Intervju med THEY: Konsert i Stockholm 9/5

THEY är en Los Angeles-baserad duo bestående av producenten Dante Jones och producenten/vokalisten Drew Love. Det var under 2015 som duon blev till och det var inte långt därefter som de slog igenom med sin medverkan i ZHU och Skrillex låt Working For It som idag har mer än 122 miljoner streams på Spotify.

Något som Dante och Drew kom överens om i början av deras karriär var att sträva efter att skapa något annorlunda och musik som är bortom en specifik genre. “Vi kommer från två motsatta ändar av landet men vi enades i samma sak”. Musiken som de hittills släppt är därför ytterst svårdefinierad, det är en stor blandning av influenser från rnb, hip hop, pop och rock. Det kan låta som att det lätt kan bli lite rörigt, men så är inte fallet. Resultatet blir upp emot legendariskt och duon når sitt mål och lyckas onekligen skapa något otroligt unikt. Dante berättade att dem genom sin musik vill få andra artister och individer att stå ut från mängden: “Vi vill inspirera nästa generation att försöka vara annorlunda”.

Efter att ha släppt en EP som blivit hyllad av Timbaland, flertalet singlar och varit förband för Bryson Tiller på hans världsturné 2016, släppte THEY sitt debutalbum Nü Religion: HYENA den 24 februari i år. Något som genomsyrar hela albumet är mystik och känsla. Här märker vi klart och tydligt att duon varit inspirerade av artister från alla olika håll, från Nirvana till New Edition. Tack vare detta är det inget album som en tröttnar på i första taget utan kan gå varmt i lurarna ett bra tag.

Nu är THEY på sin första headlineturné och spelar på Fryshuset i Stockholm imorgon, den 9 maj med Azizi Gibson som förband. Inför deras Sverigebesök fick jag möjligheten att talas vid med Dante som var på plats i L.A vid tillfället. Han berättade att både han och Drew är supertaggade på att få komma tillbaka till Stockholm och spela. “Vi vill verkligen skapa en upplevelse och något som är olikt från andra liveshower som går just nu”.

Ni är på turné nu! Vad tycker du om turnélivet?
Vi blev precis klara med den nordamerikanska turen och det var väldigt kul. Vår första headlineturné. Det var en riktigt cool upplevelse och vi fick till allt som vi ville för en liveshow. Vi är exalterade över att ta samma upplevelse utomlands och återknyta med många av våra fans som vi har i Europa.

Ert första stopp av Europaturnén i Sverige är på tisdag. Hur exalterade är ni?
Vi hade en så bra tid förra gången vi var i Sverige med Bryson Tiller, uppenbarligen en av mina favoritshower som vi någonsin gjort. Publiken var så hypad och aktiv, de hoppade till varje låt. Det var ett år sedan och en av våra topshower som vi någonsin gjort så jag är exalterad över att vara tillbaka och återknyta med fansen där.  

Vad kan publiken förvänta sig av er show i Sverige denna gång?
Vi försöker skapa en känsla som är som att du sätter på en bra låt och du går in i din egna värld. Det är något vi jobbade hårt för att uppnå när vi jobbade med albumet. Inte bara att vi går upp på scen och springer runt och skriker över musik, vi vill verkligen skapa en upplevelse och något som är olikt från andra liveshower som går just nu.

I februari detta året släppte ni ert debutalbum Nü Religion: HYENA. Hur såg processen ut med att skapa albumet?
Ärligt talat var det bara att resa dit. Vi jobbade med albumet i 2 år. En låt blev till en annan låt och när vi kom till en speciell punkt så tittade vi bara upp och vi bara; wow massivt arbete som vi är väldigt nöjda med. Det var bara att berätta en historia, vi kände det som att vi gjorde det med detta albumet.

Senaste musikvideon för Back It Up ser du nedan:

Ni har samarbetat med Skrillex och ZHU. Vad tycker du det här samarbetet har betytt för er karriär hittills?
För det första är ZHU en av mina närmaste vänner. Vi var produktionskompisar ett tag. Vi började till slut göra vår egna grej så när vi började med det så kom möjligheten: “Hej, kan ni hjälpa till med den här låten som jag jobbar på med Skrillex?”. För mig var det inte ett samarbete, det var mer att hjälpa en kompis med en låt.

Dante berättar här att duons debut-EP Nü Religion släpptes ungefär samtidigt som Working For It och det märktes på honom att det var en tid som innebar mycket att ta in. “Det var ett väldigt mäktigt ögonblick som jag kunde ha med en nära vän, en legend och EDM-världen på samma gång. Det var en väldigt cool fotnot till vad vi försöker göra för våra karriärer”.

Ni har varit i musikbranschen ett tag nu. Är det något som du har reagerat på och skulle vilja ändra på om det var möjligt?
Just nu tror jag att mitt huvudsakliga problem med musikindustrin är att det har blivit väldigt analogdrivet. Som är en bra grej, man ser vad folk reagerar på men det läggs lite för mycket tid på dokumentation och nummer än på musikfältet och kvalitén på musiken. Det är ett ge och ta, det kommer alltid finnas bra och dåligt men jag tycker vi är i en väldigt intressant tid.

Vad strävar ni efter för THEY i framtiden?
Målen för THEY är framsteg. En sak som vi vill göra är att ge en annorlunda röst till mörkhyades musik. Här känner jag att många gånger så håller mörkhyade artister i Amerika sig till vissa roller som vi är menade att spela. Och jag tror att vårt album och vad många andra artister gör just nu bryter mot de här rollerna lite. Vad det än är, så känner jag att våra mål är att ge den rösten till mörkhyad musik som blir framsteg och inte ha några regler om vilka instrument du kan använda som mörkhyad. Vi vill inspirera nästa generation att försöka vara annorlunda, försöka vara egen och bara lägga ut de bästa verken som de kan.

Vi vill göra något som vi kan titta tillbaka på och vara stolta över, något som är kvalitet. Jag tror att Drew och jag insåg vilken inverkan musik kan ha på någon i särskilda delar av dens liv och i våra. Vi försöker se till att varje låt har den största inverkan som den kan på den avsedda publiken och vi uppskattar verkligen att personer tycker om det.

Missa inte THEY live imorgon 9 maj på Fryshuset i Stockholm. Det kommer bli en upplevelse långt från det vanliga.

THEY
@ Facebook

About Author

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Comments are closed.

Send this to a friend