>First Look: iPad

>
I går fick jag då äntligen min iPad.

Den stora iPoden, som vissa säger lite elakt och andra mer konstaterande. För även om iPad har en skärm som mer eller mindre är lika stor som en bärbar dator (9,7″), så är det i grunden en iPod / iPhone, då maskinen har detta operativsystemet och samma funktioner.
Innan jag går in på mina reaktioner om min nya leksak vill jag först understryka en viktig sak: iPad är INGEN dator.
Många verkar gnälla över att den inte kan göra vissa saker som en “vanlig” dator kan göra.
Men efter några timmar med iPad står det helt klart att den är inte skapt för att göra allt en dator klarar av. Du kan inte ladda ner filer från hemsidor på den. Du kan inte göra mappar där du lägger dina bilder eller se Flash-sidor.
För mig är detta inte en begränsning (då finns det andra saker som jag stör mig på), för vill du ha en d-a-t-o-r så ska du inte titta på en iPad.
Det första jag märker är hur tung den trots allt är. Eller kanske inte tung, som i jobbig, utan rejäl. Man känner att man håller något i handen, men det funkar alldeles utmärkt att ligga i soffan och läsa nyheterna på utan att det blir en belastning att hålla iPaden i luften framför sig.
Precis som iPod touch är plattan bara en enda stor skärm, med aktiveringsknapp på toppen, skärmlåsare på sidan tillsammans med en volymknapp, samt en hemknapp under skärmen. Det är det hela. Till detta har man Apples sedvanliga USB-ingång och högtalare i underkanten.
Man skulle lätt kunna säga att den är snygg, smidig och lite sexig. (Jo, teknik kan vara liiite sexig i mina ögon).
Efter att jag fyllt min iPad med musik, filmer, TV-serier, bilder och applikationer är det så dags att börja leka med själva maskinen.
Hemskärmen är tydlig och otroligt snygg. Färger är klara och när man zoomar in får man en bra återgivning av bilden eller hemsidan som man just då ser på.
Lite som en dirigent drar med fingrarna och pekar över skärmen.
Klicka på Kalender och den öppnas, eller på Safari och hela skärmen förvandlas till en web browser.
Nätet är faktiskt ovanligt snyggt på en iPad.
Det är så naturligt att klicka på en artikel och den laddas på någon sekund.
Då många designade om sina hemsidor till iPhone för att man ska få en nerbantad version till mobilen känns helt plötsligt dessa applikationer lite mer onödiga på en iPad, för här kan man uppleva hela hemsidan på skärmen.
Vill man fokusera lite mer är det bara att sätta skärmen i landskapsläge eller zooma in för att enbart kunna läsa en viss artikel.
Det är naturligt och snyggt och jag verkligen älskar att navigera mig igenom mina favoritsidor med fingrarna.
Nu har jag dock laddat ner en del nyhetssidor som applikationer och New York Times eller BBC News är faktiskt smått fantastiska som iPad apps.
De är förvisso avskalade från originalet och alla nyheter finns inte med, men jag tror inte man behöver mer om man bara ska ha snabba nyheter.
Klickar man på en video spelas den snabbt upp och helt plötsligt visas ett upplopp från någon Asiatiskt land upp på skärmen. Det är nyheter för 2010-talet och tidningar känns helt plötsligt så otroligt ointressant. Att inte bara kunna läsa om Obamas tal till folket, tan även se det är framtiden redan idag.
De tidningar som jag laddat ner till iPaden var förutom de ovan nämnda även GQ, USA Today, iCreate och Men’s Health.
GQ är snygg som app, och man kan bläddra igenom hela tidningen i landskapsläge där man enkelt zoomar in den artikel man vill läsa. Annonserna innehåller länkar till annonsörens hemsida, vilket är smart, för dessa öppnas i själva appen och det är enkelt att komma tillbaka till sidan man var på. Även reklamfilmer finns inbäddade i tidningen.
Ställer man iPaden upp får man tidningen som en mer artikelorienterad app.
Nu navigerar man mer efter stora bilder med länkar till de lika artiklarna. Det blir snyggt och tydning och lite som att ha två olika tidningar i en.
iCreate är mer som en stor PDF. Inte direkt sexigt alls. Men det är tydligt, även om jag tycker att sidorna laddar långsamt.
Men’s Health är även den full med interaktiva element och du får upp instruktionsvideor, bilder och annat när du klickar dig runt i tidningen. Snyggt och som sagt, väldigt rätt.
iBook är en applikation som man laddar ner från App Store.
Detta är Apples egna bokläsare för iPad, som liksom Kindle gör det möjlighet att köpa och läsa böcker böcker.
