Just namnet  Monstaz kanske inte ringer en klocka, men du känner garanterat igen honom.
Under Eurovision i år var det han som spelade gitarr tillsammans med Ungerns representant Bye Alex när han framförde Kedvesem på scenen i Malmö. Ni kunde även se honom i införprogrammet där han hade översatt låten till svenska vilken Alex Márta framförde.
”Jag kände Alex lillasyster och hon sade till mig att han gjorde musik och frågade om jag ville spela gitarr med honom.
Vi träffades och han var mycket trevlig, så vi blev vänner efter det.”
När jag ringer upp Dániel Kövágó går vi snabbt ifrån att prata engelska till svenska.
Dániel pratar mer eller mindre flytande svenska efter att ha bott i Finland under fyra år.
Dániels pappa jobbade inom utrikesdepartementet i Ungern vilket ledde till att familjen fick resa väldigt mycket runt om världen.
Mellan 1998 och 2002 bodde de i Helsingfors. Där beslutade föräldrarna att barnen skulle gå i en svenskspråkig skola, för de antog att barnen skulle ha mer nytta av just svenskan än finskan.

Favoriter Apple Music

-Trivdes du i Finland?

Ja, jättemycket!
Jag gillade landet och hur folk är där. Ni är väldigt måna om miljön uppe i Norden och det uppskattar jag.

Det var under åren i Finland som Dániel upptäckte sin passion för gitarrer.
”Jag fick min första gitarr när jag var 10 år gammal.
Jag lyssnade mycket på Offspring under den perioden, och en dag när jag lyssnade på Pretty fly for a white guy , slog det mig att jag verkligen måste få spela gitarr. Det var som den mest naturliga känslan någonsin att jag skulle göra det.”
Sagt och gjort.
Dániel fick sin gitarr och började med en gång bemästra instrumentet.
Med sin passion för instrumentet har han jobbat såpass hårt att han lyckats skapa dansmusik på sin gitarr som är fylld med energi! Allt låter som det är gjort på en synth, men det är alltså bara gitarrspel. 
-Tänk dig samplingarna på första Utah Saints -skivan, fast istället för att sampla gitarrer till dansmusik gör han det från grunden.
”Det hela började med att jag upptäckte Tom Morello som spelar gitarr i Rage Against The Machine . Han gjorde solon som inte lät som gitarrspel, utan det malde mer som dansmusiken gjorde på 90-talet. 
Jag älskar ju dansmusik och ville spela som honom.
Jag började sätta ihop låtarna med hjälp av gitarren. Först spelade jag basgång och sedan synthslingan – allt på min gitarr.”

Dániel grundande Monstaz tillsammans med en kompis som en duo. De gillade namnet och tyckte det skulle kunna låta som om man sa ”monsters”.
När han sedan började övergå till att göra musiken själv istället behöll han dock namnet.
När han nu spelar live är det likt Rasmus Faber en mix mellan DJ-set och konsert där Dániel spelar på sin gitarr.
”Jag försöker bygga det så det inte bara blir ett DJ-set. Just nu håller jag på att öva upp mig så det blir bra, men målet är att även remixa live när jag kör mina gig.”
Han har även gjort ett par remixar som släppts – senast nu låten Keep on walking med tyska gruppen On a Sunday . Även att remixa är något han vill göra mer av.
Just nu jobbar Dániel  på en del nya låtar, som vi med all säkerhet får höra under de närmaste månaderna.
Det ska bli spännande att se vad för nytt material Monstaz släpper. För det som han redan fått ur sig har varit ett skönt tillskott för dansgolven, och när det  är en såpass unik stil som han har är det ännu roligare att hålla ögonen på honom.
-Jag lär absolut skriva mer om det han släpper här i bloggen.

Lyssna på Hands up .

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011