Allt i Eurovisions anda – några tankar om Ukraina mot Ryssland

Då är den politiska cirkusen igång i årets Eurovision Song Contest.
Värdlandet Ukraina stoppar Rysslands sångerska Julia Samoylova i och med att hon höll en konsert på annekterade Krimhalvön 2015 utan att åka in i landet via de rätta kanalerna.
EBU svarar med att de är djupt missnöjda över Ukrainas beslut, men säger också att de inte kan ställa sig över landets lagar.

Att Ryssland väljer – på sista dagen för anmälan – att skicka en rullstolsbunden sångerska till tävlingen, som de vet brutit mot Ukrainsk lag är en ren provokation. Men det är också den typ av handling EBU borde ha förväntat sig.
Att de under några som helst omständigheter låter Eurovison Song Contest hållas i ett land som just nu är i relationen ”it’s complicated” med en annat land inom tävlingen är svagt.

EBU borde tidigt tagit över tävlingen och placerat den i ett land med mindre politiska problem, så allt kunde hållas på ”neutral mark”. Ukraina får gärna vara värdnation och med det sätta ihop ett program och välja programledare. Men sändningen skulle aldrig under några omständigheter få hållas i Ukraina.

Än en gång visar det hur kraftlöst EBU faktiskt är. Så länge de får in sina pengar från medlemsländerna är de uppenbarligen nöjda. Att sätta krav tillbaka verkar inte vara lika lätt. I detta fall borde de som sagt gått in och pekat med hela handen och talat om hur saker skulle gå till.
Nu blir det istället en politisk maktkamp mellan Ryssland och Ukraina och vi är inbjudna till första parkett.
Just de motsägelser som tävlingen skapades för att bygga bort.

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend