Intervju: LYSA – från Paradise Hotel-vinst till musikkarriär

Lisa Jönsson är en 22-åring från Jönköping som har varit i rampljuset mycket under de senaste månaderna. Hon har varit med om något som ytterst få får möjligheten till; hon var med i Paradise Hotel och tog hem segern – men hon var inte med av samma anledning som många andra: “Vissa åker dit för att festa och vinna 500 000, men jag åkte dit för att få göra musik i framtiden”. Idag bor hon i Stockholm och sysslar med musik större delen av tiden under artistnamnet LYSA. Lisa har nämligen haft ett stort musikintresse och sjungit sedan barnsben.

Hennes musikkarriär började redan innan hon gick in i Paradise Hotel. Hon blev signad till Moon Man Records och samarbetade med DJn Pluto där hon gjorde rösten till Feel the Fire (Breath Vocal Mix) som idag har över 3,3 miljoner streams på Spotify. Det var dock i samband med Paradise som hon satte igång med sitt egna artistprojekt LYSA, där hon med sin unika röst, som jämförts som en blandning av Amy winehouse och Miriam Bryant, skapar dansvänlig EDM och -popmusik. Hon har samarbetat med låtskrivare som Anton Ewald och är numera signad hos musikbolaget Warner Music Sweden. Två singlar har hittills släppts, Beats and Battle Drums och senaste singeln Sober som släpptes i början av maj. Singlarna har redan fått över 900 000 streams på Spotify sammanlagt.

Lisa hoppas och tror att hennes deltagande i Paradise Hotel är till hennes fördel för hennes artisteri. Hon berättar om hur lätt det är att döma en person som deltagit i TV-programmet: “Nu kommer musikbranschen döma en för att man kommer därifrån och tänka att nu är det ytterligare en fjolla som har släppt en låt. Men dem har ju ingen koll på varför jag gjorde PH”.

Jag träffade Lisa där hon berättade om hennes upplevelse av Paradise Hotel, det starka musikintresset och vad som väntas härnäst med hennes musikprojekt LYSA.

Det har ju pratats en hel del om dig på sistone, du kanske vet vad jag menar?
Ja, kanske TV.

Ja kanske det. Paradise Hotel, för att du vann. Hur har det känts att vara med i detta?
Anledningen till att jag gjorde Paradise var ju dels för att jag var rastlös i Jönköping och dels för att det är ett väldigt bra fönster att komma ut i om man vill hålla på med såna saker som jag vill hålla på med, och det är ju musik. Det har väl blivit ungefär vad jag förväntade mig för jag har fått mycket fokus på musiken. Folk går ju in och lyssnar dels för att de är nyfikna och dels för att dem vet vem jag är. Det hade dem ju inte vetat på samma sätt om jag inte gjorde Paradise.

Tycker du att du blev framställd på ett rättvist sätt i programmet?
Delvis ja. Vissa situationer kan jag väl tycka är felvinklade. Det är 1,5 timme som utspelar sig på TV och det är ungefär 48 timmar som vi är där. Så vissa dispyter framgår inte varför det blev som det blev. Men som människa, det är ju sån jag är, glad och så. Dem kan ju inte sudda bort vem jag är men dem kan ju framhäva dåliga sidor om dem vill.

Finns det någon skillnad på den Lisa vi sett i Paradise och LYSA som artist?
Om man ser det från ett dömande öga för att ställa upp i Paradise Hotel så kan ju folk döma det ganska lätt som att man e galen och gillar alkohol. Vissa åker dit för att festa och vinna 500 000, men jag åkte dit för att få göra musik i framtiden. Vilken människa man än sätter på ett hotell med gratis alkohol, gratis mat, gratis cigg… så skulle den ju kanske få utlopp för sidor som inte andra människor får se annars. Man får ju lära känna mig på ett helt annat sätt än vad man får med andra artister och jag kan tänka att det är ganska positivt att få veta vem jag är innan jag släpper musik.. Medan vissa artister springer man runt och är jättekär i Justin Bieber, men man känner ju inte honom egentligen.

Om vi lägger PH åt sidan, du har ju hållit på med musik ganska länge och varit med i kör, varit trubadur m.m. Hur och när skulle du säga att ditt musikintresse började?
När jag var sju år gammal så var jag Maria och skulle sjunga solo i en skolpjäs som vi hade i kyrkan. Då kommer jag ihåg var typ första gången jag sjöng inför folk men jag har ju hållit på längre än det. Sen har jag sjungit i lite körer, varit med i Jönköpings Lucia och lite såna saker. Det med trubadurandet var i den perioden när jag bodde hemma i Jönköping. Då satt jag och spelade gitarr och sjöng fredagar och ibland onsdagsquizen. Sen har jag sjungt lite på bröllop, begravningar och dop. Det har verkligen varit som ett fritidsintresse tidigare.

Jag har ju såklart smygtittat på din Youtubekanal där du bland annat gjort cover på Say Something. Det är ju väldigt annorlunda från vad du släppt som LYSA och det med Pluto. Hur hittade du till just EDM och -pop-genren?
Det lättaste att göra när man kan lite enkelt piano och gitarr är ju att göra covers på igenkända låtar. Så jag gjorde väl mest det för det var enkelt att sjunga och för att det är rätt mysigt att sitta med gitarren. Men sen när jag började sjunga i studio med MoonMan så provade vi egentligen ganska mycket genrer. Men den här Feel the Fire med Pluto var ju den första som jag spelade in i studio med dem. Det skulle egentligen bara vara en demo, han skulle bara få höra toplinen på själva låten, och så tyckte dem ju att det var bra så dem ba “vi kör på den här rösten”. Det är hans mest spelade låt. Då märkte dem ju att det gick hem och sen att min röst passade ganska bra i den genren.

Känner du att du skulle vilja experimentera med andra genrer med LYSA eller är det denna genren du ska fokusera på nu?
Jag tycker det här är roligt och jag tycker att dem gigen man får genom sån här musik är mycket roligare än om jag hade suttit med en gitarr. Jag skulle nog inte vilja [experimentera]nu i alla fall.

Vad kan du berätta om de senaste två singlarna, Beats and Battle Drums och Sober?
Den första har Simon, Jayson och Anton Ewald skrivit. Egentligen tror jag också den var så här: “vi provar den här och ser om den funkar på mig”. Och så tyckte dem att den gjorde det så släppte vi den. Det var ju den första, Beats and Battle Drums, rolig låt, fått jättebra respons för att va lilla Lisa från Jönköping. Och Sober har fått ännu bättre respons för det är ju nu vi gör samarbetet med Warner vilket känns skitkul. Den är ju vad jag hoppas på att bli en av 2017 års sommarhittar.

Vad är planerna för LYSA de kommande månaderna?
Först och främst så vill jag köra lite liveshower i sommar och sen har vi en singel som är typ klar. Sen håller dem på med en singel till som jag ska göra tillsammans med en person som jag är skittaggad på. Jag kommer släppa minst en låt till under 2017 i alla fall.

Vad har du för drömmar och mål för din musikkarriär i framtiden?
Steg ett är ju att vara förband till Justin Bieber va, sen får man väl se efter det.

Ja, men det är ju inte omöjligt!
Nej jag tror inte det är omöjligt, om man tycker det så kanske man inte ska hålla på med musik.

Lyssna på LYSA nedan!

LYSA
@ Facebook

About Author

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Comments are closed.

Send this to a friend