Vissa artister faller man för med en gång.
När det kom till den Göteborgsbaserade kvartetten OX, var det den sjukt snygga videon till debutsingeln Hidden som fick mig att fängslas extra mycket. (Extra massa hurra till filmskaparen Simon Hjortek för ett bra jobb).

Följ på Apple Music

När jag väl hämtat andan av den visuella upplevelsen visade det sig att låten i sig var väldigt bra. Medryckande pop där ukulelen skapade en folk-ton till låten.

Jag skickade över en knippe frågor till gruppen som de svara på här:

Vilka är OX?

OX är en popkvartett från Göteborg.

Hur träffades ni?

Tone och Ida har känt varandra sen de var 14 och spelade i en symfoniorkester. Tone och Simon har spelat i samma band. Ragnar och Tone pluggar ihop. Tone är uppenbarligen lite av spindeln i nätet.

Namnet är ju inte så Google-bart, men grafiskt snyggt. Är det något man tänker på när man ska komma på ett namn?

Sant! Det var inte direkt något vi tänkte på när vi startade. Efter hand har det blivit lite av en grej. Folk som letar efter oss finner sällan vad de söker – men mycket annat! Om detta ger oss en mystisk touch eller om det bara gör det svårt för oss, vet vi inte.

Ni debuterar nu med singeln Hidden. Berätta lite om låten.

Den började, likt våra andra låtar, med att vi samplade ljud i en lada utanför Landvetter. Ida hade några ackord på ukulelen och en sångmelodi och vips!

Texten gestaltar en sorts uppgivenhet och en känsla av jävlaranamma. Känslor av att bryta upp, lämna och att finna. Den handlar väl egentligen om jakten på ett nutida Eden. Vi berättar om något som gått förlorat genom tiden, och sjunger att ”we´re off to that garden”. Inte i en religiös innebörd, utan mer en metafor för en symbolisk plats. Möjligen ett skogsrave.

Blev väldig såld på videon till Hidden med instrumenten och all scener som var likt fotokonst. Berätta, hur kom det visuella till?

Vi ville visualisera låtens text och andemening och ingen skulle kunna göra det bättre än Simon Hjortek. Han är grym och har gjort animationerna, filmat och klippt. Tillsammans med honom arbetade vi fram idéer om gestaltning och miljöer. Sen sydde Ida alla kläder och byggde ett stort ”blomsterstilleben”.

Vi har filmat i en utbränd bil längs en skogsväg, i Sanders gammelskog utanför Falun och ett i grustag utanför Säter som påminner om ett marslandskap. Av människan orört och av människan sargat. Vi ville få fram en längtan efter fri kärlek, att komma nära utan att äga och att vara i samklang med det som omger oss. Med oss hade vi också lindansaren Moa Asklöf Prescott som ibland också är med när vi spelar live.

Vad kan vi förvänta oss av OX i framtiden?

Vi har en gäng helt färdiga låtar som väntar på att få släppas. Vi spelar på Sticky Fingers i Göteborg den 4/5 och har en del spännande spelningar i sommar som kommer att annonseras på vår hemsida. I början av hösten släpper vi vår andra singel.

OX
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011