt mycket i den stunden. Man spelar så det blöder så att säga. Vi har alla haft såna stunder tror jag. Det betyder väldigt mycket att vi i bandet känner varandra så väl och att vi gått igenom saker tillsammans.

Kan du berätta om den nya skivan?

Förra skivan, Swing of Sorrow, kom till under många års tid och handlade om Jonas mamma. Trouble Will Snowball är mer som tio olika filmer och berättelser som har egna teman i sig. Varenda låt är som en story i sig, det är väldigt uttrycksfull musik och det har blivit mer orkestralt. Skivan innehåller mycket effekter som man bara kan höra med bra högtalare. Det märkte jag en dag när jag satt och lyssnade i mina dåliga hörlurar. Det krävs lyssning och bra ljud för att få en helhetsupplevelse.

Jag har förstått att ni är ljudnördar, stämmer det?

Gud ja, allihop. Dels instrumentljuden, hur man spelar och allt det där, men även mixning och ljudnivåer och allt annat. Både live och inspelningar är extremt noggrant gjort och planerat. Varenda litet gnissel har en mening. Ibland när vi sitter i studion så förstår jag inte helheten när det läggs på ljud eller toner men sedan smälter det in i helheten och då förstår jag hur de har tänkt. Jag litar ju på Jonas i processen efter 15 år tillsammans, det är bara till att njuta!

Tar processen lång tid just därför?

Ja det gör det, allt är väldigt noggrant. Alla övar på egen hand själva och tar det på stort allvar. Så när vi ses är vi väldigt effektiva. När vi spelade på Go Kväll förra fredagen fick vi vara på vår gamla gymnasium Midgårdsskolan och repa från morgon till kväll hela helgen och öva i deras stora orkestersal. Otroligt ambitiöst med timpani, mängder av slagverk osv. Vi bor på lite olika ställen så vi får passa på när vi ses.

Har ni några andra projekt under 2015?

Nu satsar vi på att spela live ett tag. Inga planer på att spela in närmsta tiden men vi har fler skivor i oss, vi ska göra minst två stycken till enligt vår femårsplan. Men nu blir det till att spela så mycket som möjligt under våren och sommaren och sedan hoppas vi på att få spela utomlands också, det är ett mål. Vi har medvetet legat lågt med det tidigare då många i bandet har fått barn.

Vad lyssnar du själv på för musik i vinter?

Jag undervisar i bulgarisk folkmusik på musikhögskolan så jag lyssnar mycket på det eftersom jag både spelar och jobbar med det. Inte så mycket pop, då blir det mest Winhill. Gamla och nya skivan funkar i alla väder.

Har du något musiktips?

En sångerska från Umeå som heter Lina Högström , hennes alias är Skator och skivan Vita Kalla är en sådan skiva som jag sätter på på Spotify och allt förändras. Hon släppte den för kanske 2 år sedan. Hon är otroligt häftig, har en extrem närvaro och jag känner mig starkt knyten till den skivan.

Är det något annat du vill lägga till?

Jag hoppas att det blir fullt med lyssnande människor på Pustervik. Det är den enda önskningen, att få möta vår publik!

Här kan du ladda för spelningen genom att lyssna på senaste skivan Trouble Will Snowball

Winhill/Losehill Intervju
Foto: Martin Hanberger

Winhill/Losehill @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011