Pressbild
Pressbild

Dofhiort’n åker på turné och just nu befinner de sig i Tyskland där de har ett antal spelningar framför sig. De har ännu inte släppt något inspelat material men vi får hoppas att de gör det snart, så att man kan lyssna på deras fina folkpop lite när man vill. Inför turnén passade jag på att göra en intervju med killarna som du kan läsa här:

Popmuzik Podcast

Vilka är Dofhiort’n och hur länge har ni spelat tillsammans?

Dofhiort’n är Julius Z. Strömberg och Manfred Högström . Vi är två kompisar som träffades första gången 1999, när vi var sju år gamla och började första klass. Sedan dess har vi vuxit upp och hållit ihop. Dofhiort’n startade när vi i februari 2013 när vi bussluffade runt i södra Spanien i några veckor och började tänka, prata och spela musik. Vi spelade tillsammans i vårt första punkband Punktering Förbjuden mellan 2006-2011 och kände att vi ville göra något ihop igen efter att vi la det bandet på is. Två veckor senare hade vi vår första spelning som Dofhiort’n på en bar i Sant Feliu de Guíxols i Costa Brava i Spanien.

Hur skulle ni beskriva er musik?

Det är väl akustisk pop i grunden med exotiska inslag och kreativa idéer som präglar vårt låtskrivande. Dragspelet som Manfred lirar skapar en viss stämning och sprödhet i musiken. Utöver det så är det gitarr, cajón, melodika och sång som gäller.

Vad har ni för er just nu?

Som musiker försöker vi spendera sommaren med att spela både som duo och tillsammans med våra gästande kompisar ibland. Dofhiort’n kan växa tillfälligtvis, vi gillar att ta med kompisar att spela med på vissa spelningar. För övrigt är vi båda studenter; Manfred bor i Linköping och pluggar till gymnasielärare och Julius bor i Falun och pluggar företagsekonomi. Vi lämnade vår hemstad Vänersborg för ett år sedan så när vi nu spelar ihop brukar det oftast bli i form av turnéer för att maximera nyttan och nöjet när vi ändå återförenas!

Ni drar snart på er tredje Tysklandsturné, berätta allt om detta!

Det är alltid lika kul att åka ut på turné; vi ser fram emot att få resa och träffa fint folk igen! Då våra turnéer är ”hemmagjorda” till största delen (Julius bokar spelningar, resor och boenden och Manfred tar hand om design till trycksaker som affischer och merchandise samt hemsideprogrammering) känns det väldigt speciellt när allting börjar bli klart och första spelningen närmar sig. Vi har hjälp av två kompisar på plats i Tyskland som hjälper till också vilket är väldigt tryggt och vilket gör turnéerna väldigt personliga och nära. Den här gången har Manfred tyvärr fått förhinder på grund av studierna så vi har fått ringa in vår vän Anton Alvin ( FLAWS ), också han en gammal barndomsvän från Vänersborg som just nu tillbringar sin tid som musiker i det göteborgska musiklivet. Ska bli väldigt kul att ha med Anton och det kommer antagligen låta väldigt annorlunda under turnén då vi byter cajón och dragspel (som Manfred spelar) till Antons piano och gitarr.

Vi ska nu göra nio spelningar på lika många dagar i både nya och gamla städer för vår del. Det blir kaféer, pubar, en festival samt två hemma-hos-spelningar. Dofhiort’n funkar fint i det lilla rummet, avskalat och helt akustiskt. Det är väldigt lättsamt, vi reser i en vanlig personbil och har med oss sovsäckar där bak. Glamour och kastande av teve-apparater ut från hotellrum är vi ganska långt ifrån. Det som är lyxigt är att vi har gett oss den här möjligheten att bara få spela, det är ju det som är huvudsaken.

Än så länge har vi inte gett ut något inspelat material, vilket både är positivt och negativt. Det positiva är att vi verkligen måste spela mycket och vara ute för att lyssnarna ska få en chans att höra vår musik, musik är så lättillgänglig nu för tiden tack vare alla strömningstjänster. Det känns rätt gött att vara otillgänglig på så sätt (vill en lyssna till oss är det live eller Youtube som gäller). I Tyskland gillar de fortfarande att köpa cd-skivor vilket gör det negativt för oss så klart. En vacker dag ska vi allt ge ut något som en kan ha i bilen på väg till jobbet, det lovar vi!

Är det något ni inte klarar er utan när ni är ute på turné?

Löparskor och ett par shorts! Löpning ä ett bra sätt att komma ut och se de städer som vi besöker; att starta eller avsluta dagen med en fin liten löptur i en pittoresk stadskärna eller som när vi var i Spanien och spelade fjol, då sprang vi upp på en bergstopp. Vi var ute i flera timmar. Den här gången tror jag cd-skivor kommer bli viktiga då vår turnébil är väldigt analog och dessutom inte har någon AUX-ingång… Det blir en del timmar och mil längs autobahn.

Hur är den tyska publiken?  

Snäll, öppen och rolig men framförallt nyfiken på svensk musik och kultur.Tyskar tenderar att älska allt som har med Sverige att göra; naturen, språket och folket vilket gör det lätt som svensk att komma till dem. Att heta Dofhiort’n (dovhjorten) är bara det en väldigt positiv sak!

Har ni något roligt minne från någon spelning som ni kan berätta om?

Haha, när vi spelade på en pub i Arvika förra våren fick vi ständiga kommentarer om att spela några goa klassiker, så som Proud Mary och Sweet Home Alabama , från publiken som inte riktigt uppskattade våra egna låtar. De slutade med att en kille reste sej upp, gick fram till scenen och pekade två stora långfingrar emot oss och smällde igen ytterdörren bakom sej när han lämnade lokalen i affekt. Det var en speciell och rätt bisarr spelning men det gick bra – vi gjorde vår grej och fick ändå väldigt fina kommentarer efteråt från de som tidigare hade velat hört en massa covers. Så slutet gott, allting gott.

Har ni några spelningar planerade på hemmaplan?

Just nu är det bara tysklandsspelningarna inbokade men vi försöker säkerligen få till något i Sverige i höst – vilka städer det blir återstår att se!

Damhirsch Tour 2016

Aug 19: Flensburg, DE / Tableau
Aug 20: Bielefeld, DE / Slowing Down Time Open Air
Aug 21: Wesel, DE / Wohnzimmerkonzert
Aug 22: Münster, DE / SpecOps
Aug 23: Lich, DE / Statt Giessen
Aug 24: Mainz, DE / Annabatterie
Aug 25: Erle, DE / Wohnzimmerkonzert
Aug 26: Lüneburg, DE / Samowar Tea & Records
Aug 27: Hamburg, DE / Chavis Kulturcafé

Dofhiort’n @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011