Jag blir alltid lite provocerad när folk står med armarna i kors och säger att Avicii inte är på riktigt.
Att han bara skulle göra hjärndöd EDM för stekare utan musiksmak.
Saken är den att Avicii gör musik för stekare. Men också för poptönten, den spinkiga indiekillen, trebarnsmamman, den rökande rocksnubben och även den flanellklädda countrytjejen som älskar logdans.
Han lyckas med den svåra att skapa musik som tilltalar alla.
Wake me up är det absolut bästa exemplet på det. När han mixar klubbig house med folk- och countrypop. Det gick liksom inte att väjda sig från den perfekta mix det var. En låt som mer eller mindre gick hem hos alla – och tre veckor på singellistan i Storbritannien skvallrar om att så faktiskt är fallet.
För mig är hela konceptet med Avicii imponerande.
Tim Bergling må ha haft tur med sina släpp och ibland känns det som han bara kom in på ett bananskal och lyckades få en hit med Levels och Fade into darkness . Med det lyckades han bli världens just nu största artist inom sin genre – samma plats som David Guetta hade lite för länge, men som nu är övertagen av vår svenska producent.

Favoriter Apple Music

Med True fortsätter Tim på vägen han började med på sina första singlar, samtidigt som han gör det han gjorde så rätt med på Wake me up – att mixa generar och skapa ett album som tilltalar alla.
Här finns vanlig EDM kryddat med The Doors -rock (Liar liar ), disco (Lay me down ) och jazzig swing med 30-tals känsla (Shame on me ).
Det som får mig att andas ut av lättnad är att produktionen är bra. Det känns inte som ett hafsverk som det så lätt kan bli när saker börjar snurra fort för en artist och en skivbolag börjar räkna pengar. Det är välproducerat och samtidigt otroligt hitigt. Mer eller mindre varje spår på skivan skulle kunna släppas som singel med potential att hamna högt (kanske inte Wake me up -högt, men högt).
Det är nu som det svåra för Avicii börjar.
Att behålla intresset hos oss lyssnare som gillat honom från början, så han inte blir just David Guetta och det går inflation i varumärket. Det är så lätt att det blir så när det dyker upp tusentals specialutgåvor av skivan, remixar, muggar, reklamfilmer med mera. Men det känns faktiskt som Tim är smartare än så. Annars hade han inte gjort ett album som funkar såpass bra som detta.

80%

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011