Albin Lee Meldau är en 27 årig singer/songwriter från Masthugget i Göteborg som nyligen släppt tre låtar på soundcloud i eget namn. Han är också sångare i The Magnolia som vann bästa Soulband på Scandinavian Soul Awards 2014.

Skicka in din musik

Albin är uppvuxen i en musikerfamilj och är son till Annika Iréne Blennerhed som är känd som en av Sveriges starkaste kvinnliga jazzröster och det är rösten som även utmärker Albin. En röst som lätt kan framkalla gåshud. Musiken är naken och med ett utryck som låter hans djupa röst komma till rätta och ta plats.

Susanna träffade Albin för en intervju för att få veta mer om hans pågående soloprojekt. Här kan du läsa den!

Kan du berätta lite om den musik som du nyss släppt?

Albin berättar att han för fyra månader sedan startade ett singer/songwriter projekt för att föra berättartraditionen vidare och att han försöker att hålla det ganska avskalat. Han berättar att han gillar och inspireras av bland annat Bob Dylan och Morrison.

”Det är någonting som jag har inom mig och det är något jag vill göra. I mitt andra musikprojekt är vi 11 personer på scenen. Det här är en helt annan grej. Här får jag möjligheten att uttrycka mig och mina tankar och mina texter på ett helt annat sätt.”

Han berättar att låtarna spelades in under enklare former för några månader sedan och att låten Praying skrevs för hela nio år sedan. De andra låtarna är nya och han säger sig nästan ha skrivit klart alla låtar som kommer finnas med på albumet.

Kan vi förvänta oss ett album redan i år?

Albin berättar att han inte vill stressa fram något, han säger att har han väntat i 27 år kan han vänta lite till. Han hoppas så klart att den kan släppas så fort som möjligt och han hoppas och tror att den kommer att tas emot väl även i staterna, Frankrike och England.

”Det finns inget som säger att det inte kan gå bra. Sikta mot stjärnorna och hamna i granens toppar.”

Han säger att de är ett liveband och att han när han ska spela in skivan är det viktigt för honom att ha rätt producent och rätt studio.

Vad är det som du vill berätta med din musik?

”Det spelar nog inte så stor roll vad historien handlar om. Jag är en hopplös romantiker, det är jag. Men det handlar mest om att förmedla en känsla. En känsla kan vara precis vad som helst. Så det beror på vad känslan är. Det här är ett hantverk, det är något som jag jobbat på i många många år. Jag är lyckligt lottad över att få spela med så duktiga musiker.”

Albin berättar att han i livnärt sig på musiken i flera år och spelat på allt ifrån bröllop, till barer och på gatan. Han säger att musiken är hans passion men framförallt hans jobb.

”Det är få förunnat att kunna leva på det man vill göra. Att det inte är tråkigt att gå till jobbet. Det är inte alltid roligt, det är ett hårt jobb, man ska inte tro att det är en dans på rosor heller. Man måste jobba hårt.”

Vad är det som inspirerar dig?

”Som sagt, det är känslor. Känslor har alla människor, djur och blommor också. Om du kan sätta det på pränt.”

Han säger att det kan vara något vackert, som exempelvis en blomma eller en katedral som inspirerar, men att det lika gärna kan vara något hemskt också. Han tycker att det är svårt att förklara exakt vad som inspirerar honom.

”Alla människor har sina sätt att uttrycka känslor, detta råkar vara mitt.”

Hur skulle du beskriva din musik i det här projektet?

”Det här är ett singer/songwriter projekt. Jag inspireras av exempelvis Bob Dylan, Nirvana och Bob Marley. Av stora låtskrivare. Folk som kan komponera och sätta ord. Men särskilt de som kan förmedla en känsla. Om du inte förmedlar en känsla vad ska du då komma någonstans.”

Vad har du för drömmar med musiken?

”Det här är mitt jobb. Jag ska släppa tiotalet skivor innan jag går i pension. Jag ska se världen. Sen om det är 50 tusen i publiken eller 5, det är inte det som är målet. När jag dör lämnar jag efter mig mina tankar, mitt arv.

Vet du vad som är det värsta som kan hända? Ingenting haha!”

Har du några spelningar inbokade?

”Nej, jag hade ett showcase nyligen i Stockholm som gick väldigt bra. Jag tar den tiden nu och fram tills vi släpper till att göra klart och förfina. Det är tyvärr inga spelningar inbokade just nu men allt inom sinom tid. Jag vill spela för så många människor som möjligt. Det är en ära att få spela med så duktiga musiker som är lyhörda och kreativa. Calle Stenbeck på trummor och keys och Simon Andemo på bas. Det är duktiga och etablerade musiker.”

Vad ska du göra i sommar?

”Skriva. Hålla mig fit for fight. Ta det lugnt här hemma i Göteborg. Nu är den bästa tiden här, varför skulle jag åka härifrån nu? Det är inte ett moln på himlen.”

Kan du berätta lite om låten Praying?

”Det är en bön. Den handlar om natten. Den där lilla stunden innan det blir ljust.”

Är det något annat som du vill tillägga?

”Det är en vacker dag och jag är en lyckligt lottad man. Det är många människor som inte har det bra och inte får göra det som de vill.”

Vad har gjort dig så ödmjuk?

”Haha, du är den första som säger det. Det är första gången jag har fått höra att jag är ödmjuk, jag tackar för det. Ödmjukhet är en viktig ingrediens i livet, om du inte ber om den kommer du inte att få den. Det finns en brist i den här branschen på just ödmjukhet.”

Du verkar trivas bra i Göteborg, inga planer på att flytta någon annanstans?

”Jag är uppvuxen här och trivs bra som du ser. Göteborg är en lika god stad att bo i som någon annan stad. Om allt går som jag vill spelar det ingen roll vart jag bor, då kommer jag ändå att bo i en kappsäck.”

Här kan du lyssna på låten Lou Lou!

Albin @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011