>Studior låter iTunes distribuera Oscar

>

Varje Oscarssäsong distribueras tusentals DVD till jurymedlemmar med de filmer som är aktuella för en Academy Award.
Även om medlemmarna i juryn lovar dyrt och hederligt att de inte sprider kopian på nätet, tar det oftast inte många sekunder innan filmer som Black Swan , True Grit och King’s Speach finns ute på torrenter för hämtning.
Att skicka en ren digital kopia till juryn är även det dumt, då denna snabbt kan skickas ut till andra användare, eller så är den begränsad med ett DRM som tvingar användaren att se filmen via datorn.
Nu har Fox Searchlight försökt att tänka från utsidan av lådan och tagit hjälp av iTunes för att distribuera sina filmer till juryn.

Black Swan och en del andra filmer, distribueras via iTunes via en specialkod jurymedlämmarna får från studion.
Filmen i sig är DRM-skyddad, men går att spelas upp i datorn, iPad eller på TVn via Apple TV, och med det är de begränsningar filmerna har med många andra filformat bortblåsta.
Själva filen är knuten till en användare och skulle jurymedlemmen skicka den vidare, kan nästa person ändå inte se den om hen inte har lösenordet. Filmen är även kodad till iTunes hyr-regler, vilket gör att jurymedlemmen har 24 timmar på sig att se filmen när hen väl börjat se den.
För de som gärna vill se Oscarsfilmerna innan de fått en Oscar – då svenska filmbolag ibland kan vara sega med att sätta upp filmer på bio – är detta självklart ett meck.
Men jag tror detta är en bra väg att gå för att hindra oönskad spridning av filmerna. Om inget så är det ju en perfekt kanal att distribuera tittkopior till kunder som jobbar med film.

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

1 kommentar

  1. Pingback: 100 bloggade hen | På svenska