Första repdagen i Östersund.
Arenan är riktigt fin och nybyggd, vilket är trevligt. Dock sitter vi i pressen i en gympasal som kanske är lite för rörigt egentligen. Men det är rent och fräscht.
Vi fortsätter att säga de bevingade ”Östersund Levererar” även här.

Följ på Apple Music

1. Insomnia
Artist: Ellen Benediktson
Låtskrivare: Ellen Benediktson, Anderz Wrethov

Som så mycket annat i denna tävling blir låtar lite annorlunda när man ser dem live och får helheten.
Ellen är klädd i svart latex likt Catwoman och den något spröda röst vi fick höra på singelversionen är ersatt av något mer pondus när hon sjunger live.
Runt henne är husdansarna som poserar snyggt till låten som jag tycker växer med numret.
Det första jag tänker på när jag ser det hela är att Ellen skulle kunna bli en svensk version av Sarah Brightman. En vacker skolad röst, som både kan leverera musikal och pop. Absolut något att ta vara på om de är kreativa på skivbolaget.

2. För din skull
Artist: Kalle Johansson
Låtskrivare: Martin Eriksson, Thomas G:son, Thomas Karlsson

Kalle startar sitt nummer ute i publiken.
Han arbetar sig sedan sjungande fram till scenen där hans band står och spelar – eller tja, luftspelar – till låten. Det blir helt klart en stor kontrast mellan Ellens inledning, där scenen nu badar i färgade lampor och glädje.
Låten är väldigt mycket Oskar Linnros, och Kalle är ett knippe energi och de verkar ha väldigt kul tillsammans på scenen. 
Själv gillar jag låten. Visst det är light-pop, men absolut en skön sommarlåt.

3. Bring Out the Fire
Artist: Andreas Weise
Låtskrivare: Anton Malmberg Hård af Segerstad, Henrik Janson, Thomas G:son

Det är storbandspop i stil med den Robbie Williams gör. Här är det lite mer avskalat än vad vi är vana med från Mr Williams, men ändå all in för att vara Melodifestivalen.
Weise står på en puck på scenen omringad av kvinnor som poseringsdansar till låten och runt Andreas.
Han kör rakt in i Ladies Night-målgruppen och jag kan tänka mig att många kommer gå igång på detta i sofforna. Själv är jag lite mer ljummen i ärlighetens namn. Även om Andreas fångar vartenda kamera i arenan medan han sjunger och rör sig bland kvinnorna, så når han inte mig från första parkett.

4. Living To Die
Artist: Andreas Johnson
Låtskrivare: Andreas Johnson, Bobby Ljunggren, Karl-Ola Kjellholm

Andreas är ensam på scenen och vandrar fram igenom röken mot en glaslåda som står framme vid scenkanten. Scenen badar i laser och allt är väldigt effektfullt.
Låten i sig är ängslig och lite dystopisk, vilket förstärks av numret. Jag kan tänka mig att de gått efter att få det så minimalistiskt som möjligt men samtidigt så effektfullt det bara går utan att blåsa upp det för mycket eller att scenframträdandet tar över låten.
Fortfarande lite kluven till låten dock. Den är snyggt arrangerad och bra, men det är en av de där låtarna jag känner saknar något och jag kan inte komma på vad det är. Får fundera på det ett tag till.

5. Don’t Stop
Artist: Isa
Låtskrivare: Isa Tengblad, Johan Ramström, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin, Oscar Merner

På scenen står en hög med högtalare i papper som skapar någon form av kuliss.
Isa traskar ut på scenen och sjunger medan husdansarna dansar runt henne.
Isas sång låter lite svagt första versen av första repet, men väl till refrängen har hon hittat styrkan i rösten och kör den perfekt.
Detta är ju som sagt lysande tuggummipop och kul plagiat på Shake it off med Taylor Swift. Numret kommer säkerligen få många minnas Busy doin’ nothin’ från i fjol, och med det tror jag att just den publiken även kommer rösta en hel del på Isa i år.

6. I See You
Artist: Kristin Amparo
Låtskrivare: Kristin Amparo, David Kreuger, Fredrik Kempe

Kristin är ensam på scenen, klädd i svart. Hon liksom smälter in mot bakgrunden när hon börjar sjunga. Och sjunga kan hon.
Jag sitter med tårar i ögonen när sista tonen klingat ut. Detta är mitt absolut starkaste ögonblick från pressläktaren under Melodifestivalen än så länge.
Texten, melodin, den enkla men ack så effektiva scensättningen. Det är så här tre minuter ska byggas upp för att skapa TV-magi.
Hoppas-hoppas detta skakar om och berör folk lika mycket i TV-sofforna som för mig, som sitter tio meter bort.

7. Jag är fri (Manne Leam Frijje)
Artist: Jon Henrik Fjällgren
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Erik Holmberg, Tony Malm, Josef Melin

Oj… Jag vet inte riktigt var jag ska börja med detta.
På ena sidan scenen står en kille med en tamburinliknande trumma vid ett träd. På andra dansar ett par kring en lägereld. I mitten står John Henrik framför tre kör-änglar som hänger från taket och sjunger.
Det är lite som tre olika scener från tre olika låtar. Jag är mest fascinerad över hur malplaserade de två dansarna är. Vilken låt dansar de till och varför dansar de? Mycket märkligt.
Låten är som sagt Enigma -pop med jojk. Ni som saknade de mörka etnoåren under 90-talet behöver absolut inte skämmas längre för er Enigma , Adiemus och Enya -samling som ni gömt undan i en låda. Jon Henrik är uppenbarligen ett fan även han.
Kan absolut tänka mig att folk går igång på låten som är oförskämt klämmig. Om inget så är Jon Henrik galet snygg. Men som scenframträdandet är en enda röra.

Efter en hel dag i Östersunds nya arena så skulle jag säga att mina spontana och ytterst personliga dags-topp fyra för är:

I see you
Don’t stop
Insomnia
Living to die

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011