Jag vet inte om du lagt märkte till det, men de senaste uppdateringarna av Spotify för iOS har företaget lagt till en liten sak i rubriken. Det är inte längre bara Spotify – musikspelaren där du kan streama miljontals låtar. Nej, nu är det istället Spotify – musik och podcasts.
För mig ger det nya tillägget en tydlig indikation på åt vilket håll Spotify är på väg.

Popmuzik Lover Patreon

Sedan Spotify skilde sig från skivbolagen har de sakta men säkert valt att distansera sig från dessa bolag. Absolut inte helt. Musikplattformen står ju och faller på att de ska ha just skivbolagens enorma katalog tillsammans med de nya släpp som kommer varje vecka. Samtidigt har de istället gjort det lättare för osignade artister – de som inte ska ha lika mycket pengar per stream – att synas mer i spellistor samt att de även är möjligt för artister att ladda upp sin musik direkt till tjänsten, för att sedan hjälpa dem distribuera musiken till de andra musiktjänsterna.

Förra veckan blev det klart att Spotify köper upp Gimlet och Anchor. Två av världens största plattformar för podcast och med det säkrar ytterligare en del i att bli en plattform där man vänder sig till om man vill höra på musik och podcast – eller att bli den största ljudplattformen som Daniel Ek kallade det för.
Att Spotify vill att du ska lyssna på just Podcast är kanske inte så konstigt. Gratisprogram på 30 till 120 minuter som gör att du under tiden du lyssnar inte kan lyssna på de kostsamma topplistelåtarna som bara genererar utgifter för tjänsten.
Om Spotifys kunder istället mixar poddcast och musik så blir det en bättre ballans mellan utgifter och inkomster. Visst, det finns podcast-plattformar som är gratis där kunden kan lyssna på sina favoritpoddar. Men om du ändå betalar 99 kronor i månaden till Spotify och även hittar just dessa poddar på plattformen, då finns det ju ingen anledning att byta app. För Spotifys del så är varje gratis-lyssnad minut på en podd några ören mindre som Spotify behöver betala storbolagen. Med det får de en mycket bättre ekonomi, vilket är viktigt för plattformen i stort och musikbranschen i helhet.

Det jag personligen tycker är bra med Spotifys nya fokus, är att de gått från att vara en plattform främst för skivbolagen till att vara en plattform för skapare av ljudinnehåll.
Att personer som gör musik eller poddar kan samlas under ett och samma paraply. Visst, Spotify kommer fortfarande vara en viktig plats för storbolagen och topplistorna kommer helt klart vara färgade av vad de tre stora vill att vi ska lyssna på. Men för den oberoende artisten och poddcastern, så kommer Spotify bli lika viktig som de varit för storbolagen de kommande åren. Det tycker jag är ett viktigt steg för plattformen och hela branschen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011