En intervju med Joel Rampage

Efter att ha legat bakom en del uppskattade remixar släppte Joel Nyström Holm i Postiljonen debutsingeln Bleed förra veckan under sitt artistnamn Joel Rampage .
Jag gillade den mörka och ändå drömlikna känslan i låten och ställde några frågor till Joel.

Hej Joel, haft en bra helg?
Hej. Den har varit lugn och skön tack, hoppas du har haft det bra!

Vad ser du själv som största skillnaden mellan din egna musik och Postiljonen och varför går du solo?
Jag har alltid gjort massor av låtidéer som inte är Postiljonen från jag var 16 år (2006). I grunden är jag trummis och har alltid gillat att spela hip hop/jazz/soul beats. Det faller sig därför naturligt att jag, ensam, bygger låtar mer kring rytmer och enskilda ljud än melodier.
Jag har en stor och brokig skara idéer och låtar att rodda i, Bleed är ett beat jag gjorde för 8 år sedan som jag kopplade ihop med en sånginspelning till en Postiljonenlåt som aldrig blev av, inspelad för 5 år sedan.
Anledningen till att gå solo är väll att få utlopp på flera plan än ett. Postiljonen är min familj och vi står bakom varandra oavsett vad alla håller på med.

Älskade din remix på Like a funeral med Erik Jonasson. Hur jobbade du fram den, och varför gjorde du den till en duett?
Tack vad snällt. Det är ju som sagt en remix/remake till en låt som är bra i grunden. Jag föreställer mig att jag kommer in i samma känsla som Erik när han skapade låten och på det viset kan ge min touch på den känslan. Att ha något att arbeta vidare på har jag nog i allra högsta grad från att arbeta med Mia och Daniel . Vi sitter ofta själva och skickar runt idéer till varandra till vi fått en struktur på en känsla alla eftersträvar. Tror att jag har en vana att se vad som kan göras och inte för att det ska ge något nytt (eller hoppas det i alla fall). Att ha en fin låt, med en dialog mellan två människor i ett förhållande, och en flickvän med en av de mest känslosamma sångrösterna kunde jag inte tänka annat än duett.

Du har ju gjort några remixar nu under namnet Joel Rampage – någon låt du hört på senare tid som du känner att du skulle kunna tänka dig Rampage:fiera, och på vilket sätt?
Kommer inte på någon låt jag hört på senare tid just nu dessvärre, men det finns garanterat.
Jag har alltid haft en dröm om att Rampage:fiera Train Song av Vashti Bunyan . Skulle vara häftigt att Bleed:a ner den till ett ännu mörkare stadium men tror inte att jag vågar.

Vilka artister inspireras du själv av?
Just nu är det väl mitt yngre jags idéer, sen får man tycka vad man vill om det. Sedan finns så klart massvis med saker som bubblar runt. Har svårt att tydligt nämna artister på det viset, men radar upp lite prylar som inspirerar mig här:
Moanin’ med Charles Mingus , (hör bara på ljudet av och fellingen i skriket vid 1.27),
Water No Get Enemy med Fela Kuti ,
Trummor&Orgel och klassikern Jazz På Svenska av Jan Johansson .
Arzachel Queen St. Gang
Yosi Horikawa Bubbles
Aphex Twin Alberto Balsam
Omöjligt att göra något som rättvist speglar inspirationen på ett vis, men ett axplock.

Vad gjorde att Mia passade så bra att sjunga på just Bleed ?
Tungt beat + cool, vacker, luftig röst. Jag och Mia kompenserar varandra.

Får vi uppleva andra röster på kommande låtar?
Jag har några spännande i åtanke men vill inte säga något än så länge.

Omslaget för Bleed är snyggt – hur kom det till?
Det är magin av Kalle Magnusson ( Studio Pop ), som även gjort våra omslag till Postiljonen.
Jag kommer med ett gäng halvdana idéer och skickar några lagom kassa bilder, sedan gör han något annat. Det passar alltid och träffar rätt även om det inte är vad jag 100% tänkt från början och sådant älskar man ju.

Vad kommer framtiden att bjuda på för oss när det kommer till nya låtar eller klubbspelningar?
Jag vill definitivt få ut mer så fort det blir klart, resten får vi se vad livet har att ge.

Om du skulle tipsa om tre låtar som är extra bra just nu – vad skulle du säga där?
De tre låtar jag lyssnar på mest just nu är:
The Range Copper Wire
Onra Relax In Mui Ne
RÜFÜS Innerbloom What So Not Remix

Joel Rampage
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend