Natalie Bergqvist ändrade lite av sitt förnamn och lade till sitt mellannamn Felicia innan hon en kväll lade upp låten Used to be på sin SoundCloud-sida.
Det var en av de där uppladdningarna som uppenbarligen nådde rätt lyssnare med en gång, för på bara två veckor hade låten fått 10.000 streams, och musikbloggar över hela världen älskade vad de hörde.
Låten hade legat på Natalies hårddisk i nära tre och ett halvt år innan hon valde att ladda upp den. Men när hon väl gjorde det dröjde det inte länge innan hon fick skivkontrakt och möjlighet att släppa en hel EP.

Popmuzik Podcast

Natalie växte upp i Eskilstuna och hade inga direkta planer på en musikkarriär när hon var liten.
Då var drömmen mer att bli designer eller polis. En annan passion i livet var konståkning. Under sex intensiva år tränade hon målmedvetet sex till sju gånger i veckan, och lyckades kvala in på en ganska hög nivå under sista året på högstadiet.
”Jag insåg mer och mer att jag inte är någon tävlingsmänniska överhuvudtaget, och det är en ganska strikt sport på det viset.” berättar Natalie med ett skratt.

-Hade du någon favoritlåt till din konståkningen?

”Ja, det är många som tar låtar från filmer, och det gjorde jag också.
Jag var jätteinne på Slumdog Millionaire soundtracket och den filmen är helt fantastisk. Den jag gärna körde var Latikas Theme tillsammans med de andra mer upptempolåtarna.”

Det var även under sista året på högstadiet som sången dundrade in i hennes liv på allvar.
Natalie hade musiklektioner någon gång i veckan, och fick där höra att hon sjöng bra vilket öppnade hennes nyfikenhet att utforska det hela lite mer.
Hon började spela gitarr och helt plötsligt var hon med i olika uppsättningar i skolan där hon sjöng.
Det tog inte lång tid innan Natalie bytte sina skridskor mot en gitarr, och i samband med att hon flyttade till Stockholm började hon sjunga i kör, uppträda på öppna scener, samt skriva eget material. Hon har inte tränat konståkning regelbundet sedan hon flyttat till Stockholm.

Själva skrivandet hade Natalie plockat upp redan innan hon började skriva låtar.
”I och med att jag tänker väldigt mycket, bad en vän mig att jag skulle börja skriva ner allt. När musiken kom in mer och mer började jag skriva låttexter av det.
Det var ingen direkt struktur på det jag skrev då, utan jag bara sjöng det jag tänkte på.”

-När kände du att musiken var något du skulle vilja gå vidare med?

”Främst var det när jag fick så fin respons när jag var ute och sjöng. Sedan när jag blev introducerad till Andreas Grube , som är den låtskrivare och producent som jag jobbar med, kände jag att det var något jag kunde göra på riktigt.”

-Hur jobbar du och Andreas?

”Han är främst musikproducent och duktig på att skriva texter, så vi co-writear tillsammans. I och med att jag inte är producent, men ändå har en ganska klar bild över hur jag vill att det ska låta har vi en dialog om hur ljudbilden ska se ut.”

-Hur kom Used to be till?

”Det var Andreas idé från början som vi jobbade fram tillsammans.
Vi spelades in den för tre och ett halt år sedan.”

-Var det nära som det låter idag?

”Ja, det var ganska nära som det låter idag. 
Sedan fick vi med Micke Häggström och Johannes Berglund som verkligen tillfört magi till låten.”

Foto: Blanca Linder
Foto: Blanca Linder

-Jag läste att ledordet för det ni gör är ”filmiskt”.

”När musiken kom in mer och mer i mitt liv har jag lyssnat på musik ur ett mer filmiskt perspektiv. Så fort jag drar på mig lurarna spelas det upp bilder och scener för mig.
Vi har alltid känt att det är den lite filmiska, melankolisk och drömska världen som vi vill öppna när man lyssnar på vårt material. Jag tycker det är fantastiskt kul själv med filmproduktion och musik och rörlig bild i kombination.”

-Vad har du för favoritfilmer?

”Slumdog Millionaire är ju en av dem.
Nu kommer jag bara på den senaste jag sett, och det var The Theory of Everything , och den var fantastiskt fin.
Av svenska regissörer gillar jag Uffe Malmros , och han har så bra musik i sina filmer.
Jag tittar ju ganska mycket på film och serier… True Detective är magiskt.”

-Vad har du för favoritmusik just nu?

”Just nu är det mycket Ane Brun , Jenny Wilson , Nikki and the Dove , Feaver Rey . Det går i vågor, men jag lyssnar väldigt intensivt i perioder.”

-Det låter som många svenska artister.

”Ja, det är det. Sedan är det en del Lana Del Rey och Mazzy Star tillexempel.”

-Det kommer en EP snart också. Är Used to be en bra indikation på hur det låter?

”Ja, det är ju det här filmiska, drömska och melankoliska. Men jag skulle nog säga att det andra är mer upbeat och storslaget. Ännu mer dramatiskt och mycket känslor.
”

-Har du ett dramatiskt liv, eller vill du att det ska vara mer dramatiskt än det är?

”Haha, det kanske är dramatiskt i mitt huvud.
Just nu är det ju mycket som sker, och det är ju roligt. Jag är ju en person som gillar att ha mycket som händer runt omkring mig.”

Singeln Used to be släpps idag.


Natali Felicia 901
Natali Felicia @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011