Intervju: Jamie Meyer

Tidigt i våras snubblade jag över Jamie Meyer s video till låten Holy Ground To Me och jag blev blixtförälskad i låten och videon och jag visade den för alla jag kände. Jag mindes Jamie från tv-programmet Popstars och undrade vad han haft för sig sedan dess. Uppenbarligen så har jag missat en hel del och får nästan skämmas lite grann. Ett som är säkert är i alla fall att han är så mycket mer än en talangjakt på TV.

Videon och låtens text träffade mig rätt i hjärtat. Jamie sjunger om sin sina gator och sin uppväxt på Väderkvarnsgatan på Hisingen. Han stod nära sin morfar som bodde ett stenkast från honom själv och man kan se bilder på hans morfar i videon och de är väldigt rörande. Min morfar betydde mycket för mig och bodde tvärs över Jamies. Kanske kände de varandra, vem vet?

Min morfar lyssnade mycket på musik, hans stora idol var Nisse Lind , och när han hörde något som han gillade så sa han alltid ”det är en fin bit”. En låt är en liten bit av något. En liten bit som kan växa sig större och i bästa fall flytta in hos en och stanna kvar för alltid. Holy Ground To Me är precis en sådan låt. Jag fick gå tillbaka till där det först började. Till Hisingen. Jag påmindes om vem jag är. Man är inte mer än vad man kommer ifrån.

Jamie var med i talangjakten Popstars 2002 och släppte året efter sitt debutalbum och han turnerade med GES och Westlife . Sedan dess har han släppt ytterligare ett par album och förra året landade EPn Gone Crazy!

Jag hör av mig till Jamie och undrar om han kommer till Göteborg under sommaren och om han vill träffas på Tildas för en intervju. Han säger ja! Så en solig dag när Hisingen visar sig från sin bästa sida träffas vi över en läsk på Tildas. Och där satt vi, barnbarnen.

Här kan du läsa intervjun

Jamie berättar att han bodde växelvis hos sina morföräldrar och i Nashville deras sista tid och att han och hans morfar ibland gick ner för att äta på Tildas. Han berättar att hans mormor var en riktig hisingstös och växte upp nedanför Ättestupan. Hon träffade hans morfar som jobbade inom marinen och han fick bara ge med sig och flytta till Göteborg.

Vi börjar direkt att prata om videon till Holy Ground To Me och han berättar om de där småklippen på hans morfar som finns med.

”Det är ju ganska nyss egentligen. Jag tror att det kan vara mellan 2009-2011 sådär. Då var han fortfarande rätt så bra. Vi gick runt här, du ser säkert gatorna. Det finns en bild i videon på Hisingsgatan som fortfarande har kvar de här 80-tals rutorna i gatan. Så utan nån tanke på det så har jag gått bakom honom och filmat in. Jag tänkte att det är häftigt att ha någon dag.”

Han berättar att han träffade Patric Ullaeus som gjort videon och att han nu vill fortsätta att samarbeta med honom.

”All cred till honom. Vi träffades genom en gemensam polare som spelade i det gamla bandet Alien . Patric gör ju mycket rock/hårdrockvideos, till bland annat In Flames och Europe . Han var sugen på att göra den här amerikanska countrygrejen. Det var så jädra häftigt och vi fann verkligen varandra. Patric är en kille som jag kommer att fortsätta jobba med, honom vill jag inte släppa.”

”Det som är roligt är att det inte är nån radiolåt eller första singel. För mig betyder den väldigt mycket men tänkte att den kan vara längre ner på albumlistan. Från början hade vi tänkt att släppa den till hösten men det blev redan i mars. Min mentor Jimmy Mattingly som spelar in med mig i Nashville (hans spelar även i Garth Brooks band) triggade mig att släppa videon på Facebook. Så jag lade ut den på min där, den fick massa delningar och det fullkomligt rasade in. Det vände om hela vårt tänk, det kanske är en singel då i alla fall. Det är häftigt, jag är chockad över att det gått så bra för låten. Det kan lätt bli så att man lever i det förpackade singelsystemet och man släpper så som industrin vill. Holy Ground har ett liv av sig själv.”

