En intervju med Vanbot

En intervju med Vanbot

Vanbot är äntligen tillbaka och släpper idag nya singeln Trooper . Susanna fick en pratstund med Ester Ideskog där hon bland annat berättar om sin nya singel och att hon är besatt av att hitta den perfekta melodin.

Vanbot imponerade stort 2011 med det självbetitlade debutalbumet och detta följdes sedan upp av flera fina singlar de kommande två åren. Hennes musik prisades internationellt och under hösten 2013 skulle ett andra album släppts men det ställdes in i sista stund. Nu har hon laddat om och släpper till våren det nya albumet Perfect Storm .

Här kommer intervjun

Kan du berätta om nya singeln Trooper som släpps idag?

Det är en låt som jag skrev tillsammans med Janne Kask , en grym låtskrivare som jag började skriva ihop med förra våren. Låten skrevs jättefort, precis innan vi skulle gå. Egentligen hade vi en annan refräng men så kom det så där spontant i sista minuten och kändes på pricken rätt.

Sedan har jag jobbat vidare i studion tillsammans med en ny producent som jag inte arbetat med tidigare, Johannes Berglund . Han är en grym musiker, producent och mixare vi har arbetat tillsammans på det kommande albumet.

Innehållsmässigt så handlar texten krasst om vita lögner, förnekelse och om de fasader som vi håller uppe. Man ljuger för att få saker att verka lite enklare.

Du släppte ditt debutalbum 2011 och sedan flera singlar under 2012 och 2013. Vad har du haft för dig sedan dess?

De singlar jag släppte var del i det albumet som aldrig släpptes. Det var något som fattades och jag fick kalla fötter. Sedan fick jag möjligheten att börja jobba med nytt folk. Under hösten 2013 började jag arbeta på det nya albumet och skrev låtar som en galning. Jag började jobba med nya låtskrivare, bland annat Janne Kask och Adam Olénius . Sen satt vi i studion väldigt mycket under 2014.

Hur har musiken förändrats om man jämför med det du släppt tidigare?

När man ger upp nånting så känns det inte som att man har något att förlora och jag vågade skriva på ett annat sätt. Jag byggde beatsen helt annorlunda och jag lät dem vara inspirerade av och byggda på exempelvis hiphop-beats och så har jag inte jobbat tidigare.

Så beatsen har förändrats och jag började sjunga i lägre register, rent vokalmässigt. Jag tänkte inte så mycket på hur det skulle låta utan bara gjorde. Jag har också använt andra synthar. När jag gav upp förra skivan tänkte jag att jag lika gärna kunde göra vad som helst. Jag ville ju inte göra om samma skiva som jag gjort tidigare utan ville röra mig utanför mina tidigare ramar.

Jag är besatt av den perfekta melodin och är det fortfarande men nu har synthljuden och beatsen fått vara mer skeva och inte så tillrättalagda. Jag har använt mig av synthar som är lite urstämda och gamla. Vi har arbetat med gamla analoga synthar. Och då jag arbetat med en ny producent så har ljudvärlden fått andra speglingar.
Vad gäller text har jag försökt att vara mer direkt istället för omsvepande i mitt uttryck.

När kommer albumet?

Albumet kommer i april och heter Perfect Storm .

Blir det några spelningar framöver?

Ni får hålla ögon och öron öppna. Nu har jag suttit mycket i studion så det är skönt att det får vara lite olika tider. Jag gillar när jag får grotta in mig i studion och när det är det enda man lever och andas. Sen längtar man efter att få komma ut och spela, det blir en dynamik i det.

Har du funderat på att skriva texter på svenska?

Jag har skrivit en låt på svenska som aldrig släppts. Jag har generellt lyssnat på mer engelsk musik och då är det lättare att ha referensområdet där tror jag. Jag inspireras textmässigt av artister som skriver på engelska. Min spontana tanke är att om jag skulle skriva nåt på svenska är att det är skitläskigt. Det blir så otroligt naket. Folk som skriver på svenska kommer inte undan med nåt, man måste vara djärv. Jag får pirr i magen bara jag tänker på det.

Har du något favoritljud?

Jag väljer en synth. Prophet.

Här kommer videon till nya singeln Trooper! Glimrande synthpop när den är som bäst!

Vanbot @
Facebook


Hjälp Popmuzik att växa!
Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "En intervju med Vanbot" A few seconds ago

Comments are closed.