Apple tar steget in i framtiden

Idag hände det som jag tror många väntat på. iTunes blev än en gång en mediaspelare för musik, film och podcast efter att ha varit en hub för allt som har med iPhone att göra.
Apple tog helt enkelt bort hanteringen av appar från iTunes och numera använder du istället App Store på din iOS-enhet för att installera appar.
Skönt ändå.
Jag tillhör ju de som tycker iTunes är en smidig och bra mediaspelare. Främst för att jag lärt mig använda den till all min musik. Även om hanteringen av appar inte störde mig så mycket i sig, så blev iTunes ganska spretig när den skulle användas till att aktivera en iPhone, föra över bilder eller hantera ens appar. Nu är iTunes istället där den var för 10 år sedan – mediaspelaren för musik, film och podcast samt ljudböcker.
Till detta aktiverades även de nya sociala funktionerna i iTunes. Där du kan bestämma vilka spellistor som ska vara publika, samt att du kan hitta vänner via användarnamn – mitt är såklart Popmuzik, så med det kan du se vad jag lyssnar på om du skulle vilja veta det.

Men det var inte allt som hände senaste dygnet.
Apple presenterade ju även två (tre) nya mobiler, en ny Apple Watch samt Apple TV 4K.
I och med att jag själv bara har en Apple TV samt en projektor hemma då vi bara ser på film, Netflix, HBO och playkanaler, så är en ny Apple TV helt klart lockande. Lite pinsamt kanske att Apple presenterade 4K HDR som något revolutionerande då de mer eller mindre är sist på bollen denna gång. Men absolut bra att de nu tar steget. Framförallt roligt för oss i Sverige som är bland de första i världen att få Apples nya TV-app där vi ska kunna hitta innehåll från Viaplay, SVT, Netflix mm i en och samma app.

För oss som tränar med musik så kommer nya Apple Watch med LTE bli väldigt spännande känner jag.
Nu finns nämligen en Apple Watch med mobiluppkoppling. Det gör att du kan ringa från klockan och vara uppkopplad utan att vara beroende av din mobil. Det gör att om du tillexempel ska ut och springa så behöver du bara ha med dig din Apple Watch för att strömma musiken till den. Ett 16 GB internminne i klockan gör det även möjligt att spara offline-spellistor så du inte behöver förbruka all datatrafik på ett maraton.
Förutom det har Apple även slängt in en höjdmätare för att ge dig den informationen om du är duktig på att klättra i berg eller åka skidor.
Efter att i början ha fokuserat mycket på appar och saker du kan göra med Apple Watch verkar det nu som de nöjt sig med att presentera den som en träningskompis med bra pulsmätare och möjlighet att hålla koll på notiser. Det är – som med iTunes – alltid bra att fokusera på få saker och göra dem bra, än att försöka göra allt halvdant.

Sist ut var nya mobiler.
iPhone 8 och 8 Plus fortsatte på samma formfaktor som iPhone 6 och 7, men denna gång är baksidan av glas för att göra det möjligt att ladda trådlöst. Det var egentligen det som var det stora med mobilerna denna gång. Trådlös laddning med Qi-standard ska göra mobilen mindre beroende av sladdar, vilket alltid är en bra sak. Sedan fick mobilen de sedvanliga uppgraderingarna i processor, kamerasensor och grafik. Inget som kändes som ett enormt steg framåt för iPhone på något sätt. Har du iPhone 7 behöver du inte springa till butiken den 22:a September, om du inte investerat massa pengar på trådlösa laddningsstationer i ditt hem.

Då var istället presentationen av iPhone X (10) mer spännande då den fick en helt ny formfaktor.
Jag tyckte Essential Phone var nice med sin nästan helt ramlösa design på framsidan. iPhone X går hela vägen och låter framsidan vara en skärm. Inga knappar. Bara en liten rand längst upp med plats för kamera och högtalare.
Formfaktorn på den nya mobilen gör att den har en skärm på 5,8″ på en kropp som är mindre än en iPhone 8 Plus som har en 5,5″-skärm.
Skärmen i sig är Apples första OLED.
”Första gången vi hittat en OLED som är värdig en iPhone” sa Phil Schiller om att de var väldigt sena på den bollen.
Fördelen med just OLED är att den blir än mer strömsnål och enligt Apple kan man kräma ut två extra timmar på den nya mobilen.
Då man tagit bort hemknappen och med det fingeravtrycksläsaren måste man nu låsa upp mobilen med ens ansikte med så kallas Face ID. En massa sensorer och kameror känner av ditt ansikte och låser upp mobilen eller aktiverar Apple Pay, Mobilt Bank-ID mm. Det verkar lite bökigt, men med tanke på hur snabbt det ändå verkar gå att utföra kontrollen tror jag man vänjer sig på ganska kort tid.
Vi får även en del nya gester att jobba med över skärmen för att styra mobilen. Många svepningar blir det, men det verkar väldigt intuitivt, så jag tror de flesta iPhone-användare kommer fixa detta på en eftermiddag.
Förutom just Face ID som då gör det möjligt att skaffa roliga emojis efter ditt ansiktsuttryck, så är innehållet mer eller mindre samma som på iPhone 8 (förutom en extra stabilisator för kameran).
Då mobilen kommer kosta 11.500 eller 13.200 beroende på storlek så är det ingen folklig mobil direkt.
Dock har jag en känsla av att formfaktorn med skärmen och hela Face ID-grejen kommer bli standard för kommande iPhone-generationer. Just nu är det något för de som vill ha det absolut senaste, men ger man det ett år så tror jag det senaste är för alla om priset går ner med en tusenlapp – vilket i och för sig inte är direkt billigt det heller. Men en vanlig iPhone kostar ju från 8000 kr och uppåt.

Men bortsett från hårdvaran så är det faktiskt i mjukvaran den stora revolutionen ligger.
Med iOS 11 har Apple fokuserat mycket på Augmented reality. Den teknik som används i Pokémon GO när du ska fånga Pokémons genom kameran. Det är här jag tror Apple kommer lysa som mest med de nya mobilerna.
AR är visserligen inget nytt. Redan i iPhone 4 fanns några appar som med hjälp av kameran på mobilen kunde vara en reseguide när den kombinerade kameran med GPS-lokalisering och berättade om gamla byggnader eller statyer.
Men med AR Kit till utvecklare kan de helst plötsligt skapa ännu läckrare spel och program med hjälp av mobilens kamera.
De få spel jag sett, där du kan bygga upp en strid på bordet hemma, eller appar som möblerar och mäter rum samt förbättrade reseguider kommer verkligen flytta tekniken framåt ett enormt steg.
Så även om iPhone 8 mer är en förfining av iPhone 7 och iPhone X känns som en dyr leksak i dagsläget, så tror jag definitivt att framtiden kommer ses genom linsen på en iPhone.
På tisdag nästa vecka släps iOS 11 och med det öppnas porten till Augmented reality-världen för miljontals iPhone-användare. Där ligger den stora händelsen som bara presenterades i förbifarten i går.

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Vad tyckte du?

Send this to a friend