Första repdagen Melodifestivalen – Malmö 2017

Idag sitter vi i Malmö arena för att se igenom repetitionerna inför helgens Melodifestival.
Här kommer lite tankar om bidragen första gången vi ser dem i arenan.

Up
Artist: Etzia
Låtskrivare: Johnny Sanchez, Hanif Sabzevari, Simon Gribbe, Erica Haylett

Etzia står i en vit bodydräkt, och sjunger låten framför hennes fyra dansare på rullskridskor. Det är ganska käckt med rullskridskorna och för oss som gillade Starlight Express får vi en lite nostalgisk känsla. Jag är ju barnsligt förtjust i rollskridskor av någon anledning så för mig är det ett bra drag.
Dock kan jag inte säga att hon lyfter låten ordentligt på scenen. De rytmiska beatens glädje kommer inte riktigt fram känner jag, men det kan alltid ändras till lördag. För låten är som klister när man hör den och barnen kommer definitivt att gilla.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

A Million Years
Artist: Mariette
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

Mariettes dansare ligger på golvet som sedan ska vara rökfyllt så när de sedan reser sig upp med sina linor som hänger från dem, ska de ge en känsla att de svävar över scenen, vilket jag kan tänka mig kommer se väldigt effektfullt ut i TV.
Mariette står i förgrunden och framför låten. Som vanligt framför hon låten säkert och jag verkligen älskar hennes lena och speciella röst. Känns definitivt som en given plats i final efter dagens repetition. Tycker dock fortfarande att den slutar väldigt abrupt. Det känns lite avigt på ett sätt, men inte så att det stör.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Himmel och hav
Artist: Roger Pontare
Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

På kilen som går ut från scenen har man fäst facklor och längst ute på kilen står Roger medan elden flammar på skärmarna i bakgrunden av scenen. Jag tycker ju detta är mäktigt. Det är som sagt en hel del Disney över det hela, men jag skulle faktiskt inte bli helt förvånad om Roger går till Andra Chansen på lördag med detta. Han är säker när han sjunger – som vanligt – och låten har en melodi som snabbt sätter sig. G:son har med andra ord än en gång bevisat att han är mästerlig på att göra tillgängliga schlagerlåtar.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Vart haru varit
Artist: Allyawan
Låtskrivare: Masse Salazar, Samuel Nazari

Allyawan är på scenen tillsammans med olika dockor som han går mellan fram mot kilen av scenen där han ställer sig på en liten vridscen där han snurras runt. Efter det avslutas numret med att han går tillbaka på scenen och sjunger klart låten där.
Tja, jag tycker låten är svag och Allyawan är inte helt säker på sin sak när han vandrar fram på scenen. Det blir liksom väldigt osäkert och svajigt skulle jag säga. Som sagt, med tanke på vilken mycket starkare låt Adrijana hade förra veckan, och som även hon slarvade bort så känns detta än mer säkert att hamna sist på lördag.
Tyvärr, det är inte P3-r&b som tar över Melodifestivalen i år.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Hearts Align
Artist: Dismissed
Låtskrivare: Ola Salo, Peter Kvint

Låten inleds med en catwalk av killarna tillsammans med tre dansare. Under låten går de från poseringsband till rockband när de sedan får upp instrumenten på scenen som de luftspelar på med flaggviftande i bakgrunden.
Det låter rockigare idag än på radio-versionen. Coldplay -känslan som hördes igår är inte lika tydlig idag. Utan nu är det tyngre och rivigare skulle jag säga. Jag blir sällan övertygad när det helt plötsligt kommer in instrument på scenen och ett band som inte spelat helt plötsligt gör det – fast ändå inte. Jag kan förstå idén. Att de även visar upp att det faktiskt är ett band också. Men det känns inte som det riktigt behövs dock. Men numret ser väldigt effektfullt ut på skärmarna.
Men jag gillar som sagt låten, och tycker den (och bandet för all del) sticker ut under dagens program. Sedan får vi se om det räcker att imponera den breda massan.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

I Don’t Give A
Artist: Lisa Ajax
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

En stor skärm spelar upp en video med Lisa står mitt på scenen. Den lyfts upp och Lisa vandrar ut mot publiken. Det är enkelt och avskalat med all fokus på Lisa. Får nästan en känsla av att det är mer ett promotiontillfälle för just Lisa än ett nummer i ärlighetens namn. Sedan tycker jag absolut att det funkar och ser bra ut både på scenen och på skärmarna. Men låtens ganska alldagliga stil lyfts inte av numret vilket är synd. Nu blir det en bra midtempo r&b-ballad som inte sticker inte ut eller gör något direkt väsen av sig. Lisa är dock en förbannat bra sångerska så det kan jag inte klaga på.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Good Lovin’
Artist: Benjamin Ingrosso
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Pardon, MAG

Benjamin står i något som liknar rekvisitan till månlandningen. Den halva foliebollen delar sig och fyra dansare kommer ut på scenen och sjunger och dansar tillsammans med Bejni, och som han dansar sedan. Han dansar verkligen loss på scenen och det är faktiskt dagens mest positiva nummer skulle jag säga. Både numret och Benjamin utstrålar mycket energi. Det känns som detta är givet att gå vidare till final på lördag. Det är liksom såpass stark låt och snyggt nummer att det är svårt att ens försöka skoja bort det.
Fans av både klassisk och dagens soul borde uppskatta detta, så det känns som vi redan nu kan ge honom guldbiljetten.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend