Att låta Europe spela the Final Countdown när Petra Mede och Måns Zelmerlöw ropar Welcome Europe till TV-tittarna är ju genialt. Grym start på Eurovision måste jag säga.
Jag är ju inte på plats i Stockholm av hopplösa anledningar, så allt är cirka nytt för mig när jag ser sändningen av Eurovision Song Contest från Globen. Men jag måste ju säga att scenen är sjukt snygg. Kan tänka mig att den är otroligt mäktig live. Älskar hur allt ändras från nummer till nummer och hur de faktiskt utnyttjar scenen på ett effektivt sätt i år.

Popmuzik Podcast

Det jag tycker är roligt med Eurovision de senaste åren är att musiken mer och mer går mot modern pop. Visst, det finns en knippe undantag och ordet modern kan ju te sig lite olika i olika delar av Europa. Men är det 40-något låtar, så ska det vara vin och vatten. Dock roligt att övervikten ligger på vin.

Mina favoriter för kvällen var Finland, Moldavien, Ungern, Kroatien, Armenien, Ryssland, Österrike, Azerbajdzjan, Island, Malta. Sju av dessa gick till final, och vi har just nu bara Sverige bland de nordiska länderna i finalen, vilket känns lite annorlunda.
Mest annorlunda måste det dock kännas för Grekland som inte är med i finalen sedan någonsin. Men det var ingen direkt bra låt, så there goes.

Både Island och Ryssland var uppenbart inspirerade av Måns nummer föra året och lät grafik bli en stor del av numret. Båda drog det dock lite längre än vad Måns gjorde. För Rysslands del känns det som folket måste äta barkbröd resten av året för att betala kostnaden för numret.
Men det betalade sig i en finalplats för landet, vilket det tyvärr inte gjorde för Island som sagt.

Läste en hel del negativa kommentarer på Twitter om mellanspelet om hur Sverige skulle bli betydelsefulla ute i Europa igen och med det vinna Eurovision 1974. Själv tyckte jag den var underhållande och jag fick mig några goda skratt.

Sedan tog SVT även denna gång ställning i flyktingkrisen med dansnumret The Grey People. Otroligt effektfullt koreograferat av Benke Rydman med bra musik får vi följa flyktingars väg mot friheten i Europa.
Lite som en mörkare version av Sverige-numret från Melodifestivalen i Gävle, men ack så viktigt.

De länder som tillslut gick vidare var:

Azerbajdzjan
Ryssland
Nederländerna
Ungern
Kroatien
Österrike
Armenien
Tjeckien
Cypern
Malta

På torsdag är det dags för delfinal två.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011