Här kan du se videon till Holy Ground To Me. Videon är gjord av Patric Ullaeus.

För er som inte får nog av Holy Ground To Me så avslöjar Jamie att det finns planer på ytterligare en video.

”Vi jobbar nu på en fortsättning och kommer att göra en tribute-video. Jag har bett folk att skicka bilder på sådant som betyder mest för dem, en gata med nån person eller så. Jag och Patric ska gå och hänga upp dem och göra en tribute. Den kommer jag nog att släppas i slutet av sommaren och jag ser fram emot att göra en fortsättning med bilderna. Även om det ska vara en tribute-video så måste det vara Patrik som gör den.”

Vi vill ju gärna veta vad Jamie har på gång framöver och han berättar att han planerar att släppa nån rockig upptempo-låt (pepp!)

Jag funderar på att släppa ny singel när jag är färdig med Holy Ground-temat och gör nog ett tvärkast. Det blir nog en ösig upptempo-låt mot slutet av året och jag ser fram emot det. Folk i Nashville är imponerade av videon till Holy Ground To Me. Det slog mig, även ifall det inte är nån som kollar på MTV idag, så är det jäkligt viktigt med en video. Definitivt en ny video med Patric. Sen hoppas jag på ny EP eller album med betoning på Nashville.”

För bara några dagar sedan laddade Jamie upp nya låten Live To Die Another Day på sitt soundcloudkonto. Då har vi mer bra grejer att lyssna på i väntan på den kommande singeln.

Hur hamnade hisingspojken Jamie i Nashville? Jag undrar vad som fick honom att åka dit och hur han hittade sitt sound.

”Jag har alltid gillat country och lyssnat mycket på det. När vi åkte runt med Popstars så lyssnade jag på det i bussen tills de andra tröttnade. Men när jag var med där var det inte läge. När jag träffade min nuvarande producent Håkan Mjörnheim så tyckte han att jag lät lite country och föreslog att jag skulle gå den vägen. Det var han som gav mig soundet. Så vi har hållit ihop sedan 2005.”

”Sen 2012 har det varit fullt fokus på Nashville. Jag fick sluta att var feg och vågade ta steget fullt ut. Jag har ett bra team som hjälper mig där och de tror på mig så jag kommer nog hålla mig där nu. Det är så i varje stad kanske men i Nashville är det verkligen så – alla börjar på noll, det spelar ingen roll vad du gjort innan. Alla börjar på botten och måste jobba sig upp. Det är bra och man måste veta att det tar tid. De säger att det tar 5 år att få något att rulla i Nashville. Om man ska tro på det så är jag i ganska bra form. Jag har fått spela på bland annat The Bluebird Cafe och gör mycket spelningar. Jag har tur som jobbar med bra folk.”

Om man vill se dig spela i sommar, vart ska man bege sig då? Kommer du till Göteborg?

“Jag kommer att turnera i Sverige i sommar. Vi har bland annat en ganska stor spelning nästa vecka i Kungshamn och sedan ska jag till Finland för första gången 11 juni. Jag ska spela i Norge på Countryfestivalen Selfjord , det ska bli riktigt kul! Jag spelar på Skärgårdsfestivalen på Djurön i Stockholm 9 juli och Allsång i Gränna Hamn 24 juli.”

Vad gäller Göteborg så har Jamie några akustiska spelningar på gång. Håll utkik på hans Facebook för att få mer info om datum och plats. Får ju inte missas!

Vi tar och lyssnar in oss lite mer på Jamie och här har du hans senaste EP Gone Crazy! som släpptes förra året.

Jamie Meyer @
Facebook

Bilder från inspelningen av videon till Holy Ground To Me Foto: Patric Ullaeus

Jamie Meyer

Foto: Patric Ullaeus

Foto: Patric Ullaeus

Foto: Patric Ullaeus

Vad tyckte du?
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Intervju: Jamie Meyer" A few seconds ago

Comments are closed.

Send this to a friend