Maria Smith och Victor Thell träffades för första gången under en musiktävling i Helsingborg. Maria hade uppträtt på scenen och sjungit sin akustiska singer songwriter pop tillsammans med sin gitarr.
När hon gick av scenen gick Victor fram och frågade om de skulle ha ett band tillsammans. Ena delen av Maria var väl inte helt överlycklig av idén att låta trummor förstöra hennes vackra stämma, men samtidigt så vet man ju inte hur bra något kan bli om man inte testar. Så hon tackade ja, vilket var börjar på en musikrelation som pågått i åtta år nu.

Efter att de spolat sitt band började de mer fokusera på att skriva och producera material åt andra men även sig själva. De släppte en EP och några mer dansinfluerade singlar under sin experimentella fas då de försökte hitta plattformen för sin egna musik.

Johan pratade lite med Maria om duon:

-Vilken låt som ni skrivit är ni mest nöjda med?

”Jag tror faktiskt Molly Sandéns nya singel Like no one’s watching . Sedan är vi väldigt nöjda med Freak också, men man är ju på något sätt alltid mest nöjd med det senaste man gjort. Haha”

-Ni gjorde ju även ett samarbete med Moist, blir det fler sådana samarbeten?

”Vi är alltid öppna för samarbeten, så det kommer säkert komma fler framöver.
Jobbet med David var väldigt kul. Vi träffade honom aldrig, utan vi proddade en version som vi skrev sång på. Sedan skickade vi den till honom så lade han sin produktion på den.”

-Ni var ju även med och skrev Groupie som Samir och Viktor framförde under Melodifestivalen.

”Ja, vi gör allt möjligt när vi får kreativa infall. Haha.
Viktor och Kevin Smith hade ju skrivit Sucess tillsammans med Anton Malmberg Hård af Segerstad och då ville vi se hur långt kan man dra det hela? Skulle vi kunna få med dem i Melodifestivalen? Så vi fick med de första bloggarna i Melodifestivalen. Det hela blev en rolig grej, för man måste ju låta musik vara rolig också.”

Nu är duon nominerade till den hedrande utmärkelsen Denniz Pop Awards tillsammans med Maria Hazell och XOV för bästa Rookie Artist / Band.

-Vad var er spontana reaktion när ni blev nominerade?

”Då hoppade vi så högt att hissen vi var i stannade. Haha.
Först visste vi inte om vi var nominerade som låtskrivare / producenter eller musiker. Det blev extra kul och en stor ära att de nominerat oss som artister.”

-Vad tror du avgjorde nomineringen?

”Hoppas att det kände att vi hade något nytt att komma med. Vi är ju musiknördar och gillar allt från arrangemang till produktion och texter, och är väldigt noga med allt. Jag hoppas att de hörde det i låtarna vi skickade in till juryn.”

Bandet hade skickat in tre låtar till juryn som än så länge inte är släppta. Bland annat deras uppföljande kommande singel och ett par låtar från albumet som planeras till hösten.
Det var med andra ord tillräckligt imponerande för juryn att ge dem en nominering, vilket bådar gott för skivan måste jag säga.

Foto: Rickard Eriksson

Foto: Rickard Eriksson

I vintras släppte Smith & Thell singeln Hippie Van som sakta men säkert blivit duons hittills största hit. Nu börjar även den somriga låten spelas på radio och få ännu bredare spridning.

-Vad tror du gjorde att just Hippie Van blev singeln som ni slog igenom med?

”Jag tror främst att den speglar oss på ett mer ärligt sätt. 
Alla har ju sina faser i livet. Jag har lyssnat på allt från hårdrock till Broder Daniel och Kent . När den elektroniska vågen kom och vi testade den stilen var det kanske inte riktigt där vårt hjärta låg. Nu har vi gått tillbaka till det vi började med och jag tror att det lyser igenom.
Nu slipper vi hålla upp en fasad och kan vara glada och framåt, vilket jag tror speglas i våra nya låtar.

Sedan handlar låten om en fin tid i vår historia med 70-talet och folk som tog hand om varandra och mycket kärlek.”

-Är singeln en bra representant för albumet?

”Jo men det tror jag. Just Hippie Van är ju väldigt mycket frihet och glädje, sedan kommer det ju vara andra låtar på skivan som är lite mer molliga.”

-Har du själv åkt en Hippie Van ?

”Jo det har jag gjort några gånger i mitt liv.
Första gången var när jag var sex år och familjen åkte runt i England. Det är ett härligt minne om man tittar tillbaka igenom lite sockervadd. Haha.”

Du kan lyssna på singeln här:

Being Blogged kan även bjuda på premiären av den liveakustiska versionen av Hippie Van inspelad på X-Level Studios.

Smith & Thell @
Facebook

Vad tyckte du?
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "En intervju med Smith & Thell" A few seconds ago

Comments are closed.

Send this to a friend