Upplägget är lika snyggt som iTunes i plattan. Enkel översikt med synopsis samt att man får ladda ner en sample av boken – de 20 till 40 första sidorna. Gillar man det man läser är det bara att klicka på Köp och resten av boken laddas ner.
Medan man läser går det enkelt att öka eller minska storleken på typsnittet, ljusstyrkan på skärmen eller slå upp ord man inte förstår.
Känns väldigt genomtänkt.
Till sommaren kommer även iBook till iPhone, så man kan läsa samma bok på bägge enheterna. Då synkas bokmärken och böcker, så man hela tiden fortsätter där man slutade, vilken maskin man än läste på sist.
Då iPhone / iPod touch har en 170.000 applikationer, var det många som blev glada över att man även kan köra dessa i iPad.
När jag väl ser hur de ser ut – med en iPhone stor skärm mitt på iPaden eller en överpixlig förstoring om man kör upp den till x2 beslutar jag mig på någon minut att radera samtliga iPhone-apps från min iPad. Det är väl kul att det funkar, men jag väljer nog att köpa de apps jag måste ha igen för iPad om det är så.
Just nu saknar jag en bra MSN-klient, SVT Play och Spotify för iPad. Bring em’ please!
Då iPad faktiskt är utmärkt att skriva på, så var det en bra sak av Apple att lansera Pages och Keynote till iPad. Nu kan man göra enkla presentationer och skriva kortare artiklar direkt i iPaden.
Problemet just idag är att det inte finns ett svenskt tangentbord i iPaden. För att få Å, Ä. Ö måste man hålla inne A och O för att få upp fler alternativ – så som det var på den gamla iPhonen när den kom.
Men detta borde man kunna lösa om man kopplade in ett trådlöst tangentbord hade jag hoppats på, men nej, det gick inte. iPad antar att den är Amerikansk och alla knappar sitter helt fel för mig, så jag lade ner möjligheterna att skapa Krig & Fred på iPad för tillfället. Visst, det går bra att skriva kortare saker – så som ett kortare blogginlägg eller en Tweet. Men jag skulle aldrig orka skriva två A4-sidor på iPaden tills uppdateringen med svenska dyker upp.
iPod ser snyggt ut på iPad, men en helt ny layout där fokus är mer på skivomslag än något annat.
Även Videos är riktigt snyggt, där filmer, TV-serier och podcast är uppdelade med stora bilder på filmen / serien och när man väl klickat in på en serie får man upp de avsnitt man har att välja på, samt synopsis om den är köpt via iTunes.
Filmerna är otroligt snygga på skärmen och saknaden av en widesreenskärm märks inte det minsta när man sitter med 10″ några centimeter från ögonen. Det blir en lagom stor bild som kommer vara prefekt på resorna eller hemma i soffan / sängen.
På det stora hela är iPad en fantastisk produkt.
Det är otroligt lätt att navigera bland de olika funktionerna och applikationerna. Maskinen reagerar ögonblickligen på ett klick och efter några minuter är man helt fast i iPadvärlden och jag undrar lite varför inte detta blivit en succé förr?
Har man inga stora krav på prestanda är ju detta klart mycket bättre än en Netbook för många, vilket den lätt kommer att ersätta.
Problemet är kanske att man måste ha en stationär dator eller en laptop för att ha nytta av iPad (då iPad som sagt inte klarar av att ersätta dessa fullt ut – samt att man måste ha en dator för att organisera sin iPad), vilket kanske kan få folk att tänka en och två gånger – varför ska jag ha två bärbara produkter? Men jag ser ju hellre film på min iPad än en laptop eller surfar på internet med mina fingrar än en styrplatta om jag är ute på resande fot.
De nackdelar jag sett med den är att iPad laddar långsamt när den är inkopplad i datorn. Visst, batteriet ska hålla länge, så man behöver nog inte ladda den stup i kvarten heller. Men om man är van vid någon timma för att ladda iPhone, så tar detta lite längre tid.
Tangentbordet är som sagt en stor miss. Att inte inkludera stöd för svenskt tangentbord från början är bara löjligt. Det kommer ju ändå i OS 3.2.x eller så.
Dock har jag inte märkt något av de Wi-Fi klagomål jag läst om på nätet. iPad hittar nätverk och laddar alla sidor jag besökt otroligt snabbt när jag sitter hemma. Om det kanske funkar mindre bra när jag är på resande fot vet jag inte än, men som sagt, hemma är den som rinnande vatten.
Jag återkommer med en till reflektion om några veckor, så jag kunnat använda maskinen i fler tillfällen och blivit mer van vid den.
Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on ">First Look: iPad" A few seconds ago

Comments are closed.