Högtalartest: Libratone Zipp mini

Modell: Zipp mini
Tillverkare: Libratone
Pris: 1995 kr
Köp: Prisjakt

Danskarna är duktiga på kombinationen design och högtalare. Vifa och Bang & Olufsens yngre linje B&O Play är två bra exempel. Libratone ett tredje.
Just Libratone fastnade jag för av den anledningen att de var portabla och utrustade med Apple-protokollet AirPlay samt att de hade Spotify Connect. Tre smidiga funktioner för det i mina ögon ”moderna hemmet”. Ett sätt att hålla mina produkter uppkopplade till en ljudkälla var jag än befann mig.

Designen på Zipp Mini är i mitt tycke väldigt enkel och stilren.
Cylinderformad och strax över 20 centimeter hög. Själva högtalardelen är täckt av tyg som går att plocka bort igenom att öppna upp en dragkedja och med det byta designen till en annan färg. I mitt fall är högtalaren grafitgrå.
På toppen av högtalaren finns en tryckkänslig knapp där man kan justera volymen, hoppa fram eller tillbaka bland låtarna, samt välja förinställda kanaler så som internetradio eller Spotify-spellistor.
Högtalaren är även uppladdningsbar och du kan ta med den till uteplatsen om du vill sätta ljud till kräftskivan eller grillkvällen. Upp till 10 timmar ska den klara, så du bör hinna grilla och komma hem innan batteriet dör.

Trots att högtalaren är relativt liten har den stort ljud. Basen känns i skivbordet där jag har högtalaren placerad och det faktum att högtalaren är just cylinderformad gör att ljudet sprids ut i rummet och inte bara rakt fram som med vanliga högtalare.

Det som gör Zipp mini såpass bra för min del är att den har just Spotify Connect och AirPlay. Det gör att mitt Apple-uppkopplade liv blir lite smidigare. Men det finns även Bluetooth för den som föredrar det eller när man är bortom hemmets WiFi-nätverk, samt en 3,5 mm hörlursingång. Så det är inga problem att koppla upp sig mot högtalarna.
Då Zipp mini är snyggast utan sladdar kommer även problemen med att just inte ha sladd. Oftast funkar det med att bara klicka play och Spotify streamas till högtalaren eller musiken från datorn. Ibland kärvs det lite handpåläggning vad gäller ljudvalet från datorn för att den ska streama. Här är nog problemet mer AirPlay dock. Spotify Connect funkar i mitt fall alltid. Kanske blir allt ännu smidigare med det nya AirPlay-protokollet som släpps under hösten.

Som allt annat så har även Libratone en liten app för mobilen där du kan ställa in ljudbilden på högtalaren eller koppla ihop upp till sex olika högtalare för att få galet stort ljud. Det är väl det som gör att högtalaren i sig kan vara såpass ren i designen när allt annat styrs via appen.

Vill du ha en snygg och enkel högtalare med bra ljud så är Zipp mini ett väldigt bra alternativ. Det finns även en storebror med lite mer kräm innanför klädseln. Men just mini kombinerar verkligen smidigheten med att kunna ha med sig bra ljud överallt med snygg design. Lite som kortaste steget mellan en högtalare och ett par bra hörlurar.

8.0 / 10

Liten och snygg design med stort ljud från Libratone. Att den kan kopplas ihop med dator och mobil på alla tänkbara sätt gör den till en perfekt liten högtalare både hemma och under grillkvällen.

  • Design 8
  • Ljud 8
  • Användarvänlighet 8
  • Helhetsintryck 8
  • User Ratings (0 Votes) 0

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend