En intervju med Caotico

Umeå-duon Caotico flög in på min radar med singeln Brains out som de spelade in tillsammans med sin vän Tove Styrke .
Singlen blev en stor hit både på topplistorna och bloggar runt om världen. Duon följde sedan upp singeln med albumet Sunrise Confessions .
Nu har de precis släppt singeln Rich Kids , som är en sarkastisk låt om rika bortskämda personer som får allt de pekar på.
”Låten inspirerades av när jag träffade en som varit sådär privilegierad att leva i en drömvärld och slängde sig med uttryck som: ’Det är väl bara att dra till Thailand! Alla har väl 40k på kontot?’
Då vart jag irriterad, så den låten började där.”
Joel Dunkels pratar med mig över telefon denna eftermiddag.
Efter att haft en del musikprojekt på varsitt håll blev Joels lillebror Erik medlem i hans gamla band 2008 och 2010 bildade de Caotico tillsammans med den dåvarande tredje bandmedlemmen Alexander Juneblad .
Från början hade de inget riktigt namn på gruppen utan de tog namnet Caotico från en karaktär i en bok av Sture Dahlström .
”Vår manager gillade inte namnet, och inte brorsan heller för den delen. Men sedan råkade vi få ett skivkontrakt och då hann vi aldrig byta,” säger Joel med ett skratt.
Han berättar även att både han och hans bror lite var inne på att bli fotbollsproffs ett tag (ja, jag gillar när man tänker fotbollsproffs och inte bara fotbollsspelare).
”Vi gjorde en sorts uträkning, att om vi skulle lägga av med musiken och lägga de där 10.000 timmarna på fotbollen som man behöver för att bli riktigt bra på något, samt dumpa alla vänner och allt, så skulle vi kanske hinna med varsin säsong i allsvenskan innan det är dags att gå i pension som spelare. Haha!”
Med andra ord, är det nog klokt av duon att fortsätta med det de gör bäst – musik.

-Hur är det att jobba tillsammans med din bror?

”Det är väldigt kul och fungerar bra.
Om man gör musik är ju mycket känslor inblandade. Skriver man något känslosamt är det ju lätt att bli väldigt arg om någon gör något dåligt. Det är då det är bäst att jobba med brorsan i och med att vi ändå har årtionden av konflikthantering i ryggen.”

-Det har nämnts mycket om utseende och stil i presentationerna om er. Är det viktigt för er?

”Ja, det är det.
En sak som är roligt med mode i denna tid är att världen är så extremt tillgänglig när det kommer till populärkultur. Flera olika moden kan samexistera.
Jag tycker att om man är artist ska man vara medveten om samtiden och kommentera den. Man ska tolka den på sitt eget sätt, vilket inte betyder att man måste låta precis som den senaste musiken, men man kan försöka besvara den på sitt sätt.
Samma gäller kläder. Det är liksom inte svårt att hitta roliga sätt att uttrycka sig på i popvärlden. Vi har perioder där vi vill se väldigt mycket mer framgångsrika ut än vad vi är, och andra gången är det raka motsatsen. Haha.”

När vi var inne och pratade på nya singeln Rich Kids , frågade jag om den är representativ för deras kommande EP som de släpper nu till hösten.
Saken var den att de levererat EPn under dagen, och de hade suttit in i det sista med att gå igenom den.
Enligt Joel är låtarna på EPn väldigt olika varandra.
”När jag skriver blir det ofta att jag hittar på en historia som inte finns. 
Jag tycker alla låtarna på EPn har olika historier. Samtidigt tycker jag det är roligt att skriva om saker som är lite sura men som kan ha något fint i sig ändå. Allt behöver inte vara perfekt eller svart eller vitt. Utan man kan hitta små romantiska saker i allt.”

På skivan fanns som sagt samarbetet med Tove Styrke, men på denna EP blir det inga samarbeten med andra artister.
Dock har bröderna snackat en del om att de skulle vilja hitta någon att skriva tillsammans med.
Men det finns ju möjligheter längre fram vid kommande EPs och album.
En annan sak de skulle vilja göra mer av är att remixa mer av andra artister.
Joel säger att de varit dåliga på att göra det senaste tiden, men de tycker det är skitkul. Sedan borde de bli bättre på att skicka ut a cappellor så de kan få lite roliga remixar själva.
Dock har Lo-Fi-Fnk precis remixat just Rich Kids åt duon, vilket Joel var riktigt nöjd med, som gammalt fan av Lo-Fi-Fnk.

-Innan vi slutar. Hur är Umeå som popstad?

”Det finns väldigt mycket bra popmusik här, så kulturmässigt är det en bra stad.
Sedan är det ju en ganska liten stad med många studenter, så det gör att det blir en stor bredd.”

Just nu kan ni som sagt lyssna på nya singeln Rich Kids eller Lo-Fi-Fnks remix på låten. EPn dyker på efter sommaren.


Caotico @
Facebook


Hjälp Popmuzik att växa!
Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "En intervju med Caotico" A few seconds ago

Comments are closed.