”Vi träffades på annonsplatsen Craigslist 2008 efter att jag annonserat ut att jag kunde hjälpa folk att producera och Ryan Merchant letade efter en producent som kunde hjälpa honom med hans musik” berättar Sebu Simonian , den ena halvan i popgruppen Capital Cities när jag får prata med honom.
”Ryan var för övrigt den enda som svarade” avslutar han och skrattar.
Herrarna började med att komponera en del musik för reklamfilmer under deras två första år tillsammans innan de sadlade om till pop och bildade Capital Cities.
Gruppen har nått en hel del framgång med singeln Safe and Sound från 2011. En singel som verkligen visar upp gruppens geniala produktion och sköna dansanta melodier.
Låten har blivit omskrivna i bloggar runt om världen och har nu banat vägen till debutalbumet In a Tidal Wave of Mystery (textrad i just låten Safe and Sound ).
”Vi började skriva på skivan redan 2010. Eller Safe and Sound skrev vi faktiskt 2009, men spelade in den 2010. Sedan tog det helt enkelt tre år för oss att få ihop 12 låtar som vi var tillräckligt nöjda med.”
Sebu berättar att hans influenser när det kommer till musik grundas i en stor portion brittisk psykadelika från 60-talet och framåt. Artister som Pink Floyd , sena The Beatles och Led Zeppelin är stora för honom. Men även brittisk pop från 80-talet med artister som Depeche Mode , Duran Duran , Pet Shop Boys och Tears For Fears . För att bredda det ännu lite mer kryddar han uppräkningen med klassisk soul-funk. En mix de helt enkelt tagit med över till sin egna musik och skapar ganska tidlös dansant pop.
”Vi visste att vi ville göra ett dansat album.
Det viktigaste för oss är dock låtskrivandet. Att kunna göra låtar man kan skala ner till något vi kan framföra live med enbart en gitarr tillexempel och ändå få en bra känsla för låten. Efter det var målet att göra dem dansanta.”

POPMUZIK LOVER 2

Under senaste året har de även släppt en del covers på andra artisters låtar.
Artister som betyder mycket för bandet och att på det sättet göra en liten hyllning till upphovsmakarna.
Bland annat har de Capital Citiefierat låtarna Beathe med Pink Floyd , Staying Alive med Bee Gees , samt Holiday med Madonna . Speciellt Staying Alive är verkligen magisk.
De lyckas med konststycket att ta en ganska trött låt som vi hört till leda och göra den intressant igen. -Det är få artister som lyckats med.
Killarna har även remixat ett par låtar för andra artister. Dock har det inte blivit så mycket som man kan tro av en duo som i första hand är elektro. Men det kanske dyker upp fler längre fram om vi har tur.

-Varför valde ni att jobba med Andrew 3000 på Farrath Fawcett Hair ?

Det var en idé vi fick till just den låten.
Vi ville att en hip-hop artist skulle rappa i mitten av låten. Så när vi försökte lista ut vem som var vår absoluta favorit föll lotten på just Andre 3000.
Vi frågade vår manager om han kunde fråga hans manager och de nappade. Vi skickade över låten till honom och han lade på sången i sin studio hemma i Atlanta. Vi fick tyvärr aldrig möjlighet att träffa honom, men vi hade ett mycket trevligt samtal över telefon när allt var klart!

-Angående omslaget.
Det är ju ganska annorlunda med alla djur som flyger omkring i rymden.

Omslaget är skapat av en brittisk konstnär med brasilianska rötter som heter João Lauro Fonte . 
Vi har jobbat med honom ända sedan vår första singel Beginnings, och även den hade djurtema. Att det just blivit djurtema på alla våra omslag var faktiskt inget vi planerade.

-Hade han även fingret med i djurtemat i videon till Kangaroo Court ?

Nej, faktiskt inte.
Det var en idé vi haft i snart ett och etthalvt år. Men det passar ändå in med temat på albumet så här i efterhand. Det lär vara djurtema även i några av våra kommande videor också. Förhoppningsvis kan vi göra en video till varje låt på skivan.

-Vilken blir nästa video i så fall?

Oj, jag vet faktiskt inte.
Men troligen I sold my bed, but not my stereo eller kanske Farrah Fawcett Hair eller möjligen Patience gets us nowhere fast . Vi har nog en hel del låtar som har potential att bli singlar.

-När vi ändå är inne på videor. Vem kom kom på den briljanta dansvideon till Safe and Sound ?

Saken är den att det finns faktiskt tre olika videor till den låten.
När vi gjorde den första, samlade vi klipp från YouTube med dans och krig igenom åren. Så vi klippte ihop det i kronologisk ordning med svartvita bilder i början för att sedan bli mer och mer modernt. Däremellan klippte vi även in lite krigsscener från samma tidsperioder.
Vi gillade idén såpass att när vi skulle göra en riktigt video till Safe and Sound – med budget – tog vi originalidén och bara fokuserade på dansens utveckling.
Videon är inspelad på den mycket vackra The Los Angeles Theatre. Jag och Ryan fick lära oss massa koregrafi inför inspelningen i och med att vi skulle dansa oss igenom videon.

Se videon till Safe and Sound :

Lyssna på albumet:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011