Varje dag, hela året, trillar det ner tips om nya låtar. En hel del är från nya band och artister som väntar på det där stora genombrottet. Vissa släpper bara den där singeln, för andra är den början på en imponerande karriär.
Även under 2016 lades grunden för en hel del nya karriärer. Här har jag samlat 9 inledningar som under året släppt sin debut och även följt upp den på ett eller annat sätt.
Artister som vi förhoppningsvis ser mer av under 2017 och som är värda att hålla ett öga på.

Nordiska Favoriter


500 Mil
Jag tänkte på Kent och frågade om det var textraden ”500 mil i snön, du for över sjön ” som inspirerade till bandnamnet, men det var fel. Istället var det en bild på Christel Valsinger och Anna Charlotta Gunnarson där de i sina glasögon såg ut som The Proclaimers som fick dem att ta namnet 500 Mil.
Bra namn och duon visade sig vara minst lika smart som namnvalet. Vi bjuds nämligen på intellektuell indiepop i stil med Belle & Sebastian , fast på svenska. Kombinationen av Gunnarsons texter och Valsingers melodier är verkligen himmelsk.
De debuterade med EP:n Grand Final med singeln Alla andra dar som publikfavorit och de hann följa upp med Faller en så faller alla samt julsingeln Verklighetens tomtebloss innan året var över.
En bra och stark start på ett musikaliskt samarbete som jag hoppas tar dem längre än 500 mil.


Havet
Två singlar har bandet från Värmland bjudit oss på under 2016. Båda inom ramen av medryckande indiepop och träffsäkra texter. Själv älskade jag singeln Fixa dig extra mycket. Främst på grund av textraden ”Inte ens Chris Martin kan fixa dig nu ”. Lysande!
Med tanke på att gruppen streamats flitigt och spelats i diverse studentradiostationer runtom i landet så har de i alla fall börjat starkt. Några singlar till av samma kaliber som de två första och Havet känns som en självklarhet under festivalsommaren 2017.


Erik Jonasson
Mörkt, melankoliskt, filmiskt. Ord som passar min personliga musiksmak som handen i handsken. Jag kan ju inte tillräckligt nog berätta hur mycket jag älskar singeln Like a Funeral . Den är plågsam, vacker och ändå sjukt hopplös om ett förhållande som är på väg mot det bittra slutet.
Jag är ju ganska blödig när det kommer till sorgliga dramor och gråter gärna till filmer. Detta är som de filmerna fast musikalsikt.
Erik följde upp debuten med den minst lika vackra Autumn Falls . Nu hoppas jag hans bräckliga röst öven värmer upp de kommande vintermånaderna med ytterligare en singel.


Bishat
Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig när jag klickade play på Sober med Bishat. Men den käftsmäll av lysande låt som jag fick gjorde att jag villkorslöst älskade sångerskan från Göteborg från första tonen. Medryckande och elektroniskt, likt en kombination av Robyn och Sophia Somajo tog hon över min spellista och även placerade sig högt på min lista över årets bästa låtar.
Hon följde upp debuten med singlarna Mine och Told me som visade att hon definitivt är en artist att hålla koll även i fortsättningen.


Peg Parnevik
Att vara golfspelare och döpa sin dotter till Peg är ändå lite roligt tycker jag. När man kommer som kändisbarn och realityserie-persona så har man nog automatiskt lite lägre förväntningar på artisten. Men Peg måste jag säga imponerat på mig i år. Redan med debuten Ain’t no saint visade hon upp en kaxig och samtidigt charmig sida av sig själv.
Att hon även släppt en julsingel som både visar upp hennes röst och skapar den där magiska julstämningen är även det ett tecken på att Peg är så mycket mer än träbit för golfare.


King Caan
Två killar från Jönköping utgör duon King Caan. De debuterade med Check this out now , vars moombathon, trap och club sound blev en oväntad hit för killarna som direkt fyllde upp dansanta spellistor för dansgolvet eller gymet. De lyfte ribban ännu högre med singel nummer två – How to be free – och har nu även fått skivkontrakt med Linc / Sony Music.
Det råder nog ingen tvekan om vilka som blir king på dansgolven 2017.


Marcus Lindgren
Han har bakgrund inom rappen, men med singlarna Tänd eld på det och Sväva iväg levererar Marcus en mer soulig sida av sig själv.
Speciellt var det debutensingeln som visade upp en lovande artist som kan växa till något riktigt stort.


Södra Station
Med Ted Gärdestads -stipendiet i bagaget fick trion Södra Station en stark början på karriären med debuten 5000 Volt som släpptes inför sommaren i år. Gruppen som bildades i Örnsköldsvik tog sig snabbt från studentkorridorerna till topplistor och årsbästa listor. I höstas släpptes debut-EP:n Från början till där de sjöng om sommarnätter och tonårsromantik.
De blev även nominerade till Denniz Pop Awards . En imponerande start på något som kommer bli en imponerande karriär.


KEV
Kevin Stefansson från Vita Bandet bildade KEV tillsammans med Viktor Broberg och Sebastian Atas .
Drömlik och medryckande pop med filmisk produktion som startade med singeln Hometown som hade premiär här i bloggen. Efter det släpptes även en EP som döptes till Chapter X .
Än en gång visar Halmstad att staden är en av Sveriges bästa när det kommer till popmusik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011