I år är det 20 år sedan singeln Believe med Cher släpptes.
Jag minns hur min dåvarande chef på Skivhugget sa till mig att det skulle bli en superhit efter att han hört den. Det var ju inte så fel gissat…

Svensk Pop Apple Music

Singeln skrevs av bland annat Brian Higgins som ligger bakom namnet Xenomania, och är sedan producerad av Mark Taylor och Brian Rawling.
Låten blev en av de första stora singlarna som använde ett röstförvrängsningssystem som hette Auto-Tune, skapad av Antares Audio Technologies. Cher gillade effekten, medan skivbolaget inte var helt såld på den och ville att de skulle ta bort det. Med facit i handen så var det just Auto-Tune-effekten som gjorde hela låten, och man kallade det för Cher-effekten ganska länge innan det numera är vardagsmat i allt för många låtar.

Singeln hamnade på förstaplatsen på topplistorna i 23 länder. Bland annat blev Cher vid 52-års ålder den äldsta kvinna att ha en Billboard-etta. Här i Sverige låg singeln etta från 3:e December till 14:e Januari.

Tack vare låtens mix av pop och klubbmusik blev singeln en enorm dansgolvshit och singeln remixades av bland annat Xenonamia, Almighty och Club 69 för att nämna några. Framförallt blev Believe en så enorm cross-over hit som tilltalade alla åldrar, tidigare och nya fans av Chers musik och alla där emellan. Det gjorde att sångerskan fick en renässans och artisten hittade en ny yngre publik med sin musik.

Cher
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011