Intervju med Johan Wohlert i Mew

Den danska gruppen Mew släppte nyligen deras sjunde album Visuals och med det följde gruppen från Köpenhamn upp +- från 2015 som bland annat innehöll hitsingeln Satellites.

Jag fick tillfälle att sätta mig ner och prata med basisten Johan Wohlert i bandet inför deras uppvärmingskonsert för Coldplay på Ullevi.

Johan lämnade bandet 2006 för att istället jobba mer med sin dåvarande fru Pernille Rosendahl som han hade duon The Storm tillsammans med. Bandet släppte bland annat den f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a singeln My Crown, vars ABBA-doftande stil var skriven tillsammans med inga mindre än Jocke Berg och Martin Sköld. De två Kent:arna skrev även några låtar till duons sista album Rebel Against Yourself och blev lite av början på det som senare skulle bli bandet Closure tillsammans med Sköld och Ninsun Poli.

-Martin spelade upp några låtar som sjöngs av Ninsun Poli. Jag tyckte det var lite för bra för att bara samla damm på hans hårddisk, så vi började jobba ihop med låtarna, berättar Johan.

Closures album släpptes samtidigt som Mew återvände med +- vilket så blev första albumet Johan var med på sedan han lämnat gruppen.

-De började skriva på nytt material och märkte väl att det var lite för likt det på No More Stories Are Told Today, I’m Sorry They Washed Away // No More Stories, The World Is Grey, I’m Tired, Let’s Wash Away. Vi brukar alltid säga till varandra att vi ska göra vad som helst förutom att låta som vi gjorde sist gång. Det var inte förrän producenten Michael Beinhorn kom in i bilden och kände att de saknade något. Han tyckte de behövde hitta energin de hade på tidigare album och bad dem kontakta mig.

Var det självklart att säga ja?

-Jag tänkte nog en halvtimma innan jag svarade ja, haha. Det slumpade sig faktiskt ganska bra. The Storm hade släppt tre album och vi kände väl att vi tagit det hela så långt vi kunde. Mitt ex ville göra något eget medan jag inte riktigt visste vad jag ville göra. Så det blev perfekt för mig.

Foto: Johan Alexed

Detta var ju första albumet utan Bo Madsen. Hur jobbade ni nu när han inte var med?

-Först fick vi komma på vilken sorts platta vi ville göra. Men de två eller tre senaste Mew-albumen var inte direkt gjorda kring gitarr. Om inte låten var specifik för just gitarr, så var de gjorda med synth, trummor och bas medan gitarren lades på senare. Så det var faktiskt ingen större skillnad. I början kändes det kanske lite konstigt att han inte var med, men så snart vi vant oss vid det så var det inga problem att få ihop låtarna.
Sedan kan det vara lättare att vara färre personen som har en åsikt om saker och ting. Vi kunde jobba lite snabbare denna gång i och med att vi hade en ganska klar vision över hur skivan skulle låta. Det gjorde också att det tog ett år att få ihop skivan istället för fem.

Jag läste att Visuals var gjord med konserterna i åtanke för att skapa just det grafiska under spelningarna.
Hur kom ni fram till det?

-Denna gång försökte vi skapa det visuella före vi skrev musiken. Vi ville se om bilderna kunde forma musiken och inte tvärt om. Det var ett väldigt intressant sätt att jobba på. Att få fram vad som skulle låta coolt till dessa bilder.
Vi ville att omslaget, videorna och allt vara synkade. Så det var lite som vårt konstprojekt på det viset. Sedan var det kul att få göra allt själva.
Jonas hade en idé till omslaget med kalejdoskop-bilderna som man sedan projekterade på att ansikte. Det funkade väldigt bra tyckte vi på ett lite bisarrt men snyggt vis. Det inspirerade väldigt mycket till resten av det visuella med kalejdoskop och psykedeliska bilder.

Ni har vart i Göteborg några gånger nu och kommer tillbaka hit till hösten. Har ni något speciellt minne från en spelning här i staden som du kan dela med dig av?

-Vi var förband till REM för tio, femton år sedan. Det var en av de första stora banden som vi var förband till. Alla tre i bandet kom till vår loge innan konserten och gav oss en flaska vin och tackade för att vi ville öppna för dem.
Vi var helt mållösa och hade inte förväntat oss något sådant.
Efter det har vi faktiskt haft kontakt med medlemmarna fram tills idag, så det är fint.

Ni har ändå värmt upp för en hel del artister. Hur är det?

-När man är ung och får spela för ett band som tillexempel REM, så tänker man att man ska bli dubbelt så stora bara över en natt. Det händer tyvärr inte. Men så länge man förstår att det inte kommer förändra ens liv, men att det ändå är en rolig upplevelse så är det väldigt fint att större band hjälper de mindre att lyfta sig. Sedan ska man definitivt bara njuta av ögonblicket när man är där.

När ni ändå ska öppna för Coldplay. Vilken av deras låtar hade varit perfekt för er att göra en Cover på?

-Hmmm… Vad hade låtit bra med oss? Fix you tror jag hade blivit väldigt bra.
Sedan älskar jag Yellow. Det var den låten som fick mig att börja lyssna på dem. Jag mins när vi såg den videon på MTV. Det var en av de få låtarna som hela bandet gillade med en gång.

Tyvärr gjorde det tråkiga regnet att Mew inte kunde fullfölja sin spelning på Ullevi under söndagen. Men väderprognosen ser mycket bättre ut ikväll. Vill ni se bandet ska ni vara där cirka 19:45. Sedan har ni ny möjlighet den 11:e Oktober då de spelar på Pustervik.


Mew
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend