James Hersey är en österrikisk sångare och låtskrivare som förra året fick en superhit då Kygo och Dillon Francis hörde av sig till honom efter att de hört hans låt Coming Over . Låten skrev Hersey redan 2014, men Kygo/Dillon Francis remix tog låten ännu längre, och har idag över 60 miljoner streams på Spotify.

Nordiska Favoriter

James är dock ingen nykomling inom musiken och har spelat och skrivit musik större delen av sitt liv. Redan som nioåring lärde han sig själv cello, trummor som elvaåring och han fick sin första elgitarr när han var 13. Sin talang för textförfattande upptäckte han som 17-åring då han hoppade av gymnasiet för att studera jazz och han började släppa egen musik. 

Under några reste han runt i världen för att samla inspiration och bodde på soffor hos vänner och familj. James har bl.a. kusiner som bor i Stockholm och växte upp med en österrikisk mor och amerikansk far, så han har intryck från stora delar av världen.

För några veckor sedan fick vi nya singeln Miss You och när han nyligen besökte Stockholm passade jag på att göra en intervju med honom.

Hej James, hur är läget med dig?

Bara fint!

Är det din första spelning i Sverige?

Ja det kan man säga. Jag gjorde en akustisk spelning på en bar för några år sedan men det blir första spelningen med band så jag ser väldigt mycket fram emot kvällen.

Vad jag har hört så har du släkt i Sverige?

Ja, min mormors syster bor i Sverige så jag har släktingar här som också sysslar med musik och har släppt skivor. De kommer förhoppningsvis och lyssnar på mig ikväll, det ska bli kul.

Berätta gärna lite om dig själv för de som inte har lyssnat på din musik tidigare.

Jag är uppvuxen i Österrike men är halvamerikan och har gått i engelsk skola och har pratat mycket engelska hemma med mina syskon. Min pappa spelade mycket gitarr när jag var liten och jag influerades mycket av honom och började själv spela gitarr och skriva låtar. Jag flyttade runt och fortsatte att spela på min gitarr, spelade på barer och försökte komma underfund med vad jag ville med min musik. Jag bodde bland annat i New York ett tag och har bara fortsatt med att skriva musik. Nu har jag ett helt band med mig också vilket är väldigt roligt.

Din nya singel Miss You, som det går väldigt bra för, berätta gärna lite om den.

Den har 100 000 streams om dagen, vilket är helt galet efter fyra veckor! Jag skrev den på två dagar under en period när jag hade mycket resor både bakom och framför mig. Jag hade relationsfunderingar och ville bara veta om det skulle ordna sig och att allt var ok, för jag hade inte tid med att gå och undra. Jag ville bara veta. Miss Me handlar om att jag sjunger till någon att jag kommer att sakna personen när jag är iväg. Den handlar om att vara tacksam för de stunder man har tillsammans.

Du har en EP på gång, kan du berätta något om den?

Inget releasedatum ännu, vi fokuserar på senaste singeln just nu. Tanken är att vi ska släppa någon mer singel innan också. Själv vill jag ju bara att den ska släppas med en gång, men det är bra att få vänta på saker ibland.

Är den senaste singeln representativ för EP:n?

Nej, den är inte så elektronisk. Vi får se hur folk reagerar, nästa singel låtar annorlunda jämfört med denna. Den andra singeln som kommer släppas skiljer sig från Miss Me och låter väldigt annorlunda.

Vad inspirerar dig?

Jag lyssnar på mycket olika sorters musik. Jag försöker hitta intressanta saker att skriva om och jag har sett många människor komma och gå så det blir mycket om relationer.
Resor är något som inspirerar mig väldigt mycket.

Vad har du för planer under resten av året?

Jag har spelningar i Berlin och Hamburg på gång och sedan ska jag ta en liten paus. Vi jobbar mycket med artwork nu och det kommer att bli ett album nästa år.

Hade du skrivit om min sång What I’ve Done? (James som frågar mig)

Susanna: Ja, det stämmer. Det var ett och ett halvt år sedan eller? Det är det som är så roligt med att skriva om musik, att hitta intressanta artister tidigt.

James: Ja, och ett och ett halvt år senare får du intervjua haha!

James Hersey @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011