Hörlurstest: AirPods – Apple

Modell: AirPods
Tillverkare: Apple
Pris: 1795 kr
Köp: Prisjakt

Ha-begäret var ovanligt stort när Apple presenterade deras trådlösa hörlurar AirPods första gången. Som ett par EarPods men utan sladd steg de upp från den lilla ”tandtrådsasken” i videon och för mig var det framtiden redan nu.
Det tog ett halvår, sedan kunde jag lägga vantarna på mitt egna par.

Om du gillar Apples EarPods som du får med din iPhone så kommer du inte bli besviken på AirPods. De sitter bra i mina öron och de sitter där de ska. Jag har sprungit med dem utan att de trillar ur och jag har till och med tagit av mig tröjan utan att de faller ur, så jo, de sitter där.
Men som sagt, har dina öron problem med de trådade hörlurarna, så bör du testa dessa innan du köper dem.

Hörlurarna lanserades med något som heter W1-chip. En Apple-uppfinning som ska skapa en längre räckvidd och lättare uppkoppling.
Har jag ett par Bluetooth hörlurar på mig när jag sitter vid datorn i vardagsrummet så kan jag inte lyssna störningsfritt om jag går ut i hallen eller köket. Ljudet brukar då få en del störningar, tack vare en vägg och ett kylskåp. Men jag kan röra mig igenom hela lägenheten med mina AirPods utan några som helst problem.
Det mest vanliga problemet med Bluetooth för min del är när jag har min iPhone i mina byxfickor och vänder bort huvudet från mottagaren. Då brukar ljudet hacka. Men AirPods brukar hålla kontakt med mobilen. Det kan vara ibland som det hackar till, men inte lika ofta som med många andra Bluetooth-lurar. Så något rätt gör W1 helt klart.

När du parar ihop hörlurarna första gången öppnar du bara asken så dyker de upp som notis i din iPhone, klicka acceptera och sedan är det klart. Sjukt smidigt.
Nu är den även ihop-parad med din Mac och iPad om du har det (via iCloud, så det måste du också ha). Tyvärr är den bara uppkopplad till en enhet åt gången, så när du ska gå över till iPad måste du leta upp lurarna i menyn över blåtands-enheter och välja den aktivt. Lite synd att det inte är synkad till vilken iOS-enhet man använder för stunden. Det borde funka. Eller att den i alla fall är uppkopplad till två enheter samtidigt.
Men den har dock andra fiffiga saker som gör det smidigt för dig. Tar du ut luren ur ena örat pausar musiken för att sedan fortsätta när du stoppar in den igen.
Dubbelklickar du på hörluren aktiverar du Siri som du ber hoppa fram en låt, ändra volym etc. Hade kanske varit smidigare med dubbel-klick för att hoppa fram dock, men det kanske kommer i en uppdatering.

Asken är förresten även ett batteripack. Så när du stoppar ner lurarna i asken igen börjar de med en gång att laddas. Smidigt, för på det sättet håller lurarna väldigt länge, ett helt dygn enligt reklamen. Själv har jag kört lite över en vecka med mina utan att behöva ladda upp asken igen. Med tanke på att lurarna är som de är i design utan tråd mellan dem, så är just i asken bästa sättet att förvara dem. Så ytterligare en liten sak i fickan med andra ord.

När det kommer till ljud så är de mycket bra på en sak, och inte lika bra på en annan.
Jag tycker mina gamla EarPods är lysande när jag transkriberar texter. De är även mitt förstahandsval när det kommer till att prata i telefon. Just det ändamålet – att prata i telefon – är faktiskt vad AirPods gör bäst. Det är väldigt bra ljud och tack vare att man använder båda mikrofonerna känns det som det blir bra även för de som pratar med mig. De flesta andra trådlösa hörlurar har alltid haft lite mer problem med antingen kvalitén att ta emot samtal eller att göra mig hörd. Så om du bara ska använda AirPods som headset är de lysande.
När det gäller musik är de bra. Inte mer, inte mindre. Jag tycker ljudet är lite platt när det kommer till dynamik, och det har de väl alltid varit även när de är trådade. Men de funkar för en promenad eller på gymmet. De tar in mycket mer bakgundsljud än ett par in-ears eller brusreducerade hörlurar, så med det får man höja volymen några snäpp extra för att kompensera om det är mycket volym runt en som tillexempel på en spårvagn eller om det är mycket trafik.

Slutsats:
Sjukt snygga hörlurar, som redan startat en fem, sex samtal när folk frågar om hörlurarna när jag är på stan.
Mycket bra uppkoppling till min iPhone, även om den är i fickan och grymt headset vid samtal.
Mindre spännande för musik, men är man nöjd med kvalitén på EarPods, som är helt okej hörlurar, så får man samma upplevelse här, bara mycket snyggare och smidigare förpackat.

7.5 / 10
  • DESIGN 9
  • PASSFORM 8
  • LJUD 6
  • HELHETSINTRYCK 7
  • User Ratings (3 Votes) 5.1

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend