En helt vanlig Ola Svensson (Intervju)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ola släppte precis sitt album Carelessly Yours .
Det är hans fjärde i ordningen, men det första på sitt egna skivbolag Oliniho Records, och med det skivan Ola har haft total kreativ kontroll över.
Efter sin förra skiva hamnade Ola i ett vägskäl. Antingen slå sig fri och göra saker på eget sätt, eller bara lägga sin egna karriär på hyllan för att istället satsa på att bli låtskrivare åt andra. Vad han än skulle välja var det dock musik han ville jobba med. Frågan var bara hur?
Första steget i den förändringen var att starta sitt egna skivbolag. Att få jobba i sin takt och på sitt sätt var viktigt för Ola, och detta var det enda sättet han verkligen skulle kunna få utlopp för sin kreativitet.
I samma veva började det hända saker med hans musik ute i Europa. Hans singlar började klättra på topplistor i Italien och Tyskland, samtidigt som han kunde turnéra i sina nyfunna fan-länder.
Samtidigt var Ola absolut inte bortglömd här hemma.
Mer eller mindre varje år sedan Idol-tiden har han blivit nominerad till Aftonbladets publikpris Rockbjörnen.
”Det har varit helt sanslöst!
Jag tror att jag haft 15 nomineringar, och vann en sista året innan jag startade eget. I och med att det är folket som väljer är det något jag är väldigt stolt över!”

Ola är mån om att ge utförliga och bra svar på mina frågor när jag pratar med honom över telefon dagarna efter hans skiva släppts. Ibland till och med ursäktar han sig för att han pratar för mycket. Men han brinner så för den skiva han precis släppt, att jag inte kan klandra honom. Han kan med all rätt vara stolt och glad över det han arbetat på under de senaste tre åren. Han berättar dock att han just nu kämpar mentalt för att mota bort en förkylning han känner är på gång, så jag hoppas han klarar sig igenom all promotion utan att febern ska bryta ut.

-Hade du något konkret mål med skivan?

När jag bestämde mig för att göra en skiva till, ville jag inte att en industriell mantel skulle hänga över den. Att det MÅSTE in på radio eller hamna etta på alla listor. Även om jag självklart vill att det ska gå bra för den, så var det aldrig mitt driv när jag skulle göra plattan.
Det var även viktigt för mig att jag hittade rätt folk att jobba med. Folk som var villiga att experimentera och inte bara jobba efter den vanliga popgenren.
Jag ville heller inte känna någon stress med att göra skivan, utan det fick ta sin tid.
När man lyssnar på plattan kan man nog känna att den spretar rätt mycket, men jag tycker det är rätt nice faktiskt. För hela projektet har varit lite av ett sökande, och jag har jobbat med många olika låtskrivare.

-Jag skulle nog inte säga spretig, men bred. Det är väl enligt mitt tyckte bara Loosin’ it som känns lite out of place om man jämför med alla andra spår.

Saken med Loosin’ it är att den kom till precis när jag hade bestämt mig för att göra en platta till, och det var en av de första låtarna vi skrev då. Jag skrev den tillsammans med Rasmus och Emil i Urban Cone , som även varit med mig ute gigat en hel del.
Men det jag skulle säga är att den textmässigt betyder mycket för mig, samt att jag tycker den fyller en viktig funktion för helheten av plattan. När jag lyssnar på skivan idag skulle det nog kännas konstigt att inte ha med den.
Men visst, skulle man gå efter någon form av regelbok skulle den säkert inte vara med, men det är det som är så befriande just nu, att jag får göra som jag vill och det som känns mest rätt för mig.

-Berätta lite om videon till Tonight I’m yours . Den är ju så lysande på så många plan. 
Var det du eller regissören Åsa Riton som kom på den?

Jag satte mig ner och hade ett inspirernade möte med Åsa där jag berättade om Tonight I’m yours och vad den handlar om.
Det finns många berättelser i låten, men till stor del är det en dialog med mig själv. Det var det hon tog fasta på och utvecklade.

-Ni har verkligen fått till ett riktigt snyggt omslag till skivan också. Hur kom ni fram till den?

Vi gjorde egentligen väldigt många bilder till albumet.
Tillexempel har vi gjort ett omslag till varje låt på skivan.
Vi var i Spanien och gjorde en del studioplåtningar. Det var aldrig så att vi hade en klar idé från början, utan vi tog ett gäng bilder i olika miljöer och outfits.
När vi sedan samlade ihop allt, kände jag att det den här bilden verkligen symboliserade känslan som jag haft under hela skrivarprocessen. 
I slutänden var det ett enkelt beslut; titeln och bilden säger i mitt tycke samma sak.

-Kan du berätta något om bakgrunden till din ängellogga?

När jag var liten lirade jag mycket fotboll på gården där jag bodde.
Vi var flera killar som spelade och alla hade varsitt namn.
Mitt namn blev Oliniho, som jag då sedan döpte mitt skivbolag till.
Barnet i loggan representerar det rena och äkta i ett oförstört barn. Jag tror att alla har ett magiskt barn inom sig som är lite av kärnan till ens existens. Detta är helt enkelt en symbol för det.

-Vad händer nu under våren och sommaren för dig?

Jag kommer släppa mitt album ute i Europa till våren.
Sedan kommer jag resa runt på promotion i de länder vi släpper skivan i. Efter det blir det gig och festivaler runt om Europa.
Jag hoppas detta kommer att bli ett väldigt inspirerande år.

Lyssna på Carelessly Yours:

…och lyssna på min absoluta favorit från skivan – One day .

Se videon till Tonight I’m yours

Foton: Mecno

Ola @
Facebook
Twitter
Instagram

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.