Under 90- och en bit in på 00-talet köpte jag regelbundet samlingen Now That’s What I Call Music. För mig var det ett perfekt sätt att samla alla singlar jag inte hunnit köpa på en dubbel-CD. Då jag personligen uppskattade brittisk topplistemusik mer än den svenska, så passade just den samlingen bättre än tillexempel Absolute Music, Most Wanted eller Mr Music i mitt fall.
På den tiden fanns det egentligen bara tre sätt att uppleva en låt. Via radio, att köpa singeln / albumet, eller via en samling. När MP3 tog över marknaden under 00-talet var fortfarande dessa samlingar otroligt populära och just Absolute var ju den skiva som fortfarande sålde väldigt bra.

Popmuzik Podcast

Nu när musikkonsumtion utvecklats till streaming har vi istället vänt oss till spellistor på Spotify och Apple Music för att hitta en samling med blandande hits. Absolut har nu blivit ett varumärke för kurerade spellistor från Warner Music, medan Universal har Digster och Sony kör på samlingsnamnet Filtr.
För oss här i Sverige finns egentligen ingen anledning att släppa en CD med samlade låtar, när den som ändå har något intresse i att lyssna på musik faktiskt har ett Spotify-konto.

Men jag såg precis att den brittiska serien Now faktiskt fortfarande ges ut som fysisk skiva. Nästa nedslag i serien släpps den 21:a Juli och har nummer 97 i ordningen.
Visst, det är en bra samling med låtar som Despacito, Mama, Something Just Like This, Symphony och 2U för att bara nämna några. Det är ändå lite förvånande (ur ett svenskt perspektiv) att det fortfarande finns intresse för en samlingsskiva med hits från det senaste halvåret. Nu är britter inte lika bra på streaming som vi i Sverige – även om de sakta men säkert börjar bli det. Så det gör kanske att bolagen finner ett intresse att faktiskt släppa en samling några gånger per år.
För mig blir detta mest ett nostalgiskt ögonblick när jag efter så många år upptäcker att de fortfarande släpper min favoritsamling som jag själv började samla på när den hade nummer 23. Själv äger jag inte ens en CD-spelare och i ärlighetens namn känns det väldigt begränsande med en fysisk och med det statisk samling. Speciellt när spellistor numera är väldigt dynamiska och regelbundet kan uppdateras med aktuella hits.

Vi får väl se om bolagen i Storbritannien orkar fortsätta jobba med Now-varumärket efter att de nått volym 100 och streamingmarknaden vuxit till sig. Som sagt: för mig är detta verkligen bara nostalgi från en tid jag lämnade efter mig tillsammans med att 00-talet tog slut.

* * *

Vill du följa bloggens spellista med de senaset hitsen, så kan du klicka igång och följa den här:

https://open.spotify.com/user/beingremixed/playlist/51QitorVK6anjLCKqo8tRi

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011