20-åriga finska popsångerskan och låtskrivaren ALMA har ett händelserikt och bra år bakom sig. I somras släppte hon sin första kaxiga popsingel Karma som har över 18 miljoner streams på Spotify. Hon förväntas bli nästa stora artist från Finland och det kan jag med heder och samvete säga att jag verkligen tror till 100% på. Hon är nu aktuell med debut-EP:n Dye My Hair som släpptes i oktober samt singeln med samma namn. ALMA har blivit uppmärksammad av ingen mindre än Elton John på hans Rocket Hour på radiostationen Beats Radio 1 och hon har en låt med DJ:n Felix Jaehn ( Bonfire ) som fått stor genomslagskraft (med över 60 miljoner streams på Spotify). ALMA kom även femma i finska Idol 2013 och agerade förband för och Charli XCX . ALMA har hittills fått störst spridning av sin musik i hemlandet Finland och Tyskland men det tyder på att 2017 kommer leda till ökad uppmärksamhet även på andra platser, inte minst i Sverige.

Uppfattningen man får av ALMA är att hon är en cool tjej som inte bryr sig om vad andra tycker och som vågar köra sin egen grej. Hon har färgat håret i alla regnbågens färger och nu ser vi henne med coolt neongrönt hår som lyser i mörkret. ALMA var i Stockholm denna veckan och hon berättade att hon älskar Sverige och längtar till att få ut sin musik här i större grad. Hon var här i samband med sin första spelning i Sverige på Obaren och sedan även på Warner Live Sessions på Berns. Jag bevittnade båda gigen och kan intyga att hon är extremt duktig live och har enorm kontroll på sin röst. Jag fick möjligheten att intervjua ALMA och vi pratade om allt från nya EP:n och turnélivet till hennes medverkan i finska idol och tatueringar.

Har du varit i Sverige mycket innan?
Ja jag har skrivit här ganska mycket och sen har jag gjort båtgrejen med Viking Line.

Du har varit på turné runt om i Europa. Vad är det bästa med att vara ute på turné?
Att jag får hänga med mitt fantastiska band, jag älskar dem. Vi har väldigt roliga stunder och det känns inte som jobb. Vi utforskar olika städer och har gigs.

Har du en favoritstad än så länge?
Jag gillar verkligen London men jag även Stockholm, Berlin, Paris. Jag kan inte välja, jag älskar alla.

Jag förstår dig. Du har varit opening act för danska MØ, hur var det?
Det var fantastiskt. Hon gav mig väldigt bra tips för min karriär och hon visste vem jag är och hon gillar min musik. Hon var väldigt hypad för allting, hon är en väldigt bra person. Det var väldigt kul att hänga med henne och prata om musik.

Foto: Stina Hedberg

Senare på kvällen spelade hon på Warner Live Sessions där även Charli XCX uppträdde. Tidigare har Alma även varit ute på turné tillsammans med finska rapparen Sini Sabotage .

Hade du lyssnat på MØ innan?
Ja, självklart. Hon är väldigt cool.

Du har även en låt med tyska DJ:n Felix Jaehn, Bonfire, hur kom samarbetet till?
Vi är under samma skivbolag och jag jobbade i samma studio. Jag skrev låten och han tyckte den var väldigt cool, ”Kan vi kanske mixa upp den lite och kan jag göra produktionen?” och jag sa, låt oss prova. Vi lärde känna varandra och började göra låten tillsammans.

Nu är du aktuell med din nya EP Dye My Hair, kan du beskriva den med tre ord?
Kanske typ ung, kraft och sann.

Du har varit med i finska idol 2013, hur har den här upplevelsen hjälpt dig med din karriär som artist?
Det hjälpte mig för att komma igång men som jag är nu så har det inte så mycket med det att göra. Nu gör jag projekt på engelska och album på engelska men när jag var där så var jag väldigt ung och de ville att jag skulle sjunga på finska. Men det var en väldigt bra upplevelse, jag lärde mig att jag måste växa upp snabbt och jobba hårt. Jag lärde känna finska musikbransch-människor och människor runt om i världen.

2016 är snart över och det har varit ett väldigt bra år för dig sen juni när du släppte Karma. Har du några önskningar för 2017?
Ja väldigt bra! Massa saker. Typ att fler människor hittar min musik och att jag gör ännu bättre låtar. Reser mycket och gör mitt bästa och att fler människor blir involverade. Det ser väldigt ljust ut nu, jag är väldigt exalterad inför nästa år.

Har du några nyårslöften eller är det inget för dig?
Bara att jobba så hårt som jag kan och vara så lycklig som jag kan.

Artist eller band som du lyssnat mycket på under 2016?
Jag älskar Charli XCX till exempel och MØ. Jag har lyssnat mycket på The Weeknds nya album. Jag vet inte vilken artist jag lyssnat på främst, jag har lyssnat på så mycket musik så det är en blandning av allt.

Är det en artist eller band som du hittade under 2016 som du lyssnat på mycket?
Hmm… jag måste kolla i min mobil. Det är så många, men Anne-Marie . Jag hittade henne och tycker att hon är fantastisk. Du har hört några låtar, det är jag säker på. Jag har sett henne på ett gig också. Vi hade gig på samma festival i Tyskland.

På Obaren (6 december) sjöng du en ny osläppt låt om att skaffa tatueringar när man är full. Skaffar du bara tatueringar när du är full?
Nej, jag skaffar små när jag är full. Jag gillar tatueringar och jag kan gå till tatueringsstudion och tänka i 5 minuter på vad jag ska skaffa och så gör jag det.

Har du några idéer för nya tatueringar nu?
Ja, jag tror jag kommer skaffa en basic nokia mobil, bara linjerna, väldigt udda.

Jag blir både förvånad och impad av hennes tatueringsidé och frågar om vilka andra tatueringar hon har. Alma visar mig sin underarm, där finns bland annat en tatuering av tjejers bakhuvud med långt hår och där det står Cyber Twin. Det ska representera Alma och hennes tvillingsyster som är med henne som DJ på turnén.

När kan vi förvänta oss ett nytt album av dig?
Kanske nästa år, har ingen aning när. Jag skriver så mycket just nu och jag vill att det ska bli perfekt. Men vi kommer definitivt släppa fler singlar, kanske några samarbeten och så där. Albumet kommer när det kommer.

På nya singeln Dye My Hair sjunger Alma om att hon skulle blondera sitt hår och göra vad som helst för en viss person. Jag var alltså tvungen att avsluta intervjun med att fråga om detta stämmer.

Vad skulle det krävas av en person för att du faktiskt skulle blondera ditt hår för den personen? Är det ens möjligt?
Jag tror inte det är möjligt. Det är typ den största lögnen jag någonsin sagt. Jag skulle inte göra det. Om jag vill blondera mitt hår, då kommer jag göra det. Men om någon annan vill att jag ska göra det… eller jo kanske för pengar! Om någon skulle säga ”Jag ger dig 2 miljoner” då säger jag, okej, skitsamma. För pengar skulle jag göra det men inget annat.


ALMA
@Facebook

Vad tyckte du?
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "En intervju med EP-aktuella ALMA" A few seconds ago

Comments are closed.

Send this to a friend