Shawn Hook är för första gången i Sverige för att spela under Rix FM-festivalen, och jag fick tillfälle att sätta mig ner med kanadensaren på hans hotell innan spelningen.
Shawn var ett musikbarn och lärde sig spela piano vid tidig ålder. Det utvecklades till att skriva låtar under åren i high school, vilket slutade med ett skivkontrakt hos ABC Studios.
Just nu är Shawn ett namn som sakta men säkert börjar växa även utanför sitt hemland. Främst tack vare singeln Sound or your heart som börjar få mer och mer spelningar runtom världen.
Men i sitt hemland är han desto mer känd där han släppt tre album än så länge, varav den första var under hans riktiga namn Shawn Hlookoff .

”Min släkt kommer från Ryssland, så jag är fjärde generationen kanadensare. Så de lämnade Ryssland i början av 1900-talet och kom till Kanada.”

-Vad var din relation till Sverige innan idag?

Jag har hört mycket gott om Sverige. Två av mina favoritspelare i Hockey kommer från Sverige, Sedin -bröderna. Jag kommer från Vancouver så det är mitt lag. Jag har hört mycket om att det ska vara väldigt likt Kanada, så jag har varit nyfiken om hur det ser ut här. Det är absolut likt, men ändå väldigt unikt, vilket är fint.

-Albumet Analog Love, som Sound of your Heart är taget ifrån är ju ett år gammalt nu, jobbar du på nytt material för tillfället?

Ja, absolut. Jag har jobbat på nytt material hela året. Jag har några förslag till singlar, men vi har inte bestämt riktigt vilken och när än. Men när den släpps så släpps den över hela världen denna gång.

-Hur känner du att du utvecklats som låtskrivare genom åren?

Jag känner att jag blivit mer noga med allt. Jag har höjt kraven på mig själv och försöker göra saker bättre. Jag känner att jag vill utveckla mig mer och göra ännu bättre låtar. För varje låt jag skriver så blir jag lite bättre, samt att all livserfarenhet som jag samlat på mig gör att jag lär mig mer och mer.

-Jag läste att du även skrev låtar för TV-bolaget ABC i USA.

Ja, det var så jag fick mitt första kontrakt med ABC Studios, att skriva låtar för TV-serier. Det var där min resa började kan man säga. Där fick jag skriva låtar som mer eller mindre lät som andra låtar. Lite som att de kom och sa att de behövde en låt som lät som Coldplay , i och med att de inte hade råd att få med en av deras egna låtar. Så visst, det var en bra erfarenhet men absolut inget jag skulle vilja fortsätta med.

-Var det svårt att få till den typen av beställningsjobb?

Det var roligt och utmanande absolut. Samtidigt fick det mig att testa helt nya typer av låtar som jag troligen aldrig hade gjort annars.

-Du använder ordet Cosmonaut i albumtiteln The Cosmonaut and the Girl. Varför inte Astronaut?

Det var en liten hyllning till mina ryska rötter. Sedan är jag ganska besatt med rymden och tycker det är fantastiskt att det finns ett helt universum där ute. Några av låtarna bygger vidare på det temat.

-Så dina mål som liten var Astronaut, hockeyproffs eller musiker, i den ordningen?

Haha, ja, jag ville verkligen bli en astronaut men det är ju sjukt svårt att bli det.

-Älskar videon till Sound of your heart . Berätta gärna lite om bakgrunden till den.

Detta skulle bli min femte video i Kanada och fram tills dess hade ingen av mina videor visat upp mig som en pianospelare, vilket jag i grunden är. I och med att låten är väldigt känslosam, bad jag regissören att vi skulle ha med just pianodelen i videon. Så han hade det som grund för manuset till videon.
Låten i sig handlar om att förlora någon som man sedan försöker få tillbaka utan att lyckats för att allt är för sent. Så det finns massa visuella metaforer i videon med kvinnan som faller ner i avgrunden som representerar hur man förlorar henne, medan pistolerna representerar ångesten.

-Du sjöng på låten Lazer Ray . Hur kom det samarbetet till?

Jag var i Los Angeles och skrev musik. Sedan hade Katy Perry en fest under nationaldagen där jag bland annat träffade en DJ som jag känt sedan tidigare som frågade om vi skulle göra något tillsammans. Så vi träffades veckan därpå och gjorde låten tillsammans.
Det var första gången jag gjort en klubblåt.

-Skulle du kunna tänka dig att göra det igen?

Absolut, jag älskar ju elektronisk dansmusik och sedan är det ett bra komplement till min solokarriär.

-Berätta lite om ditt Live to Give-projektet.

Just nu är det vilande för jag har inte haft tid att jobba så mycket med det under senaste tiden i och med att det bara är jag och en vän som står bakom det. Vi kallade det för Feed the Need i början, men någon hade redan det namnet så vi fick hitta på ett annat namn som blev Live to Give.
Som musiker har jag möjlighet att prata om saker som jag tycker är viktiga och jag vill gärna hjälpa andra i och med att så många har hjälpt mig.
Vi bestämde oss tidigt för att samla in mat till olika matorganisationer. Då körde vi konserter på olika skolor där vi bad alla komma med mat. Sedan samlade vi in pengar till en skola i Guatemala så de kunde ha råd att bygga en datorsal. Så detta är något jag vill utveckla ännu mer.

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

-Vilken låt skulle du säga är din guilty pleasure.

Oh, jag måste nog säga I’m Too Sexy med Right Said Fred , den är så skön. Varje gång den spelas måste jag höja volymen. Haha.

-En låt som påminner dig om att bli kär.

Let’s get it on . Haha!

-Ett album som förändrade ditt liv.

Jag måste nog säga A Rush of Blood To The Head med Coldplay. Det är den skivan som fick mig att inse att jag älskar musik och som fick mig att få upp ögonen för att skriva musik. Det var den skivan som ändrade hela mitt liv och fick mig att vilja skapa musik. Saken var den att jag skulle börja på collage och den fick mig att ändra riktigt och istället följa min passion för musik.

-Så det var inte så svårt för dig att göra en låt som lät som en Coldplay-låt för ABC med andra ord.

HAHA, precis!

-Om ditt liv var en låttitel vilken skulle det vara?

Livin’ La Vida Loca .

-Vem skulle vara den ultimata duettpartnern?

Jag skulle verkligen älska att få göra ett samarbete med Eminem .
För mig så är han den största rapparen någonsin. Han är verkligen genialisk och intensiteten i hans musik är otrolig. Jag skulle spela piano och sjunga, sedan får han rappa. Det låter i alla fall väldigt bra nu när jag tänker på det. Haha.

-Vad händer under hösten för dig?

Jag ska skriva några låtar till och färdigställa albumet. Sedan blir det en del livespelningar med bland annat Selena Gomez och Flo Rida samt några spelningar tillsammans med Magic i Kanada.

Shawn Hook
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend