Intervju: Emma Essinger berättar om nya singeln Easy

Emma Essinger har nyligen släppt singeln Easy med tillhörande video och följde med den upp låten Bang Bang som släpptes i fjol.
Emma själv har bland annat skrivit låtar med Warren Cuccurollo, haft Tove Lo i sitt band och har producentsnillet Jari Haapalainen som bollplank. Inte nog med det. Hon är även saxofonist och producent, så en mycket talangfull musiker måste jag säga.
Jag bad Emma svara på lite frågor om hennes musik och arbetet med nya singeln som du kan läsa här.

Saxofon är ju inte det mest vanliga instrumentet. När började du spela det?

Min pappa hade som hobby att lära sig nya instrument när jag var liten så vi hade allt möjligt hemma. Sen letade jag nog omedvetet efter kvinnliga förebilder och så hade vi ett gammalt VHS-band med en inspelad tv-show med en Kurt Olsson och hans s.k. “Damorkester”, det hela skulle väl vara lite humoristiskt vilket jag inte förstod då, utan tyckte bara dem var coola och särskilt hon på saxofon så det var nog då det såddes ett frö i mig…

Du har skrivit åt andra, när kände du att du ville släppa låtar på egen hand?

Alltså jag har skrivit för mig själv länge… Har så mycket musik på mina hårddiskar och det är typ lite blandade känslor att se allt man suttit och gjort bara för sig själv i sin ensamhet. Jag tror min lust att göra musiken har varit större än drivet att få ut den. Men så plötsligt kände jag annorlunda och för 1,5 år sen började jag jobba för att släppa min egen musik och nu känns det skitkul att dela med mig och är så peppad på massa grejer och idéer jag vill göra.

Du ger ut låtarna själv via Spinnup. Vad tycker du är fördelen med att vara independent-artist idag?

Att jag har kontroll över alla kreativa beslut, att det inte är några mellanhänder och att jag har direkt kontakt med alla jag jobbar med. Även om jag bollar och rådfrågar personer så är det jag som är bossen in the end. Känns som en bra start när man ska börja bygga sin egen grej.

Nya singeln Easy ute nu. Berätta lite om arbetet med låten.

Den började med att jag hade versen i huvudet, gillade rytmiken som fan och så hade jag lite textfragment som inte försvann ur huvudet. Spelade in en skiss vid köksbordet genom att trumma på bordet och sen komprimera hårt så det skulle låta som ett tåg för jag hade textfrasen “my heart is pumpin like a subway train”. Sedan dess har det hänt en del med både låt och prodd och jag har samarbetat med massa grymt folk. Låten har proddats mellan min lilla studio på söder och Jari Haapalainens (Ed Harcourt, Frida Hyvönen, Markus Krunegård) i Berlin.
Texten handlar om när man tycker någon är het och man inte kan bete sig, när man är så tagen av en annan person att man troligtvis inte kommer kunna få till det och om att kärlek är en bitch ibland.

Cool video. Berätta lite om hur ni jobbade fram idén till den.

Videon spelades in mestadels i New York och idén till videon jobbades fram tillsammans med Qim Claesson (stylist och creative director) och Vuong Tong som filmade, producerade och regisserade största delen av videon. Känslan vi ville fånga var på något sätt, att vilja att livet ska bli något alldeles extra, samtidigt som man kan känna sig som en fånge i sitt eget liv. New York känns som en stad full av önskningar, längtan, förlorade drömmar, viljan till något mer, smutsigheten, känna sig maktlös i en mäktig stad. Så det kändes som den perfekta backdropen till låten på något vis. En del i grundidén var också att vi ville blanda verkligheten i New York med New York på greenscreen där det blir mera som en fantasivärld och jag uttrycker mig fritt och inte behöver anpassa mig till verklighetens ramar. Vi tittade bakåt en del till det goda 90-talet för att hitta inspiration i formspråk och uttryck, vi ville hylla kreativiteten och lekfullheten som 90-talet för oss står för.

Vad kan vi förvänta oss av debut-EP:n?

En blandning av pop eskapism och DIY smuts. Låtar som vill dansa med dig, sätta dig på plats, hålla dig i handen och ligga med dig. Det mesta är inspelat i ett skyddsrum på söder i Stockholm och mycket är nog färgat av akustiken där. Fem låtar som längtar efter att komma ut och hänga i dina hörlurar.

Nämn tre låtar som du lyssnar extra mycket på just nu.

If we’re in love – Roisin Murphy
New York is killing me – Gil Scott Heron
Va Fan Gör Du – FriendsEmma Essinger
@Instagram

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend