Intervju: Simon Damoah berättar om debutsingeln Grått.

Idag släpper Simon Damoah från Göteborg debutsingeln Grått , som är en soulig mid-tempo poplåt med stark melodi som gör den klippt och skuren för radio.
Simon själv började spela gitarr som väldigt liten. Senasre började han skriva egna låtar och skaffade sig en hemmastudio.
”Då tänkte jag att nu, nu är allt klart. En vecka bara och sedan har jag koll på allt,” berättar Simon och skrattar när vi träffas över en lunch på Lindholmen.
”Det tog väldigt lång tid innan jag lärde mig att producera. Det tillsammans med några år av att spela i band, på olika bröllop och hanka mig fram.”

I början skrev Simon på engelska, men en kompis bad honom testa att skriva på svenska istället och se hur det kändes.
”Det kändes väldigt bra, för det var så mycket lättare att uttrycka sig då. Man tänker att man kan engelska flytande, men man är aldrig så bra som man tror. På svenska finns ju inte de hinderna.”

När Simon väl hittat sitt sound och sitt sätt att uttrycka sig på började han skriva en massa låtar.
Jag frågade honom hur han jobbar fram sina låtar.
”Musiken brukar komma först när jag sitter med gitarren eller nynnar. Sedan försöker jag få till något konkret av det i datorn. Efter det nynnar jag över musiken för att hitta stavelser och betoningar för att slutligen hitta ord som passar in.
Ett annat sätt kan vara att gå på känsla. Men skapar något och försöker hitta vad det känns som. Om det låter som någon som är kär eller ledsen, sedan bygger jag något utefter det.”

Vad är din styrka som låtskrivare?
”Jag tycker jag är ganska bra på just texter. Jag får fram det jag vill säga på ett bra sätt känner jag. Att få till en text är ju en sak, men sedan ska den in och passa i en låt också. Känner jag inte att jag får till en text så brukar jag inte fortsätta med den.”

Någon artist som inspirerar dig just nu?
”Just nu är det Jack Garratt . Han är ju sjukt duktig och producerar allt själv samt spelar helt själv när han kör live.”
simon_damoah_41
Berätta lite om Grått .
”Min producent Petrus Wessman satt hemma hos mig och gick igenom massa snuttar av låtar och han fastnade för just den. Då var det bara nynnande, men han kände att det kunde bli något. Så han tog och putsade upp låten innan vi petade in texten.
Hur ska någon kunna se mig ” börjar refrängen och det blev hela grejen, att de flesta har något inom sig som tynger en som man kanske vill dela med sig till någon annan för att få lasta av sig. Sedan handlar det om vad folk ska säga och tycka, och man känner sig lite utanför. Men sedan slutar det halvfint när man hittar någon som gör att det känns lättare.”

Vad hoppas du på framtiden?
”Att man kan göra detta oftare och mer. Att några tycker om det man gör iallafall, så det är väl målet. Sedan även att få spela live och på sikt skriva åt andra.”

Hur brukar du konsumera musik?
”Generellt så vill jag lyssna mer på musik. Men jag blir så avundsjuk på hur duktiga de är och tänker mer på hur de byggt upp en låt, så man kanske inte njuter av en låt som man vill göra.
Men när jag väl kan lyssna på musik så är det mycket fokus på att bara lyssna och inte göra något annat under tiden.”

Vad är det bästa med Göteborg?
”Det är väl klyschan att det är hemma. Jag är född och uppvuxen här och jag känner till staden och kan springa på folk jag känner när jag är ute. Det är en mysig och charmig stad.”

Här kan du lyssna på Simons debutsingel Grått .

Simon Damoah
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend